Vad finns det för hemlarmsutrustning?

I denna artikel så går beskriver vi de enheter och tillbehör som kan ingå i ett hemlarm. Detta så du enkelt förstår varje enhet i ett hemlarm och se om de är något du behöver komplettera nuvarande hemlarm med eller köpa till ett helt nytt hemlarm.

I denna lista nedan har vi gått igenom de vanligaste enheterna som företagen presenterar i sina hemlarmspaket. Om ni saknar någon enhet så tveka inte att höra av er via kontaktformuläret längst ner på vår blogg.

Central enhet / Huvudenhet / Kommunikationsenhet

Den centrala delen i ett hemlarm är den centrala enheten. Denna enhet kopplas in i vägguttagen men kan även vara batteridriven om strömmen i din villa ej är tillgänglig. Övriga enheter kopplade till larmet såsom kameror, rörelsedetektorer osv. kommunicerar med denna enhet genom olika tekniker.

Röstenhet

En enhet som används när man vill kommunicera med personer i hemmet. Då de finns en mikrofon kan även personer i hemmet svara larmoperatören och ge besked om alla mår bra vid exempelvis brandlarm. Det används också i syfte att skrämma tjuven vid inbrott och larm har nått larmcentralen.

Knappsats

Används för att larma på och av ditt larm om du ej använder någon app i telefonen som är vanligt med modernare hemlarm.

Dörrmagnet

Används vid dina dörrar i hemmet. Du sätter en magnet i dörrkarmen och en på dörren. Skulle dessa två magneter tappa kontakten så triggas larm och du måste larma av.

Rörerelsedetektor

Dessa sätts upp i ditt hem på noga utvalda platser för att fånga rörelser på respektive plan. Ibland används ”deckare” som slang för dessa och i vissa sammanhang rörelsevakt. Rörelsedetektorn har ingen kamera som tar bilder.

Kameradetektor

Används precis som en rörelsedetektor men har även kamera som kan används exempelvis av larmcentraler vid larm. Den främsta fördelen med kameradetektor är att rätt åtgärd kan göras snabbt, exempelvis vid brand i ditt hus så kan man larma brandkår.

Rökdetektor / Värmedetektor

När rök i samband med brand uppstår så larmar rökdetektor. De finns också kombiniation med värmedetektor som kan larma om värmen i ditt hus stigit orimligt mycket och de kan bero på brand.

Vattendetektor

En uppkopplad enhet som placeras på ytor där de finns stor risk för läckor. Exempelvis under diskbänken, källaren eller i din tvättstuga. Vid läckage så larmar enheten och du kan stoppa en vattenläcka i tid.

Vibrations- och glaskrossdetektor

Fästs på dina fönster och larmar om vibrationer mot glaset sker och även om glaset krossas. Finns ofta inställningar för känslighet beroende på vilken typ av fönster du har i ditt hus/villa.

Utomhussiren

I vissa hemlarmspaket kan du bygga ut ditt hemlarm med en utomhussiren. Denna kommer larma ofta med ett högt minst sagt jobbigt ljud för att skapa uppmärksamhet och göra de obekvämt för tjuven.

Fjärrkontroll

En enkel fjärrkontroll som larma av och på ditt hemlarm utan att behöva använda tagg.

Tagg

Genom att programmera en tagg så kan du hålla taggen framför din knappsats och larma av utan att slå koden på knappsatsen. En smidig detalj i en stressig vardag.

Smart plug

Genom smart plugs så kan du fjärrstyra dina eluttag. Du kopplar oftast upp smart plugs via ditt hemlarm och Wifi. Finns många olika leverantörer och här kan de vara bra att se över om man vill ha det i samma app som sitt hemlarm om de stöds. Ofta har de större leverantörerna av larm egna smartplugs med deras varumärket på dem.

Larmdekaler / Larmskyltar

Klistermärke och skyltar som sätts upp runtom ditt hus/villa för att minska risken för inbrott då förhoppningsvis tjuven väljer ett annat hus/villa utan larm.

Relaterade artiklar