Test av Ajax larm

Ajax larm från Ajax Systems är ett trådlöst hemlarm som inriktar sig till dig som känner dig trygg med att installera ditt hemlarm själv. Vi har testat ett utökat larmpaket från Safeland som är återförsäljare av Ajax larm.

* I denna artikel kan det förekomma reklamlänkar till Buildor och Computersalg mfl*

Snabbfakta

 • Trådlöst larm utan kablar mellan enheterna
 • Enkel smart installation via app i din smartphone
 • Möjlighet att styra dina kontaktuttag via larmet
 • Säker radioteknik med lång räckvidd

Första intrycket vid unboxing

Det första som man upptäcker direkt när man packar upp alla enheter som beställts är hur snygg designen är på Ajax Systems produkter. Man sneglar upp i taket och tycker att nuvarande larmenheter som sitter uppmonterade har mycket att önska, även om funktion så klart även är viktigt. De flesta enheter är väldigt lätta och har snygg matt finish. Det som kunde varit bättre är formatet på fjärrkontrollen som kan användas för att aktivera och deaktivera larmet. I nyckelknippan blir den ganska klumpig och upplevs något plastig.

Nedan ser ni ett urval av de enheter som ingick i testet. Om man vill ha mer avancerade funktioner och rörelesensorer som har kameror så ska man använda sig utav centralenheten som benämns som Hub 2 eller Hub Plus 2. För detta test så användes en standard Hub.

Installation & konfiguration

Genom att ladda ner Ajax appen i din smartphone via Google Play eller Appstore kommer du enkelt igång när du skapat ett konto i appen. Efter du skapat de rum som är aktuella för ditt hem scannar du QR-koden på respektive enhet och lägger till enheterna. Efter detta kan du göra de inställningar som behövs för larmet direkt i appen. Du hittar enkelt funktioner som finns hos de dyrare larmleverantörerna som exemplevis:

 • Nattläge (skalskydd)
 • Schemaläggning av larm
 • Seriekoppling av brandvarnare
 • Zonindelning
 • Geofencing
 • Husdjursanpassade rörelsesensorer

För dig som är ute efter detaljer kring installationen av ett Ajax larm rekommenderar vi er att läsa vår artikel om hur man installerar ett hemlarm. I artikeln går vi igenom steg för steg hur man installerar ett Ajax hemlarm.

Förstklassig app i din smartphone

Att göra ändringar för ditt hemlarm går smidigt i Ajax välutvecklade app. Gränssnittet känns modernt och det känns som man tänkt till vid utvecklingen av appen. För att få en mer personlig känsla så kan du även ta bilder på rummen för att enkelt identifera dem i appen snabbt.

Liten siren imponerar vid utlöst larm

Vid utlöst larm hörs det tydligt inomhus och den lilla siren som ingår gör ett bra jobb för sin storlek. Det som kan vara värt att tänka på är komplettera med en utomhussiren så att larmet låter mer än inomhus för att göra eventuella tjuvar obekväma. Du kan få pushnotiser, SMS och även bli uppringd när larm utlöses. Alla inställningar kan du enkelt justera i Ajax appen.

Säkert larm både via GSM-nätet och via din internetförbindelse

Med Ajax larm så kan du få ett driftsäkert larm genom att använda dubbla kommunikationsvägar via nternetförbindelsen och GSM-nätet. Skulle din internetförbindelse av någon orsak inte vara tillgänglig så går ändå kommunikationen via GSM-nätet som skickar SMS och ringer upp beroende på de inställningarna du gjort i Ajax appen. Du installerar enkelt ett SIM-kort i centralenheten som räcker flera år om du köper SIM-kort från exempelvis Safeland.

Övervakningskameror är en möjlighet med Ajax larm

Övervakningskameror från Dahua, Hikvision, Safire och Uniview kan du enkelt scanna QR-koden och sedan lägga till enheten i Ajax appen för att sedan kunna se live direkt ifrån Ajax appen. Något som är värt att notera är att varumärket Imou är Dahuas konsumentsatsning och går även bra att scanna in med QR-kod i Ajax appen. För enkelhetens skull så rekommenderas att använda de övervakningskameror som kan läggas till med QR-kod för att bespara dig både tid och huvudvärk.

Om du vill börja med övervakningskameror så är Imou övervakningskameror bra ”ingångskameror”. De är enkla att installera och har de flesta funktioner som du kan efterfråga.

Imou Looc är passar bra om du vill sätta upp övervakningskameror inomhus och har tillgång till kontaktuttag. Du kopplar in kameran med hjälp av vanlig ström sedan sker kommunikationen över ditt Wifi-nätverk. Med stöd för både SD-kort och molntjänst så kan du välja var du vill lagra filmerna som spelas in. Imou Looc säljs hos Netonnet för ett konkurrenskraftigt pris där du får mycket för pengarna.

Vill du montera övervakningskamera utomhus så rekommenderas Imou Bullet Lite. Denna övervakningskamera är anpassad för att klara de flesta väderlekar. Tänk på att för denna kamera så behöver du dra ström till övervakningskameran.

Vill du istället använda helt trådlösa övervakningskameror så finns även Imou Cell Pro i kombination med Imou Solpanel. Du kopplar då in din enhet i Solpanelen som laddar batteriet hela tiden. Du slipper då byta batteri på din övervakningskamera helt och hållet och du behöver inte borra eller dra fram någon el till dina övervakningskameror.

För dig som har en kamera som inte är från någon av de leverantörernas som stöds av Ajax direkt i appen så finns det ändå möjlighet att via RTSP-protokollet lägga till din övervakningskamera i appen om din kamera har stöd för det. Genom att skriva in adressen till din kamera ihop med användarnamn och lösenord i en kodsträng i appen så får du kontakt med din övervakningskamera. I vårt fall använde vi oss av en kamera från Swibe som hade stöd för RTSP-protokollet och de gick bra att lägga till övervakningskameran och få upp livevy via Ajax appen.

Sammanfattning

Efter några månader med Ajax larm installerat i hemmet så kan jag konstatera att hemlarm behöver inte vara dyrt och krångligt att installera/konfigurera. Du får de flesta funktioner som de större larmleverantörerna tillhandahåller med sina hemlarm och du kan själv välja om du vill koppla på en larmcentral (till ett konkurrenskraftigt pris). Du kan också utan några ökade månadskostnader köpa fler enheter att koppla in. Stödet för övervakningskameror i appen är även det smidigt och ger dig ännu ett skalskydd för att förhoppningsvis förhindra inbrott.

Det finns så klart vissa funktioner som man kan slipa på också. Bland annat så när larmet aktiveras för nattläge så piper det så länge du har ställt in i appen. Detta går ej att stänga av i dagsläget. Detta ska åtgärdas i kommande uppdateringar från Ajax Systems. För dig som har en större villa kan också inköpspriset bli ganska dyr kostnad initialt.

Fördelar

 • Undvik höga månadsavgifter
 • Valmöjlighet att koppla på larmcentral om du vill för en låg månadskostnad
 • Snygg design och finish på produkterna
 • Enkel montering
 • Hantera konfiguration och larm via din smartphone
 • Skalbart
 • Lång batteritid för enheterna (upp till 5-7 år)
 • Husdjursanpassade rörelsesensorer
 • Möjlighet till Nattläge
 • Möjlighet till att larma genom indelning i olika zoner

Nackdelar

 • * När nattläge aktiveras via schemaläggning så hörs pipljud i så många sekunder som du satt upp fördröjningen på.
 • Hög inköpskostnad
 • Fjärrkontrollen som kan köpas till är klumpig (och något plastig) i din nyckelknippa
 • Inga instruktionsvideos i appen, endast manualer och bilder på Ajax Systems hemsida

* Enligt Ajax Systems så ska detta åtgärdas i en kommande uppdatering så att inget pipljud låter vid aktivering av nattläge.