Så installerar du ditt egna Ajax hemlarm (Fullständig guide)

Installera sitt egna hemlarm kan låta invecklat och svårt. I denna artikel går vi igenom hur man kan installerar ett hemlarm och monterar upp alla enheter som ingår. När du monterar och installerar ett hemlarm kan de vara bra att tänka på vissa saker gällande placering av sensorer och enheter, detta går vi igenom steg för steg. Vi kommer använda oss av hemlarm från Ajax som är ett trådlöst hemlarm. Genom ett trådlöst larm slipper du dra kablar över hela huset men får ändå ett säkert larm.

* I denna artikel förekommer reklamlänkar till Kjell & Company. Ajax hemlarmet är inköpt hos Safeland. *

Ajax – trådlöst modernt hemlarm för dig som vill installera själv

Ajax larm är ett modernt trådlöst larm och idag så kan du köpa Ajax larm bland annat hos Safeland som vi gjort i detta fall. De finns ett antal olika paket att välja mellan och utöver det kan du köpa lösa enheter till larmet om de behöver kompletteras.

En fördel om du köper ditt larm hos Safeland är att du kan välja att koppla på en grannsamverkans app och även koppling till larmcentral för ett attraktivt pris per månad jämfört med de större tjänselarmsleverantörerna. Fördelen som vi ser som den bästa är att du kan själv välja, du blir ej låst till en larmleverantör och du kan få bättre grannsamverkan på köpet.

Installation av Ajax larm

1. Registrera dina enheter i Ajax appen och aktivera samt ladda SIM-kort

  • Börja med att packa upp alla enheter på en stor yta så du får en bra överblick över larmkomponenterna som ingår.
  • Ladda ner Ajax appen, den finns både tillgänglig för IOS och Andriod (i artikeln används en Andriod telefon).
  • Börja med skapa olika rum i appen och scanna sedan in centralenheten (även kallad hub) i appen. Du hittar QR-koden på enhetens baksida. Tänk på att denna enhet behöver vara inkopplad för att resterande ska registreras korrekt.
  • När du är klar med centralenheten så scanna in resterande enheter så alla finns tillgängliga i appen. Genom att gå igenom steg för steg guiden i appen gör du det väldigt enkelt.
  • Har du flera användare som ska ha access till larmet så lägger du till det under Användare i appen.
  • Ställ in önskad utpasseringstid och inpasseringstid för dina entrédörrar. Det ger dig tid att larma av och på.
  • Som sista steg innan du börjar montera larmenheter så rekommenderas att aktivera och tanka det SIM-kort som medföljer Ajax larmet. Detta gör du enklast genom att sätta i SIM-kortet i en mobiltelefon och avaktivera PIN-kod för SIM-kortet. Det räcker att tanka kortet med 100 kr, välj alternativet som benämns som sällananvändning som gäller i 365 dagar. Safeland erbjuder även SIM-kort som är laddat med trafik som räcker i upp till 5 år.

2. Montera larmenheter

Börja med att placera den centrala enheten undangömt, ett vanligt ställe är i förråd där fiber dragits in till fastigheten. Innan du kopplar in allt så se till så att du aktiverar och tankar det SIM-kort som kommer till Ajax larmet och sätter in det under plastlocket på enhetens baksida. Du monterar den genom att sätta upp en plastbricka på din vägg och sedan kan du montera enheten på väggen. För att få loss brickan tryck på brickan och dra den från enheten. Det krävs nätverkskabel och strömkabel som ska kopplas in till denna enhet som medföljer.

Gällande dörrmagneterna så använd skruv för att fästa dessa. Magneten ska fästat på höger sida om dörrsensorn. Om dörrsensorn är öppen i Ajax appen och du inte får det att fungera efter montering så är avståndet för långt mellan magnet och dörrsensor eller så sitter dörrsensorn på fel håll. Tänk på att avståndet från magneterna som följer med får max vara 1 cm vid användande av den mindre magneten eller 2 cm om du använder den större magneten. Här ser du magneterna till vänster och höger på bilden nedan.

Rörelsesensorerna bör sitta på en höjd mellan 210-250 cm. Placeringen av rörelsesensorn är viktig. Välj en placering där rörelsesensor täcker så mycket som möjligt av rummet. Undvik rörelsesensorer vid trappor om du har husdjur, då kan falsklarm ske om ditt husdjur är hemma och du har larmet på.

Brandvarnare ska monteras i taket, minst 50-60cm cm från väggen. De finns bra och tydliga rekommendationer från brandskyddsföreningen om brandvarnarens placering som du kan läsa mer om på deras hemsida. Tänk på att om du har flera brandvarnare och ditt hemlarm har stöd för seriekoppling så är det bra att ställa in. Du vrider enkelt av plastbrickan på enhetens baksida och skruvar upp i taket, sedan kan du hänga upp brandvarnaren och vrida om enheten så att brandvarnaren sitter fast i plastbrickan.

Inomhussirenen bör placeras i hallen i din bostad. Du ska kunna höra sirenen i alla delar av ditt hus. För att veta att larmet är igång så behöver du aktivera fördröjning vid inpassering så du vet att du måste larma av innan du går in i bostaden för att undvika falsklarm. Vi rekommenderar att göra dessa inställningar när du satt upp alla enheter. Komplettera med en extra siren om du har ett förråd på din tomt.

Fjärrkontrollerna lägger du enkelt till via Ajax appen i din telefon enligt instruktionerna. Om de är flera i hemmet kan de vara smidigt att köpa fler än en fjärrkontroll. Denna enhet motsvarar de så kallade taggarna som finns till nyare Verisurelarm, skillnaden är att du slipper hålla fjärrkontrollen framför kodpanelen för att larma av.

  • Hel cirkel innebär att du larmar på
  • Nästan hel cirkel innebär att du larmar av
  • Helcirkel med bakvänt C innebär att du aktiverar nattläge
  • Helcirkel med ”i” är innebär att du aktiverar paniklarm

Samma kontroll finns i Ajax appen vilket gör de lätt och enkelt att även larma på och av via din smartphone.

För dig som vill läsa på mer om varje larmenhet

Har du frågor eller funderingar kring enheterna och hur de fungerar så har Ajax Systems en bra hemsida med användarmanualer för respektive enhet. Safeland har även ett uppdaterat hjälpcenter med aktuell och nyttig information på svenska.”

3. Koppla upp tjänster och larmcentral

När alla enheter är monterade så kan du slutligen aktivera tjänster för ditt larm. I vårt fall kommer vi aktivera Safelands grannsamverkans app och även uppkoppling mot larmcentral. Just i vårt fall med Ajaxlarmet så följer man enkla instruktioner ifrån Safeland i ett mail du får från dem när du beställer larmet alternativt om du redan har ett larm, så går det att göra en beställning på deras hemsida.

4. Se över inställningar som du vill använda för just ditt hemlarm

Det kan finnas funktioner för just ditt hemlarm som kan vara värda att se över när all grundkonfiguration för ditt larm är utfört. I vår installation så justerades följande:

  • Fördröjning av rörelsesensorer när du larmar på/av
  • Nattläge för alla dörrsensorer (tänk på att ställa in fördröjning på dörrsensorer i nattläget också)
  • Parkoppling av brandvarnare då installationen bestod av två brandvarnare (finns under centralenhet -> Service)

5. Sätt upp dekaler som avskräcker

En viktig punkt är att när allt kring ditt hemlarm är uppsatt så ska du inte glömma att sätta upp dekaler om att larm finns installerat. De kan göra att tjuven väljer ett hus som inte har larm för det är ett lättare objekt att bryta sig in i och att tiden som de har på sig i hemmet ökar då inga sirener tjuter.

Sammanfattning

Att installera hemlarm själv är något jag trodde skulle vara betydligt jobbigare än vad det var. Allt kring tekniken hanteras i en app och de är väldigt enkla instruktioner. Ajax larmapp har trevligt gränssnitt, vissa inställningar behöver man tänka till var de finns men efter att ha använt appen ett par gånger så är det inga problem. Funktioner som finns hos de större larmtjänstebolagen finns även på de flesta hemlarm om du inte väljer de allra billigaste hemlarmen på marknaden.

Nedan så har vi tagit fram fördelar och nackdelar med att installera eget hemlarm. Det slutgiltiga bedömning om eget installerat hemlarm är bättre än ett larm som tjänst via de större larmleverantörerna beror på hur mycket du är villig att göra själv i form av service. Att byta batterier och ladda ett SIM-kort och eventuellt någon enhet vid enstaka tillfällen är troligen en liten insats jämfört med priset för ditt hemlarm på lång sikt om man tittar på månadskostnaderna. Är du ute efter att någon annan tar hand om installation och service av ditt hemlarm så ska du rikta in dig på larmbolagen som säljer larm som tjänst. Det är likväl viktigt att poängtera att hemlarm som du kan köpa utan månadskostnader imponerar och medför betydligt lägre månadskostnader.


Fördelar

  • Undvik dyra månadskostnader och bindningstider
  • Välj hemlarm där du kan välja att koppla på larmcentral och väktarutryckning om du vill
  • Om du väljer leverantörer med grannsamverkantjänster så kan du snabbt få hjälp från grannar i närområdet.
  • Totalkostnaden för ditt hemlarm över flera år blir billigare
  • Hemautomation är möjligt om du väljer vissa modeller av hemlarm
  • Du som kund har fler valmöjligheter än låsta tjänstelarm
  • Om du köper larm från Safeland har du 7 års garanti på dina enheter om du har en koppling till Safeland Connect.


Nackdelar

  • Service såsom byte av batterier på dina enheter som ingår i ditt hemlarm får du göra själv
  • I dagsläget finns inget hemlarm med brandlarm där dina rörelsesensorer tar en bild som larmcentralen kan se som får larm om brand.

Vanliga frågor gällande installation av eget hemlarm

När man ska installera ett hemlarm så finns de många frågor som kommer upp. Vi har samlat de vanligaste frågorna i detta avsnittet för er läsare.

Är det lätt att installera ett hemlarm?

Då tekniken gått fram i rasande takt så är nu larmkomponenterna som finns enkla att installera, de är allt som oftast trådlösa för privata konsumenter. Installationen sker väldigt enkelt med steg för steg guider via din smartphone och kräver ofta ingen större teknisk kompetens jämfört med äldre larm.

Vad händer om någon enhet slutar fungera?

Om en enhet i ditt hemlarm slutar fungera så kan du begära en ny om det finns garanti på hårdvaran (normalt 24 månader). Om det inte finns garanti kvar så måste du köpa en ny enhet och ersätta den gamla enheten för att återställa funktionaliteten. Ofta ingår detta som service hos larmtjänstebolagen där du betalar en månadskostnad för ditt hemlarm.

Får man dekaler att sätta upp runt huset om man köper sitt larm själv?

I princip alla larmleverantörer skickar med dekaler som du kan sätta upp runt ditt hus, precis som tjänsteleverantörerna av larm. Om man vill så kan man komplettera dekaler efter behov genom att beställa skyltar från Kjell & Company som visar att området videoövervakas.

Kan man koppla på larmcentral om man installerar sitt egna hemlarm?

Beroende på vilket typ av hemlarm du köper så kan du koppla ditt hemlarm till en larmcentral. Produkter från exempelvis Ajax, Powermaster och Visonic gör de möjligt att koppla ditt hemlarm till en larmcentral. Månadskostnaderna kan veriera beroende på larmcentral men brukar ligga kring 80-140kr/mån. Safelands tjänst Connect Plus gör det även möjligt för vissa andra larm att få tillgång till larmcentral, exempelvis SikkertHjem.

Skiljer sig egna installerade hemlarm jämfört med de hemlarm man köper som tjänst från större leverantörer såsom Verisure och Securitas?

Så klart så beror detta på vilket hemlarm du väljer att installera i ditt hem. Men väljer du premiumlarm från större leverantörer såsom Visonic och Ajax Systems så är grundfunktionerna snarlika de större tjänsteleverantörerna som säljer larm som tjänst. Det som kan skilja kan vara tekniken i vissa komponenter som ingår i ditt hemlarm. Exempelvis så har Versiure en unik högtalare med mikrofon som gör att en larmoperatör kan prata med dig i hemmet om ett larm utlöst, exempelvis ett brandlarm.

Behöver man ett certifierat hemlarm?

Nej. Då hårdvara och mjukvara utvecklas i snabb takt så är certifierade larm ofta svårt och onödigt då nya releaser av hemlarm kommer ofta. För den privata konsumenten så håller överlag de flesta larm en hög säkerhet, även de som är trådlösa. Det finns därför få hemlarm på svenska marknaden som är säkerhetscertifierade, exempelvis så har varken Verisure eller Sector certifierade larm.

Finns det stöd för integration med digitala lås om man installerar sitt egna hemlarm?

I dagsläget så finns endast Yale Doormans egna hemlarm som är ett friköpt larm som kan integreras med Yale Doorman om du inte köper ett tjänstelarm från exempelvis Verisure. För mer populära hemlarm såsom Ajax och Nookbox så pågår utveckling för stöd för Yale Doorman som är marknadsledande för digitala lås. I takt med att fler leverantörer av dessa produkter flyttar tekniken ut i molnet så ökar kommunikationsmöjligheterna med låset. Tekniken går snabbt framåt men de finns också säkerhetsaspeketen som man måste ta hänsyn till för dessa lås när de blir uppkopplade. Utöver Yale Doormans digitala lås så kommer allt fler leverantörer till marknaden med sina digitala lås och inom snar framtid lär fler alternativ finnas för privatkonsumenten att välja mellan. Ju fler aktörer på marknaden desto bättre kommer även priserna bli för dessa digitala lås.

Kan man använda hemautomation när man installerar sitt egna larm?

På några hemlarm som du installerar själv finns möjlighet att använda hemautomation. Bland annat har Somfy Home Alarm dessa möjligheter men även Ajax larm via Safeland som vi visat hur vi installerar i denna artikel. Man använder då tekniken IFTTT (if this then that) för att koppla ihop olika enheter vid vissa scenario.