Allt om larm till din lägenhet

Det är fullt möjligt att skaffa larm även till en lägenhet. Om du bor i lägenhet på bottenvåningen eller högst upp i ett höghus ökar även risken för inbrott. I denna artikel presenterar vi vad som är bra att tänka på vid larm i lägenhet och besvarar vanliga frågor gällande just lägenhetslarm.

* I denna artikel innehåller det reklamlänkar till Somfy Webbshop, Prylstaden, Larmvalet.se och Verisure. *

Varför ska man skaffa larm i lägenheten?

Precis som för hemlarm för villor så är larm i lägenhet något som minskar risken för inbrott. Man ska se larmet i lägenhet som en säkerhetsåtgärd av flera för att minska risken för inbrott. Det är minst lika viktigt att ha rätt typ av säkerhetsdörr och lås på dina fönster som att skaffa ett larm för lägenheten. Det är kombinationen av säkerhetsåtgärder som du vidtar som minskar risken för inbrott i just din lägenhet.

Kan man installera larm i sin lägenhet om man bor i hyresrätt?

Du ska utan problem kunna installera ett larm i din lägenhet i så väl hyresrätt som i bostadsrätt. Det som kan vara värt att tänka på är att välja ett trådlöst larm så du dra slipper kablage längst med lister och väggar.

Skiljer sig larm i lägenhet mot hemlarm i en villa?

Många kanske tänker att ett larm i en lägenhet är specifikt just för lägenheter. Ofta så är larmutrustningen som används precis densamma som används i villor. Skillnaden kan vara att du behöver inte lika mycket utrustning som i din villa. Att placera utomhussirener är heller inte aktuellt då det är flera bostäder i samma hus.

Är du osäker på vad de finns för typ av hemlarmsutrustning? Gå till artikeln vi skrivit – Vad finns det för hemlarmsutrustning så beskriver vi delar som kan ingå i ett hemlarm.

Vad ingår i ett lägenhetslarm?

Normalt sett så består lägenhetslarm av mindre antal enheter på grund av att storleken oftast är mindre i antal kvadratmeter. Om man tittar på vad som ingår så är det följande enheter du får i ett lägenhetslarm (det kan variera mellan larmoperatör):

 • Central enhet (1st)
 • Rökdetektorer (1-2st)
 • Rörelesedetektor med kamera (1-2st)
 • Magnetkontakt för montering på fönster och dörr (1-2st)
 • Larmpanel för att larma på/av (1st)
 • Larmdekaler att sätta upp på fönster och dörrar (3-5st)

Olika typer av lägenhetslarm

Larm med uppkoppling till larmcentral

Om du vill ha tillgång till en larmcentral som kan larma väktare och brandkår vid brand så är hemlarm med uppkoppling till larmcentral det bästa valet. Genom en kombination av rörelsedetektor med kamera samt brandvarnare så kan du minska riskerna för inbrott och minska skadorna vid en eventuell brand då brandkår kan larmas direkt vid brand.

Alternativet ekonomiskt innebär en installationskostnad och månadskostnad. Detta kan variera i pris mellan larmoperatörerna men räkna mellan 250-450kr / månad för tjänsten. Då gör larmoperatören installationen, står för utbyte vid felande larmutrustning och kan se över om när ditt hemlarm utlöser och agera.

Enklare larm i lägenhet utan abonnemang

För dig som inte känner behov av att ha ett larm uppkopplat till larmcentral så finns det alternativ utan abonnemang som är prisvärda. I vår artikel Smart hemlarm utan abonnemang som vi skrivit går vi igenom några alternativ som kan vara värt att titta närmare på. Om du vill läsa vidare så har vi även länkat till hemlarm som kan vara ett alternativ nedan. När du köper ett hemlarm utan koppling till larmcentral så får du själv pushnotiser i din smartphone och kan även få SMS samt bli uppringd beroende på vilken modell av hemlarm du köper. Det vi kan se gällande utvecklingen av hemlarm utan abonnemang är att allt fler större teknikföretag slår sig in på denna marknad med sina egna produkter. Det finns bland annat smarta brandvarnare från Nest som ägs av Google. Även Amazon har köpt företaget Ring som tillverkar larm som släpps i Sverige bland annat. De kommer in flera aktörer utöver de tradionella gamla larmbolagen då tekniken hela tiden utvecklas och blir tillgänglig för privata konsumtenter.

Två alternativ till lägenhetslarm utan abonnemang

Nookbox G2
Ett mer och mer populärt alternativ till larm är Nookbox G2. Det har stöd för hemautomatisering via RF, Z-Wave, eller ZigBee som är populära protokoll att använda. Du styr larmet antingen via din Nookbox portal eller via Nookbox appen på din smartphone. Prylstaden.se säljer Nookbox G2 startkit för dig som är intresserad. Det finns också larmoperatörer som kan koppla detta hemlarm till larmcentral om man så vill. Larmet fungerar över både GSM och internet (IP-kommunikation).

Somfy Home Alarm
Somfy har släppt ett hemlarm där du slipper månadskostnader och får utlösta larm som pushnotis i din smartphone. Du kan om du vill även komplettera larmet med övervakningskameror och larmet har även stöd för Google Assistant, Alexa och IFTTT intregration med andra smarta hem produkter. Somfys webbshop säljer Somfy Home Alarm och andra smarta hem produkter.

Somfy Protect alarm

Fördelar och nackdelar med larm i lägenhet utan abonnemang

När man jämför hemlarm utan abonnemang med de som är kopplade till larmcentral så skiljer det sig en del punkter som du bör tänka på. Vi har skrivit ner för och -nackdelar som kan vara br att tänka på. Om du behöver mer råd och tips så rekommenderar vi att läsa vår guide för hemlarm.

Fördelar

 • Ingen installationskostnad
 • Ingen månadskostnad
 • Kan skräddarsys efter ditt behov utan att öka någon månadskostnad

Nackdelar

 • Ingen uppkoppling mot larmcentral som kan agera direkt vid inbrott och brand
 • Ingen kontroll kan göras fysiskt om du inte är hemma vid utlöst larm
 • Du står själv för service och kontroll att hemlarmet fungerar

Ett smart hem som är kopplat till ditt lägenhetslarm

För dig som vill köpa hemlarm utan koppling till larmcentral så finns det ett flertal produkter som har stöd för Google Assistant, Alexa och IFTTT. Det innebär bland annat att du via rösten kan exempelvis larma på utan att använda någon annat än din röst. Det finns också möjlighet att via Philips Hue lampor göra så att dina lampor blinkar rött vid brandlarm om du använder Somfys Home Alarm eller Google Nest Protect brandvarnare. Det finns också så kallade smartplugs som du kan använda för att styra din belysning, detta kan få tjuven att välja en annan lägenhet att bryta sig in i. Det som är viktigt att tänka på är att kontrollera vad för möjligheter som finns för just ditt hemlarm som du planerar att köpa.

Inbrott på bottenvåning och högst upp i lägenheter

Enligt en undersökning som Folksam utfört (källa) under 2016 så väljer tjuven nu nya vägar när de gör inbrott i lägenheter. Främst är det bottenvåningen och lägenheter högst upp som ger ökad risk för inbrott. Det kan därmed vara bra att säkra upp med larm om du bor på bottenvåningen eller högst upp. Anledningen till att tjuven väljer bottenvåningen är för att då är flyktvägen enkel. När du har våningen högst upp så kan tjuven få chans att jobba ostört så därav görs fler inbrott i lägenheter som är högst upp.

Säkra din balkong och altandörr i din lägenhet
Tjuven väljer allt som oftast att bryta sig in via altan eller balkongdörren på de lägenheter som är på bottenplan, tidigare var fönster den vanligaste ingången för tjuven. Om du vet med dig att du har ett gammalt lås och oroar dig för inbrott så kan de vara läge att se över din balkong eller altandörr. Tänk på att ofta kallar leverantörer detta för fönsterdörr.

Ett bra fönsterdörrslås kan hålla tjuvarna borta. Här ett exempel med lås som endast går att öppna från insidan.

När du ska köpa din fönstedörr se över så är det viktigt att se över följande:

 • Hur glaspartier är insatta i fönsterdörren, listerna runtom glaset bör vara svårt att forcera.
 • När du tittar på lås på fönsterdörren så ska låset endast vara tillgängligt på insidan och vara ett haklås. Ett haklås sitter fast i karmen när det är låst och gör de svårare för inbrottstjuven att ta sig in.
 • Det finns också så kallad bakre säkring på gångjärnen på din fönsterdörr. Detta är bra att ha på fönsterdörr för då kan gångjärnen sågas av på utsidan men dörren kan inte lyftas av på grund av säkringen.
 • Om du har möjlighet, välj glas som är inbrottssäkert. Då är de väldigt svårt att forcera glaset med hjälp av exempelvis yxa eller stora stenar.

De flesta duktiga fönsterleverantörer kan hjälpa dig hitta en säker och snygg fönsterdörr men de kan vara bra att tänka på att säkerheten bör vara prioriterad för att minska risken för inbrott i din lägenhet. Ofta så rekommenderar försäkringsbolag att du antingen har cylinder eller inbrottssäkert glas alternativt hakolvspanjolett.

Säkra upp din brevlåda

Det har uppmärksammats av Folksam att en del inbrott har skett via brevinkastet med en så kallad låsslunga. För att förhindra tjuven att använda ett sådant verktyg så är det en god idé att skaffa en säkerhetsdörr och även införskaffa en kåpa över låsvredet så de ej går att vrida om med något verktyg genom brevinkastet. Låsskydd finns hos de flesta välsorterade Hem & Trädgårds lador såsom Hornbach och Bauhaus.

Få rabatt på din försäkringspremie

Om du skaffar hemlarm i din lägenhet så kan du få rabatt av ditt försäkringsbolag. Du kan enkelt ringa upp och kontrollera det innan du skaffar hemlarm. Det brukar inte vara någon större rabatt men varför inte spara ett par hundralappar om du ändå ska köpa hemlarm?

Hur motverkar man inbrott i sin lägenhet?

Det finns många åtgärder du kan göra för att minska risken för inbrott i din lägenhet i kombination med att skaffa ett hemlarm. Vi listar åtgärderna som kan minska risken för inbrott nedan:

 • Lås ytterdörren även om du är hemma
 • Visa med dekaler på fönster och fönsterdörr att du har hemlarm
 • Märk dina värdesaker med DNA-märkning
 • Visa med dekalar på fönster och fönsterdörrar att DNA-märkning är utfört.
 • Sätt timers på dina lampor för att göra tjuven osäker på om någon är hemma
 • Skapa en grannsamverkan som är uppmärksamma i området
 • Se till så att mörka områden är upplysta kring lägenhetshuset, ofta kan bostadsrättsföreningen sätta upp lämplig belysning
 • Lämna inte värdersaker framme synliga så tjuven kan se dem exempelvis från fönstret
 • Skriv inte på sociala medier såsom Facebook att du reser utomlands, lägg upp semesterbilderna efter du kommit hem. Tjuven kan annars veta att ingen är hemma.

Vad säger statistiken om inbrott i lägenhet?

Enligt statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) så har lägenhetsinbrott minskat med ca 26% sedan 2010. Om man tittar på anmälda inbrott i lägenhet mellan 2010-2019 så ligger det mellan ca 7000-8000 inbrott de flesta år med en nedgång de senaste åren. Det framgår också tydligt att bostadsinbrott i småhus är vanligare än i lägenheter. Om ni vill läsa mer om statistiken som BRÅ sammanställt finner ni det här (källa).

Något som är värt att tänka på när tittar på statistiken är att de kan skilja väldigt mycket mellan olika län i landet. De kan öka dramatiskt i vissa län medan i andra så är trenden åt andra hållet. Statistik kan presenteras på så många olika sätt.

När du köpt hemlarm så glöm inte att sätta upp larmskylt larmdekaler på dina fönster och fönsterdörrar. Särskilt om du bor på bottenvåningen.

Jämför larm för din lägenhet och få offerter

Om du är osäker på vad för typ av hemlarm du är ute efter och priser så prova använd exempelvis Larmvalet.se eller Verisures guide för att få ett pris med larm uppkopplat till larmcentral. De är kostnadsfritt och kan ge dig en guidning om val av larm Innan du bestämmer dig rekommenderar vi dig att läsa vår köpguide för hemlarm.