Minska risken för ID-kapning – 10 praktiska tips

Vad innebär en ID-kapning

Om någon kapar din identitet och kommer över dina personuppgifter ihop med Bank-ID och kreditkort så kan denna person exempelvis beställa varor, tjänster och ta lån i ditt namn. Detta kan få väldigt tråkiga konsekvenser rent ekonomiskt för dig som privatperson och kan vara jobbigt att ta sig ur och häva alla beställningar som sker.

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell o Company*

Hur kan man minska risken för ID-kapning

Det finns en del enkla praktiska tips som kan minska risken för ID-kapning. Rekommendationen är att se över de praktiska tipsen redan när du läst artikeln för att vara på säkra sidan. De finns också övervakningstjänster som kan meddela dig när något företag gjort en kreditupplysning i ditt namn som kan vara ett alternativ.

Tips som du kan göra direkt för att skydda dig från ID-kapning

Spärra adressändring via Skatteverket

Surfa till Skatteverket.se, och logga in med mobilt bank-id. Efter inloggning kan du ställa in att du måste legitimera dig via mobilt bank- ID för att kunna göra en adressändring. Detta förhindrar bedragare att göra adressändring och ta emot din post på annan adress.

Skaffa en brevlåda med lås

Bedragare kan enkelt stjäla personuppgifter genom att ta din post. Skaffa en brevlåda med lås om du inte redan har detta. Passa på att läsa artikeln som vi skrivit tidigare om just brevlådor med lås.

Skaffa en dokumentförstörare, släng inte känsliga dokument direkt i soptunnan!

En del tjuvar och bedragare går igenom sopor för att hitta personuppgifter som de kan använda för ID-kapning. Skaffa en dokumentförstörare som är säkerhetsklassad och strimla alla känsliga dokument innan du lägger de i soporna.

Spärra ditt kort för köp utanför Europa

På de flesta kreditkort och bankkort kan du spärra köp på internet. Detta kan du göra för att förhindra obehöriga från att göra köp och du kan själv sätta igång funktionen när du ska göra köp.

Skapa virtuella kort via Revolut

Ett bra alternativ till spärrfunktionerna för bankkort hos din bank är att skaffa ett Revolut kort. Du kan då via deras app skapa virtuella kort för dina engångsköp på internet. De förhindrar bedragare att komma åt dina riktiga kortuppgifter som aldrig används vid köpet på internet om du använder ett virtuellt kort. Ni kan läsa mer på deras hemsida om just denna funktionen. Kortet är gratis också vilket aldrig är fel.

Aktivera två två faktors autentisering för ökad säkerhet

Idag finns de ett antal webbshoppar och webbsidor som tillhandahåller tvåfaktors autentisering, aktivera detta så fort som möjligt på de webbplatserna där de är möjligt. Detta gör att bedragare som på något vis kommit över ditt användarnamn och lösenord ej kommer vidare då det finns ett extra lager av skydd, exempelvis engångskod via SMS till din mobiltelefon.

Följ upp kontoutdrag

Det är bra om du följer upp kontoutdrag när du exempelvis går igenom månadens räkningar och ser om de finns några obehöriga dragna belopp från ditt konto. Detta kan innebära att någon kommit över dina personuppgiftre och kortuppgifter.

Skydda din dator från virus

Om din dator blir infekterad av virus så kan obehöriga komma över dina personuppgifter, koder och annan känslig information. Se till så att din dator är skyddad med antivirusprogram som är aktivt. Det finns idag ett flertal större leverantörer såsom F-secure, Trend Micro och McAfee som säljer abonnemang. Du kan även aktivera scanning av din Windows dator via Windows Security i Windows 10, detta är gratis om du har en Windows 10 licens och kräver ingen månadskostnad.

Skaffa en digital brevlåda med post från myndigheterna

För att ej få känsliga brev i brevlådan som kan stjälas så skapa en digital brevlåda. En gratis som kan användas för de större myndigheterna såsom Skatteverket är Kivra. Du loggar in säkert med mobilt bank-ID.

Det finns också ett alternativ som heter Min Myndighetspost, här får du endast statliga brev i din digitala brevlåda jämfört med Kivra där du kan få flera privata aktörer och även spara kvitton.

Ge aldrig ut känslig information såsom koder, personnummer via telefon om du blivit uppringd

Banker och myndigheter i Sverige kommer aldrig aktivt ringa upp dig och fråga efter koder och känslig information. Ge aldrig ut koder eller verifiera dig via mobilt bank-ID om du själv inte är den som tagit kontakt med exempelvis din bank eller myndigheter. Även om motparten i samtal hävdar att de är från ett visst företag eller myndighet så är de stor chans att det är ett bedrägeriförsök.

Tjänster som bevakar din kreditupplysning kan vara en onödig kostnad

Det finns idag tjänster som bevakar och skickar ut information direkt till dig via SMS om något företag gjort en kreditupplysning på på dig. Fördelen genom tjänsten ska vara att man snabbt ska kunna kontrollera vad detta gäller och förhindra eventuella köp och problem som kan uppstå om det inte är du som bett företaget göra kreditupplysningen. Om man vidtar tipsen i vår artikel och även är uppmärksam på sina fakturor så tror vi inte denna tjänsten som kostar mellan 100-200kr per månad ger något mervärde. Det stöd som de ger om ID-kapning skett kan mestadels även täckas av din hemförsäkring i många fall. Kontrollera detta innan ni tecknar dessa tjänster. Tjänsteleverantörer för detta är MySafety och minUC.

Jag har blivit ID-kapad, vad ska jag göra nu?

Om du blivit ID-kapad så gör följande:

  • Gör en polisanmälan hos Polisen
  • Kontakta kreditupplysningensbolagen, de största är UC, Bisnode, CreditSafe, Decidas, Syna och se till så att en så kallad bedrägerispärr upprättas
  • Kontakta din bank och kreditkortsbolag och informera om vad som skett. Spärra kort för att förhindra fler köp.
  • Kontakta det företag som bedragaren handlat hos och förklara situationen. Bestrid eventuella fakturor. All information gällande polisanmälan m.m kan vara bra att ha till hands för att styrka att du inte beställt eller köpt någon tjänst.