Guide: Allt du behöver veta om övervakningskameror

I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om övervakningskameror. Vi går igenom funktioner och tjänster för övervakningskameror samt tekniken som används för de övervakningskameror som man kan köpa som konsument.

Varför övervaka med övervakningskameror?

Genom att övervaka ditt hem eller fritidshus så kan du förhindra brott. Om du har uppsatta övervakningskameror som syns kan tjuven välja att inte göra inbrott hos just dig och välja ett annat hem utan samma säkerhet. Om någon ändå skulle försöka göra inbrott hos just dig så kan du få tjuven på video, vilket ger en större chans för polisen att gripa gärningsmannen.

Vad gör en övervakningskamera?

En smart modern övervakningskamera idag reagerar på rörelse och skickar pushnotiser till din smartphone. Du kan sedan via din smartphone se video som övervakningskameran spelat in. Enheten är uppkopplad via wifi och styrs via en app i din smartphone. Det finns flera varianter av övervakningskameror med olika funktioner och tjänster som förenklar för dig som användare.

Vad behöver jag för att komma igång med övervakningskameror?

För att kunna ta del av de smarta funktionerna som finns med övervakningskamerorna så behöver du en smartphone och bredband i hemmet, gärna 10mbit/s eller mer. För vissa smarta övervakningskameror kan du behöva komplettera med minneskort som du sätter i kameran.

Hur mycket kostar övervakningskameror?

Ingångspriserna för de enklare övervakningskamerorna med färre funktioner börjar runt 400 kr. Går du sedan upp i prissegmenten så får du fler funktioner och bättre byggkvalité, bildkvalité och högre upplösning samt funktioner/tjänster för övervakningskameran. För de dyraste enheterna kan det kosta upp till 6000-8000kr. De flesta prisvärda enheterna ligger i mellanprissegmentet 1200-3000 kr.

För att få en smidig hantering av dina enheter i vardagen så kan de vara bra att komplettera övervakningskamerorna med exempelvis extra batterier eller solcellspaneler om de är möjligt. Det kan vara bra att tänka på vid planeringen gällande de ekonomiska delarna för då tillkommer kostnader för detta.

Får man lagligt använda övervakningskamera i sitt hem och på sin tomt?

Så länge du som privatperson övervakar din tomt och i din fastighet så gäller inte lagen för kamerabevakningslagen. Det är viktigt för att hålla dig inom lagarna som finns och att det material som spelas in inte läggs ut på internet, delas med andra m.m. Om så sker måste du ta hänsyn till kamerabevakningslagen. Du kan alltså inte övervaka allmäna områden såsom gator utanför ditt hus eller liknande utan att följa reglerna för kamerabevakningslagen. Du kan läsa mer om lagen på Datainspektionens webbplats som beskriver allt i detalj.

Var ska man placera övervakningskameror?

Läs gärna artikeln Tips på placering av övervakningskamera utomhus som bas. Där går jag igenom råd och tips på var en övervakningskamera kan placeras.

Hur monterar man övervakningskameror?

Hur du monterar en övervakningskamera beror på vilken typ av enhet du har. För de vanligste modellerna som finns för den privata konsumenten så tillkommer väggstativ eller hållare för takmontering för övervakningskameran. Det som kan behövas om du har betongväggar är plugg så kameran sitter säkert och en skruvdragare eller skruvmejsel för att montera stativen som medkommer.

Kan jag ha husdjur och övervakningskameror i hemmet?

Det finns idag övervakningskameror som har stöd för att dina husdjur ska kunna vara hemma och ändå övervaka. I takt med att tekniken gått framåt så har övervakningskamerorna blivit smartare. För att veta om den övervakningskamera du siktat in dig på så läs under specifikationerna för just den modell du tittar på och stäm av med säljare i butik för att vara säker innan köp. Om du vill veta mer om husdjur och hemlarm så läs gärna vår artikel om just detta.

Teknikutvecklingen gör de möjligt med smarta övervakningskameror i hemmet

I takt med att internet har byggts ut i Sverige så har även tekniken gått framåt när de gäller övervakningskameror. Tidigare så var de flesta kameror trådbundna och konfigurationen av övervakningskamerorna var komplext och ofta så behövde en tekniker vara med och sätta upp allt för att de skulle fungera korrekt. Idag har marknaden för övervakningskameror breddats och de finns flera alternativ för dig som konsument. Du kan idag genom att följa guider i en app i din smartphone sätta upp så kallade smarta övervakningskameror på ett par minuter. Det finns också kvar alternativ för dig som vill ha trådbundna kameror. Det finns för och nackdelar med båda alternativen.

Olika typer av smarta övervakningskameror

Trådlösa enheter

Idag är de vanligast att de smarta övervakningskamerorna kopplas upp via ditt wifi-nätverk. Du behöver alltså ingen strömkabel på dessa modeller då de använder inbyggt batteri som kan laddas upp. Dessa kan användas utomhus och placeras utan att vara beroende av strömkälla. Det som kan vara viktigt att tänka på när du sätter upp övervakningskamerorna är att de måste ha en bra signal till ditt trådlösa nätverk för att du inte ska få problem med kontakten mellan kameran och ditt trådlösa nätverk.

Trådlösa enheter kan laddas med solceller

Om du inte vill ladda batterierna i dina övervakningskameror kan du komplettera med solcellspaneler och koppla in. Då får enheterna ström via solcellspanelen och du slipper ladda batterier. De flesta större leverantörerna erbjuder solcellspanel som alternativ såsom Ring och Netgears Arlo-serie. Om du köper solcellspanelerna så måste de sitta riktade mot solen för bästa effekt.

Säkerställ att du har bra täckning på ditt trådlösa nätverk

Vissa modeller av övervakningskameror har sämre Wifi-antenner så de kan vara värt att tänka på. Se till att din router täcker en större del av din tomt trådlöst då du placerar de trådlösa övervakningskamerorna utomhus. Om din router är placerad för långt ifrån övervakningskamerorna så kan du komplettera routern med så kallade Wifi-extenders som finns från tillverkarna av övervakningskamerorna men även andra tillverkare. Det finns annars en risk att du monterar upp dina enheter och sedan upplever att de är svåra att nå via din smartphone. Det kan även vara så att bilden hackar eller du får artifakter (ofta stora fyrkanteri bilden). Detta kan bero på en svag signal till ditt trådlösa nätverk. Om du vet att din router är gammal och inte bytts ut på länge så bör du se över detta i samband med köp av övervakningskamerorna så du inte blir besviken på användarupplevelsen när väl allt är uppsatt.

Trådbundna enheter

Det finns också trådbundna enheter som alternativ till de trådlösa enheterna. Fördelen är att du fortfarande kopplar upp dem via ditt trådlösa nätverk men att de får ström via separat strömkabel. Ofta har dessa typer av enheter fördelar när de gäller när övervakningskameran börjar spela in vid rörelse då den får ström konstant. Så är de bland annat på övervakningskamerorna från Ring och Netgar Arlo-serien.

Ett alternativ som finns idag för trådbundna enheter är PoE (Power over Ethernet). Då får kameran ström via nätverkskabeln antingen via en adapater eller en PoE-switch. Detta ersätter strömkabeln och på så vis slipper du flera sladdar och får en stabil uppkoppling med nätverksslad.

Din ringklocka kan även vara en övervakningskamera

Något som blivit populärt de senaste åren är ringklocka med inbyggd övervakningskamera. Då kopplar du in enheten via din gamla ringklockas strömkablage eller använder en helt trådlös enhet som går på batteri. Denna typ av enhet kan vara bra att skaffa om du vill veta vem som ringer på dörren eller se vad som händer nära din ytterdörr. Du kan även svara en person då det finns inbyggd mikrofon och högtalare på dessa enheter. Placeringen blir dock avgörande, sätter du den i samma höjd som din ordinarie ringklocka så kommer du få svårt att se ansiktet på den person som står där då de sitter ofta för långt ner. Precis som med de trådlösa övervakningskamerorna så är du beroende av ett bra trådlöst nätverk. Enheten placeras utomhus och de är tjocka väggar oftast som ditt trådlösa nätverk ska leverera igenom. Har du långt emellan router/accesspunkt så kan du uppleva problem.

Olika övervakningskameror marknadsförs till vissa målgrupper

Som du säkert har märkt när du surfat på nätet efter övervakningskameror så marknadsförs modeller olika beroende på användningsområde. Bland de vanligaste ser du ofta de vanligaste kategorierna för övervakningskameror:

  • Övervakningskamera för inomhusbruk
  • Baby monitor
  • Övervakningskamera för utomhusbruk
  • Övervakningskamera anpassad för husdjur
  • Övervakningskamera med strålkastare (Floodlight cam)
  • Övervakningskamera med 4G stöd (mobil)

När du letar efter vad som just passar dig så se över vad dina behov och vad du är villig att betala för hemövervakningen.

Funktioner och tjänster för övervakningskameror

Alla övervakningskameror har olika funktioner beroende på modell. I denna del av artikeln går vi igenom de vanligaste funktionerna som finns på så kallade smarta övervakningskameror inriktade mot den privata konsumenten.

Pushnotiser vid rörelse

En basfunktion som finns på alla smarta övervakningskameror. När det är rörelse så skickas en pushnotis till din smartphone och du kan se i din app en inspelning i varierande längd beroende på enhetsmodell.

Larm med olika alternativ

På en del övervakningskameror kan du ställa in att du och flera mottagare kan få telefonsamtal eller SMS om larmet utlöst på grund av rörelse i ditt hem. Detta är ett bra alternativ om du inte har larmet kopplat till någon larmcentral för då kan exempelvis grannar agera på larmet eller bekanta som bor i närheten vid behov.

Avgränsning / Intelligent Videoanalys

På en del modeller finns möjlighet att via en app i din smartphone styra vilket område din smarta övervakningskamera ska agera på och skicka larm. Detta är bra om du vet att en del av den övervakade området har mycket rörelse som du ej vill övervaka och få larm/pushnotiser på.

Strålkastare

För att avskräcka och samtidigt få en bättre bild finns strålkastarfunktion på en del modeller. De kan aktiveras vid rörelse på kvällstid och skrämma bort tjuven. Beroende på modell så är dessa strålkaste olika ljusstarka.

Tvåvägskommunikation

De flesta smarta övervakningskameror har inbyggd högtalare och mikrofon. På så sätt kan du kommunicera via övervakningskameran om du behöver det. Exempelvis om ett postbud ringer på och du inte är hemma så kan du be dem lägga paketet utanför dörren eller på en specifik plats.

Varningssirén

Ett högt tjutande ljud vid larm finns som som alternativ på de flesta modeller. Ljudnivån brukar ligga mellan 90-120 dB. På de billigare modellerna imponerar dock inte ljudet och de bör inte vara den enda varningssirén som tjuter och låter vid rörelse. Du kan ofta välja att manuellt sätta på varningssirénen i appen för din smarta övervakningskamera.

Molnlagring eller lokal lagring på minneskort

För att inte lagra insamlad data på minneskort i din smarta övervakningskamera så finns numera molnlagring. Då kan inspelad video vara tillgänglig i ”molnet” och tjuven kan stjäla din övervakningskamera eller slå sönder den, men ändå fastna på bild. I de flesta fall finns olika abonnemang för lagringen av inspelat material beroende på just den enhet och modell du köper.

Ansiktsigenkänning

I de dyrare segmentet av smarta övervakningskameror så finns ansiktsigenkänning. Du kan då aktivera funktionen i appen på din smartphone så ”tränar” övervakningskameran in vilka personer som är kända och vilka som är okända. Du får då bara pushnotiser när okända personer syns i kameran.

IFTTT kan användas för scenarios

Genom IFTTT (if this then that) så kan vissa modeller som har stöd för det vara ett kugghjul i ett eller flera scenarios som du sätter upp. Exempelvis så kan du vid rörelsedetektering trigga Philips Hue lampor att börja blinka rött ljus.

Lagringsmöjligheter lokalt eller i molnet beroende på val av smart övervakningskamera

Som vi nämnde tidigare finns både molnlagring och lokal lagring via minneskort av inspelat video att välja mellan. Här är de bra att jämföra mellan olika leverantörer då molnlagringen innebär en månadskostnad som kan variera i pris beroende på leverantör. Det kan också vara bra att tänka på var din data sparas och om företaget som säljer övervakningskameran är transparenta om denna uppgift. Välj även övervaknignskamera efter dina behov. Du kanske inte är lika intresserad av att lagra inspelade videos från barnrummet jämfört med från din garageuppfart eller trädgård. Tänk också på hur länge du vill behålla inspelat material då de ofta kostar mer att behålla material längre period då de tar upp mer utrymme i ”molnet”.

Vissa tillverkare har även lagt in en funktion så att du kan spara inspelat material på din Google Drive, Onedrive eller Dropbox. Detta är ett smidigt sätt att spara data utan att få ytterligare månadskostnader som molnlagringen annars innebär. Ett exempel på övervakningskamera som har denna funktion är One Somfy säkerhetskamera med hemlarm som vi testat.

Videokomprimering görs för att spara utrymme

Med ny modern teknik så används oftast H265 komprimering på det inspelade materialet från övervakningskameran. Denna komprimeringsmetod gör att filer som tidigare var väldigt mycket större är betydligt mindre i storlek vilket gör att man kan spara på utrymme och mer data kan sparas längre om man så vill. Du kan oftast se i specifikationerna på övervakningskameran om denna komprimeringsteknik används.

Upplösningar

En av flera delar att se över när du ser över smarta övervakningskameror är dess upplösning. Det finns alltifrån de väldigt låga upplösningar såsom VGA (640×480 pixlar) och SVGA (800×600 pixlar) upp till Ultra HD 4k ( 3840×2160 pixlar).

Tänk på att köper du en övervakningskamera med låg upplösning så går de ofta inte att se några detaljer om du zoomar in i bilden. Vill du kunna identifera personer påinspelat videomaterial så krävs högre upplösning. En del av hemsäkerheten med övervakningskamera som skrämmer tjuven är just att bli identifierad på bild eller video.

De vanligaste modellerna som ofta är prisvärda är de som använder Full-HD upplösning (1920×1080 pixlar). Ju högre upplösning desto skarpare och bättre bild får du. Nedan ser du en tabell över de vanligaste upplösningarna och vad deras benämning är. Du hittar ofta denna information under specfikationerna för övervakningskameran.

BenämningUpplösning
VGA640×480
SVGA800×600
HD / HD-ready1280×720
Full-HD1920×1080
QHD2560×1440
Ultra HD 4k3840×2160

Bilduppdateringsfrekvens på kamera

För att få bra flyt i bildmaterial som visas i din övervakningskameras så är FPS (frames per second) viktigt att titta på. Normalt sett ligger övervakningskamerorna på ca 20-30 fps per sekund och då flyter bilden på bra. När kamerorna endast kan visa 5-10 FPS så kommer du uppleva bildmaterialet som hackigt. Du hittar ofta informationen om hur många FPS övervakningskameran kan leverera under produktspecifikationerna.

Så fungerar tekniken i en övervakningskamera

Optik i övervakningskameran

På olika modeller av övervakningskameror så finns olika objektiv. Olika objektiv har olika egenskaper och bredd på dess synfält. Du ser ofta ganska vida synfält på övervakningskameror. I vissa fall kan de vara upp till 180 grader.

PTZ övervakningskameror

Som ett alternativ till väldigt breda synfält i objektivet på övervakningskameran så finns PTZ-modeller. PTZ står för Pan Tilt and Zoom och då har kameran en motordriven funktion så du i sidled kan panonera över ett visst område som du vill övervaka. Du kan även höja kamerans objektiv i höjdled och zooma.

Mörkerseende

För att kunna se i mörker så behöver en övervakningskamera vara utrustad med infrarött ljus (IR). Beroende på hur starka dessa lysdioder är så kan man se olika långt i mörkret. Bäst bildmaterial får du oftast när de är ljust ute då kameran har mycket bättre förhållande att ta en bra bild än i mörker. Du får nästan alltid ett gråkornigt lager över bilden som är tagen i mörker. Nedan kan du se bild tagen i mörker med IR aktiverat.

Rörelsedetektering

En basfunktion för övervakningskameror är rörelsedetektering. Kameran gör en analys över hur mycket bilden har förändrats och därmed bestämmer den om de är tillräckligt mycket för att signalera ett larm, pushnotis eller andra triggers som kan ställa in vid rörelse utöver inspelning. På de flesta moderna smarta övervakningskameror så kan du ställa in känsligheten för rörelsedetekteringen så du inte får larm hela tiden.

IR-detektor

För att inte skapa många falsklarm så används ofta en IR-detektor i kombination med rörelsedetekteringen i en övervakningskamera. För att IR-detektorn ska agera så måste något ske framför enheten. IR-detektor benämns ibland också som PIR.

IP-klassning

Om du vill använda övervakningskameran utomhus så bör du införskaffa en övervakningskamera som har IP-klassning IP44 eller högre. Enheten måste tåla regn, smuts och damm i viss grad. Vill du läsa mer om IP-klassningen rekommenderas ett besök på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Tänk också på att om delar av kameran är IP-klassad men inte kablage så måste du ”klä in” detta i UV-beständigt material som klarar väderförhållande om du ska använda övervakningskameran utomhus. Annars riskerar kablarna ta skada.

Ingångar och utgångar samt reglage/knappar

På nya moderna konsumentinriktade övervakningskameror så är de sparsamt med ingångar. De vanligaste listar vi nedan (både för trådlösa och trådbundna enheter):

  • Strömsladdsingång (eller USB micro ingång i vissa fall)
  • Nätverksuttag
  • RESET-knapp för övervakningskameran
  • Placering för minneskort

Nedan ser du exempelvis lucka för minneskort på en trådlös övervakningskamera och en RESET-knapp.

4G uppkoppling via mobilnätet

Saknar du internetförbindelse och trådlöst nätverk på den plats du vill övervaka kan du använda en övervakningskamera som har 4G uppkoppling och lokal lagring via minneskort. Du behöver då ett SIM-kort som matas in i övervakningskameran samt ett minneskort. Med hjälp av smarta funktioner så kan enheten skicka pushnotiser, SMS eller ringa telefonsamtal vid rörelsedetektering. Detta kan vara ett alternativ i sommarstugan. Det som är viktigt att tänka på är att du måste ha mobiltäckning på den plats du övervakar, annars kommer inte information som ska skickas.så att information kan skickas via mobilnätet.

Välj övervakningskameror från samma tillverkare

För att du ska få en trevlig användarupplevelse så rekommenderas det att använda samma märke och tillverkare om du köper flera övervakningskameror. Fördelen med detta är att du då använder samma app i din smartphone för att installera och konfigurera enheterna och du slipper gå in i separata appar för att hantera enheterna. Ofta har samma tillverkare olika modeller som gör att du kan köpa de enheter du behöver utan att behöva gå över till ett annat märke och tillverkare. De större tillverkarna såsom Netgear, Ring, Nest och TP-link har flera olika modeller av övervakningskameror men samma app.