Larm till husbilen – Säkra upp ditt mobila hem

Det blir alltmer populärt att köra husbil och campa runt om i Sverige och Europa. Något som man kanske inte direkt tänker på är att skaffa larm till husbilen. Idag finns det husbilslarm som kan minska risken för att du blir av med dina värdesaker på semestern.

Larm till husbilen som säljs är oftast GSM-larm och du kan numera få SMS, bli uppringd och få notiser till din smartphone när larmet utlöser. Du kan även komplettera med gaslarm och brandlarm som du du kan få med larmet eller köpa separat.

Olika typer av enheter till ditt mobila larm för husbilen

Gaslarm

För att undvika olyckor kopplat till gas från gasolköket i din husbil så kan ett gaslarm vara bra att införskaffa. Beroende på vilken typ av enhet du köper så är placeringen viktig. För gasollarm så ska enheten sitta lågt då gasol är tungt. Om du istället ställt in din enhet att ge larm för narkos som är lätt, så ska du sätta enheten högre upp i din husbil. Det finns även varianten av gaslarm som du ansluter direkt i cigarettuttaget som larmar vid narkosgaser, propangaser samt butangaser. Här är installationen väldigt enkel.

På semestern ska man njuta av ledigheten. Med ett larm till din husbil känner du större trygghet. Tänk bara på att plocka undan värdesaker så de ej är synliga för tjuven genom fönster.

Brandlarm

De som om omkommer i brand är oftast de som inte har installerat eller har en fungerande brandvarnare. Att installera en i din husbil är enkelt och enheten bör placeras centralt i fordonet. De finns flera olika tillverkare och märken att välja mellan. Det viktigast är att en brandvarnare sätts upp i taket för familjens säkerhet.

GPS-larm

För den som vill ha full koll på var husbilen är någonstans så kan man använda sig av GPS-larm som trackar var din husbil är någonstans. Om din husbil rör sig utanför de geofence område som konfigureras så kommer enheten larma och skicka SMS och ringa upp mobilnummer som angetts vid konfiguration av enheten. Du kan också närsomhelst kontrollera positionen på din husbil och få svar från GPS-larmet dess exakta position. Det finns olika varianter av GPS-larm och vissa tillverkare marknadsför GPS-larmen som överfallslarm också.

Paketlösningar

För dig som vill ha en ”allt-i-ett” lösning finns husbilslarm som fungerar ihop med din smartphone. Du kan då få både brandlarm, gaslarm och inbrottslarm i ett och samma larm. Med fördel så är dessa larm trådlösa GSM-larm så du slipper dra kablage i ditt fordon. I de kompletta paketlösningar som säljs på webbutikter på nätet så får du även med sensorer att placera vid fönster och dörrar samt fjärrkontroll och ett oladdat kontantkort. Fördelen med dessa paketlösningar för ditt mobila hem är att de är utan månadskostnader och alla enheter skickar SMS och ringer upp dig när larm utlöses. Att ha alla former av larm till din smartphone gör att du enkelt kan vidta åtgärder om så behövs.

Använd skalskydd när du sover

Genom inställningar för ditt GSM-larm kan du ställa in zoner och därmed också använda dig av skalskydd när du använder sensorer på fönster och dörrar på larmlösningarna från de flesta larm för husbilen. Detta gör att du enkelt kan larma på när du sover i ditt fordon på natten och vill känna dig trygg. Precis som skalskyddet som finns för hemlarmen i din villa.

Batteridrift och varningsnotiser om byte av batterier

På de flesta enheter finns även backup i form av batteri om strömmen inte skulle vara tillgängligt. För de enheter som är batteridrivna så finns sensorer som skickar notiser till dig i din smartphone om du skulle behöva byta batterierna på enheten. På detta sätt har du alltid ett larm som är i drift utan att riskera att batterierna tar slut vilket gör att enheten slutar fungerar.

Praktika enheter som kompletterar ditt mobila larm

Några enheter och tillbehör som kan vara bra att komplettera ditt GSM-larm med är bland annat trådlös vattensensor. Med denna enhet så kan du få larm vid vattenläckage i din husbil. Den trådlösa sensorn skickar en signal till larmenheten som sedan skickar SMS till din mobiltelefon.

För dig som vill ha en smidig lösning för att larma och på kan du även skaffa RFID knappsats och RFID-taggar. Genom taggen kan du enkelt larma av ditt GSM-larm utan att använda kod.

Kan man installera larm i husbilen själv?

De trådlösa paketen av GSM-larm som kan köpas i online för husbilar är enkla att installera och montera. De finns manualer som ingår vid köp och själva monteringen är inte svårt. Skulle du ha ”tummen mitt i handen” finns det hjälp att få med konfiguration av enheterna för larmet och hur de ska agera. Det finns en hel del val gällande hur larmet ska agera vid larm som du behöver tänka på. De enklare varianterna av gaslarm kan lätt installeras i cigarettuttaget vilket inte kräver någon tekniker för att utföra och är helt fristående produkter som inte kommunicerar med andra enheter.

Tänk på att ladda kontaktkortet inför semestern

Det många inte tänker på ibland med sitt larm är att det kontantkort som du köper eller får till ditt larm måste laddas med krediter för att kunna skicka ut SMS eller ringa upp dig. Är kortet ej laddat så kommer inga SMS skickas till dig. De kan vara lätt att glömma om man packar inför semestern och har många saker att tänka på innan avfärd. Om du inte fick med ett kontantkort med ditt GSM-larm så rekommenderas Telenor som anger att deras kontantkort även har stöd för larm.

Husdjursanpassade larm för ditt mobila hem

För dig som har med hunden med på semestern och vill skaffa larm till husbilen kan det vara bra att komplettera med rörelsedetektorer som är husdjursanpassade. De kan ofta fungera för husdjur som väger under 30 kg. Du slipper då falsklarm om hunden skulle vara i husbilen när du larmat på.

Du kan köpa rörelsedetektorer som har stöd för husdjur, så kallade husdjursanppassat larm. Detta kan vara bra att tänka på. Se dock till att ditt husdjur inte befinner sig i din husbil om de är väldigt varmt ute.

Det finns många olika sätt att koppla in larm i ditt fordon

Som du säkert har upptäckt när du sett över möjligheterna att installera larm i din husbil så finns det väldigt många olika varianter av larm och sensorer som kan kopplas in till din husbil. Det som är viktigt att tänka på är att just ditt fordon har stöd för larmet du väljer. Du måste också känna dig trygg i hur larmet fungerar och dess funktioner. Rekommendationen är så klart att säkra upp ditt mobila hem tills du personligen känner dig trygg på semestern. Om du är osäker på vilket larm som passar just ditt fordon så prata med en lokal firma i ditt närområde så kan du få råd och stöd.

Var kan man köpa larm till husbilen på nätet?

Det finns en rad webbutiker som kan hjälpa till vid köp av ditt larm. En del butiker kan vid behov hjälpa till att montera larmet om du har ”tummen mitt i handen”. Nedan finns en lista på webbutiker som säljer larm. Vi har inga direkta samarbeten med någon av webbutikerna nedan men urvalet av produkter kopplat till just larm gör att vi tycker de kan vara värda ett besök.