Test av SOMFY One smart säkerhetskamera och hemlarm


Somfy One säkerhetskamera med hemlarm är en all-in-one lösning för den som söker hemlarm utan abonnemang. Med varningssirén, hemlarmsfunktioner och integritetslucka så ser det ut som en spännande produkt på marknaden.

* Somfy har skickat ett recensionsexemplar av SOMFY One smart säkerhetskamera med hemlarm för test. Denna artikel innehåller reklamlänkar till Somfy Shop. *

Somfy One

Snabbfakta – Somfy One säkerhetskamera och hemlarm

 • IR (mörkerseende)
 • Rörelsedetektor
 • Full HD (1920 x 1080 pixlar i upplösning)
 • Varnings sirén
 • Tvåvägskommunikation
 • Automatiserad Integritetslucka
 • Husdjursvänlig
 • Molntjänst lagring, 30 sek klipp sparas fritt i 7 dagar.
 • Spara ner din data till Google Drive, Dropbox eller Onedrive.
 • Uppkoppling via Wifi
 • Digital zoom
 • Aktuell för inomhusbruk
 • Kan användas med andra somfyprodukter via Somfy Protect appen (IOS & Andriod)
 • Batteri: Nej, drivs via strömkabel
 • Pris: 2395 kr hos Somfy shop
 • IFTTT-stöd: JA
 • Stöd för Alexa: JA
 • Stöd för Google Assistant: JA

Första intryck vid unboxing

Första känslan när jag packar upp Somfy One säkerhetskameran är att den är väldigt lätt. På håll så upplever man den faktiskt som en trevlig pjäs i hyllan och plastchassit som klär hårdvaran ger ett trevligt intryck även om det är gjort av plast. I de cylinderformade chassit hittar du kamera och rörelsedetektorn och en integritetslucka (vi kommer till denna lite senare) och på baksidan hittar vi uttag för strömuttag och en RESET-knapp. I paketet från Somfy kom en nätkontakt med som du enkelt pluggar in i säkerhetskameran.

Genom sitt format så står den stabilt på ytor utan att kunna bli övertung åt något håll, vilket vissa lätta övervakningskameror har en förmåga att lyckas med om man inte monterar dem på väggen.

Användningsområde

Om du är ute efter ett hemlarm utan abonnemang eller koppling till larmcentral så är Somfy One säkerhetskamera ett bra alternativ. Du konfigurerar kameran via en app i din smartphone (IOS eller Andriod) och kameran kopplas upp via ditt wifi. I kombination med de tillbehör som finns att köpa till säkerhetskameran så kan du sätta upp hemlarm såväl i lägenhet som i din villa med rätt enheter. Det finns exempelvis sensorer som du kan sätta på dörrar, vibrationssensorer och även en fjärrkontroll för dem som inte har appen i sin smartphone.

Somfy Protect hjälper dig med konfigurationen av din Somfy One

Appen Somfy Protect är lättnavigerad och du kan sätta upp Somfy One på några minuter. För att komma igång med Somfy One så laddar du ner appen Somfy Protect. I appen registrerar du dig och lägger till säkerhetskameran och kopplar upp den till ditt wifi. När jag testa så fick jag köra en RESET av enheten (demoexemplar). Efter några försök så upptäckte jag att om du har för låg ljusstyrka på skärmen på telefonen så läses inte QR-koden rätt, inte heller vid för stark ljusstyrka. Det har uppmärksammats på Somfys supportsida om att detta ska man tänka på vid konfiguration av säkerhetskameran och de löste vårt problem. Väl förbi detta problem så får du ange namn som lämpligt förklarar var enheten är placerad och sedan uppdaterar enheten sig till senaste firmware.

Säkerhetskamera som kan agera hemlarm

Det som lockar med Somfy One är att du kan använda säkerhetskameran som hemlarm utan abonnemang. I appen kan du lägga till användare och få kameran att aktivera hemlarmet när du lämnar huset och stänga av övervakning när du är nära huset. När jag testa denna funktion så fungera det dock inte så de var tillräckligt säkert. Övervakningen aktiverades när jag var i tvättstugan. Du kan även använda fjärrkontroller för detta om inte alla användare har appen i sin smartphone. I appen kan du även styra användare som ska ha access till appen och sätta behörigheter. Detta i kombination med att du kan lägga till användare som ska få notiser om larmet utlöser via säkerhetskameran är väldigt bra. Har du grannar som kan se om larmet utlöser eller några familjemedlemmar, så kan de agera om du är bortrest. Somfy One täcker ett behov som jag tror många vill komma åt utan att betala en månadskostnad och vara kopplad till en larmcentral. Som övervakning för sommarhus och fritidshus så fungerar även denna lösning.

Stöd för Google Assistant, Alexa och IFTTT

Somfy One har även stöd för Google Assistant, Alexa samt även IFTTT vilket skapar möjligheter att intergera med andra enheter i ditt smarta hem. Jag testade att använda Google Assistant för att aktivera säkerhetskameran och hemlarmet och de fungera bra. Det som är värt att nämna är att det är engelska som språk som gäller då det inte finns stöd för svenskt språk ännu.

Integritetslucka stänger sig när du går i privat läge

Med Somfy One finns en trevlig integritetsfunktion vilket innebär att du via appen kan gå i ”Privat läge”. Då stänger sig automatiskt en lucka för kameran. En trevlig funktion för den som har en rädsla för att kameran filmar vid fel tillfälle.

Bildkvalité

Full-HD upplösningen på Somfy One ger en skarp bild både när de är ljust och mörkt i rummet. Faktiskt en av de bättre säkerhetskameror jag testat när de gäller just skärpa. I övrigt så finns inte så mycket mer att tillägga.

Lagringsmöjligheter

En trevlig funktion som Somfy One och flera andra produkter i Somfys utbud har är att du kan lagra 30 sekunders klipp med 7 dagars historik bakåt i tiden på din Google Drive, Dropbox eller Onedrive. Ett väldigt smidigt sätt att få tillgång till ditt inspelade material och skulle tjuven vara i farten att förstöra din säkerhetskamera så finns inspelat material i molnet.

Det finns också ett alternativ från Somfy där du kan spara inspelningar i 7 respektive 30 dagar. Klipp som är 30 sekunder långa behålls 7 dagar kostnadsfritt. Vid kontinuerlig inspelning kostar detta från Somfy 49,99kr/mån respektive 99,99kr/mån för 30 dagars lagrade kontinuerliga inspelningar.

Typ av lagringKlipplängdAntal dagar Pris för 1st säkerhetskamera
Google Drive, Dropbox, Onedrive30 sek7Din abonnemangskostnad för Google Drive, Dropbox eller Onedrive
Somfy molnlagring30 sek7Kostnadsfritt
Somfy molnlagringKontinuerlig inspelning749,99 kr / månad
Somfy molnlagringKontinuerlig inspelning3099,99 kr / månad

Om du lägger till fler säkerhetskameror så är det ytterligare 24,99 kr/mån för 7 dagars kontinuerlig inspelningar eller för 30 dagar för 49,99kr/mån. Dessa alternativ finns under ”Mina Tjänster” i appen.

Tillägg per säkerhetskameraKlipplängdAntal DagarPris ytterligare per säkerhetskamera
Somfy molnlagringVid kontinuerlig inspelning7 dagar24,99 kr / mån
Somfy molnlagringVid kontinuerlig inspelning30 dagar49,99 kr / mån

* Priser för tjänsterna kan variera med tiden, dessa priser publicerades 2020-06-08 *

Fördelar

 • Hemlarm utan abonnemang och månadskostnader är fullt möjligt med denna produkt
 • Du kan spara inspelat material på Google Drive, Onedrive eller Dropbox
 • Bra extra funktioner i appen såsom områdesdetektering, schema för övervakning, integritetsfunktion m.m
 • Bra skärpa på bild
 • Enkel konfiguration och installation
 • Stöd för IFTTT, Google Assistant och Alexa
 • Kan kompletteras med andra smarta enheter från Somfy

Nackdelar

 • Kameran är i plast, man ser inte detta på långt håll men de ger ett något billigt intryck på nära håll även om designen är snygg på säkerhetskameran i sig.
 • Tveksam GPS funktion för att aktivera och avaktivera larm.
 • Varningssirenen på säkerhetskameran skrämmer inga tjuvar, komplettera med en utomhussiren.

Omdöme

Överlag måste jag säga att jag är väldigt positiv till Somfy One som säkerhetskamera och hemlarm. Du kan enkelt komplettera denna produkt för att få ihop ett hemlarm som kan ersätta ditt hemlarm från de större larmoperatörerna. Enheten ser trevlig ut i hyllan och Somfy Protect appen gör allt väldigt enkelt att justera och konfigurera efter dina behov. Att enheten har stöd för Alexa, Google Assistant och att man kan använda IFTTT funktioner med säkerhetskameran är också imponerade.

Relaterade artiklar: