Köpguide: Att tänka på vid köp av hemlarm

Har du precis flyttat in i ditt nya hem och vill installera hemlarm? Då kan du ta hjälp av denna köpguide. Det finns många saker att tänka på vid köp av hemlarm:

 1. Vilken typ av hemlarm du köper avgör kostnaden
 2. Vilka larmkomponententer ingår i hemlarmet?
 3. Jämföra priser mellan olika larmoperatörer
 4. Installationskostnaden som man kan förhandla ner i pris
 5. Om du installerar ditt egna hemlarm så får du lägre totalkostnad
 6. Totalkostnaden för ditt hemlarm är viktigt att se över
 7. Sänk din försäkringspremie med hemlarm
 8. Fundera över om du behöver väcktarutryckningar som tjänst för ditt hemlarm
 9. Att skaffa ett hemlarm som inte baseras endast på att din internetförbindelse ska fungera
 10. Se till så att dina larmenheter kan gå på batteri om de är strömavbrott
 11. Du bör säkerställa att du har certifierade larmkompenenter och företaget som sätter upp ditt hemlarm också är det.
 12. Rörelsedetektorer med kamera och seriekopplade brandvarnare bör du överväga vid köp av hemlarm
 13. Om du har husdjur så måste du skaffa ett anpassat hemlarm för husjdur
 14. Utomhussiren bör du även överväga för att väcka uppmärksamhet vid inbrott
 15. Om du vill ha en enklare vardag, se över taggar/nyckelbrickor för ditt hemlarm
 16. Se till så att alla ingångar till ditt hus är skyddat, inte bara de vanligaste ingångarna.

Vilken typ av hemlarm och kostnader för hemlarm

Vilken typ av hemlarm du köper avgör kostnaden

Se över vilken typ av hemlarm du är ute efter. Behöver du koppling till en larmcentral eller vill du själv få notiser till din mobil när de larmar? Både har sina för- och nackdelar. De allt mer populära hemlarmen utan abonnemang som vi skrivit om tidigare har möjlighet att skicka sms och notiser till flera mobiltelefoner vilket kan göra att du snabbare kan vidta rätt åtgärder beroende på om de är inbrott eller brandutveckling. Tänk på att larm som tjänst kommer medföra en månadskostnad varje månad.

Vad ingår i hemlarmet?

Vad ingår i det paket som du erbjudits från leverantören? Du vill kunna bygga ut och anpassa larmet efter ditt hem. Se även över om de finns stöd för app i telefonen och smarta hem funktioner såsom smart plugs och IFTTT. Då kan du använda andra produkter med ditt hemlarm, exempelvis Phillips Hue lampor när larmet går. Olika larmoperatörer har olika startpaket som kanske passar bra in på vad du behöver.

Normalt sätt ingår rörelsedetektorer, kodpanel och huvudenhet ihop med 1-2st sensorer för dörrar och fönster. Efter detta så får man lägga till larmkomponenter och då ökar månadskostnaden vid larm som tjänst. Vissa tillbehör såsom smart plugs köps ofta separat men kan konfigureras i samma app som ditt hemlarm.

Extra larmkompenteter som du kan behöva är övervakningskameror, vattensensorer och glaskrossdetektering. För den som ogillar nycklar kan de även vara värt att titta närmare på digitala lås.

Be om en offert och jämför

Ofta är larmförsäljare och ringer på om du flyttar in i nbyggda hus och vill sälja hemlarm till dig. För de första så se till att de kan legitimera sig och visa vilket företag de kommer ifrån. Om du för en dialog om att skaffa hemlarm välj att få en offert och jämför med andra larmoperatörer innan du skriver på något form av avtal. Ofta har säljaren ett övertag om du inte har hemlarm och vill påskynda införsäljningen då de finns risk för inbrott utan hemlarm vilket de är snabba med att påpeka. När du väl bestämt dig så kontrollera innan du skriver på något avtal se över hur uppsägning av avtalet görs och hur lång uppsägningstiden är.

Rabatt på installationskostnaden

Du kan få rabatter gällande installationskostnaden från larmoperatörerna, fråga vad som är möjligt, de har ofta hög marginal på själva installationskostnaden och de kan förhandlas ner. De har ofta erbjudande och kampanjer som du kan utnyttja.

Spara in på installationskostnaden med hemlarm utan abonnemang

Köper du ett hemlarm som där du som konsument står för installationen själv så har du sparat in mellan 3000-6000 kr vilket normalt sätt de större larmoperatörerna lämnar offert på. Ofta är de hemlarmen lätta att sätta upp bara du har en skruvdragare och kan följa instruktioner i appen på din smartphone.

Totalkostnad för ditt hemlarm

När du ser över priset för hemlarmet, räkna ihop totalkostnaden för larmet över flera år. Ofta är det en installationskostnad och sedan en månadskostnad som gäller. Om fria utryckningar inte ingår så behöver du se över denna kostnad också. De ingår allt som oftast i månadskostnaden fråm larmoperatören. Räknar man månadskostnaderna över flera år (10-20 år) blir det en väldigt stor summa. I exemplen nedan så har vi tagit en månadskostnad på 300 kr och räknat vad man totalt betalat för sitt hemlarm efter ca 10 år. Här räknar vi inte med eventuella höjningar eller någon installationskostnad som normalt tillkommer från larmoperatören. Ofta ligger också månadskostnaden något högre om du har fler sensorer installerade eller extra larmkomponenter, exempelvis övervakningskamera.

MånadskostnadÅrTotalpris
30013600
30027200
300310800
300414400
300518000
300621600
300725200
300828800
300932400
3001036000

Det som kan vara bra att nämna är att om någon enhet går sönder så byter larmoperatören ut detta till dig och du installerar inte något själv. Väljer du hemlarm från de större larmoperatörerna så är de ofta som företag och dess produkter certifierade vilket i sig kan skapa en viss trygghet.

Om du installerar ditt hemlarm själv kan priset för de hemlarm du köper variera i pris mellan 4000 – 20 000 kr beroende på leverantör av larmet. Du behöver också kanske se över larmet efter några år då tekniken utvecklas snabbt och ditt hemlarm måste vara säkert. I exemplet nedan så har vi valt priset 6000 kr som blir en utigft var 5:e år vilken borde vara rimligt. Det som kan tillkomma i kostnader är batteriet och om någon enhet i ditt hemlarm behöver bytas ut.

UtgiftKostnadÅrTotalpris
Inköp av hemlarm600016000
026000
046000
Inköp av hemlarm6000512000
066000
076000
086000
096000
Inköp av hemlarm60001018000

Som du ser i tabellen ovan så skiljer sig priset en hel del. Fundera både en och två gånger innan du bestämmer dig för vilket hemlarm du vill installera. Totalkostnaden skiljer mycket i pris men så får du också mer än bara ett hemlarm vid hemlarm som tjänst.

Få reducerat pris på din villaförsäkring

Vissa försäkringsbolag kan sänka din försäkringspremie om du har hemlarm från vissa larmoperatörer, kontrollera detta med ditt försäkringsbolag för att spara in en slant per månad.

Tips gällande larmoperatörernas tjänster

Fundera på om du behöver väktarutryckningar

När du köper abbonerade larmtjänster från de större larmoperatörerna så ingår oftast väktarutryckningar, i de fall där de inte ingår i månadkostnaden så rör det sig runt 1500 kr för en uttryckning vilket kan vara värt att ta med i din kalkyl över hemlarmets kostnad.

Något som du bör fundera på är om du verkligen behöver kopplingen till en larmcentral med väktarutryckningar. Har du hemlarmet i sommarstugan som är flera mil ifrån närmaste tätort så kan de ta lång tid innan väktare är på plats och normalt sätt ingruper inte väktaren vid inbrott. Väktare säkrar ditt hem om rutor eller dörrar brytits upp. Troligen kan du med hjälp av grannar eller familjen agera snabbare än väktaren kommer ut till platsen beroende på hur ångt di har till sommarstugan. Samma tankebana gäller även din villa. Många tänker inte på de scenario som kan uppstå och det låter tryggt med att en väktare blir tillkallad vid larm. Ofta är det då redan försent för inbrottet har redan skett.

Tips vid planering av ditt hemlarm och larmkomponenter

Förlita dig inte bara på din internetförbindelse

Använd inte bara hemlarm som baseras på att din internetförbindelse måste vara uppe. Då kan ditt hemlarm vara ur funktion när du absolut inte vill att de ska vara det. Ofta sker avbrott när man minst anar det och vid olämpliga tillfällen. Fråga den larmoperatören du för en dialog med vad de har för utrustning, de brukar kunna svara ganska ingående hur deras teknik fungerar för just deras larmkomponenter.

Hemlarm som har batteridrift är att föredra

Se till så att larmet kan användas även om strömmen bryts, ofta finns de batteri i enheter om strömmen ej skulle vara tillgänglig. Precis som gällande tipset ovan så stäm av med larmoperatören vad de finns för backupalternativ.

Certifierade larm och larmkomponenter en trygghet

Se över så att det larm du köper är certifierat och även så leverantören. Detta gör att du kan känna dig trygg med de larmkomponenter du köper och den tjänst du köper från företaget. Ofta så har även försäkringsbolag detta som krav om du ska få en reducerad premie på din villaförsäkring.

Du kan på via webbplatsen SBSC.se se över om företag har rätt certifikat och även om larmkomponenter som de säljer är är certifierade.

Rörelsedetektoror i kombination med seriekopplade brandvarnare den bästa kombinationen

Komplettera rörelsedetektorer som har kamera med brandvarnare som används ihop med larmet, då kan larmcentralen se i kameran om de brinner och vidta åtgärder snabbt. Se även till att alla brandvarnarna är seriekopplade, de är smart funktion som kan rädda liv. Om du väljer rörelsedetektorer utan kamera kan inte larmcentralen se om de brinner eller om de kan var ett falsklarm vilket kan vara avögrande om en brand håller på att utvecklas.

Hemlarm utan abonnemang måste ses över med jämna mellanrum

När du köper hemlarm som du själv installerar så måste du efter installationen kontrollera så att enheterna fungerar. Går någon enhet sönder så får du själv byta ut den och tar batterierna slut så måste du även stå för detta. De är dock relativt små inatser och låga kostnaderna. Det som kan bli lite dyrare är om du vill uppgradera larmet (efter några år) med ny teknik då oftast släpps de i olika serier. Gammal utrustning brukar inte uppgraderas eller saknar stöd för att fungera med de nya enheterna. Om du är ute efter hemlarm utan abonnemang har vi skrivit en artikel om det som kan hjälpa dig framåt.

Anpassa ditt hemlarm för husdjuren

Har du hund eller katt så ska du köpa ett hemlarm som är husdjursanpassat. Då kan husdjur upp till 30kg vara i huset även när det är larmat. I vissa fall vid falsklarm så kan man använda sig av skalskydd som larmar om någon utifrån öppnar dörrar eller fönster och inte larmar av. De flesta moderna hemlarm har anpassat sina rörelsedetektorer med denna teknik.Vill du fördjupa dig i hur det fungerar så läs vår artikel om hemlarm för husdjur.

Utomhussiren minskar inbrottstiden

Om du tråkigt nog utsätts för inbrott så är det bra om en utomhussiren finns för ditt hemlarm. De låter högt och kan uppmärksammas av grannar snabbare än ljudet inifrån huset. Detta kan göra att tjuven får bråttom och lämnar platsen tidigare än vad de tänkt och inte får med sig värdesaker.

Taggar/Nyckelbrickor förenklar vardagen

Fundera över om du vill använda taggar eller nyckelbrickor till ditt hemlarm, då slipper du slå in koden varje gång och kan bara hålla taggen/nyckelbrickan ovanför larmpanel så larmas de av. De kan ställas in när de ska vara giltig och kan vara bra när exempelvis hantverkare behöver komma in i ditt hus och du inte vill ge bort din kod.

Glöm inte bort alla dina ingångar till huset

Oavsett om du köper hemlarm som tjänst eller utan abonnemang så behöver du se över säkerhet kring ditt hus. Placera sensorer och eventuellt övervakningskamera vid ingångar som du kanske inte använder varje dag, exempelvis källaringången, uterummet eller garageingången. Kan tjuven jobba ostört och de är insynsskyddat av buskage så kan tjuven se sin möjlighet.

Sammanfattningsvis så är det en kombination av val som du gör som avgör vilket typ av hemlarm du bör köpa. Se till att du känner dig trygg med det val du gör både säkerhetsmässigt och ekonomiskt. Oavsett om du väljer ett hemlarm med abonnemang eller utan så är detta en av flera säkerhetsåtgärder som du bör se över för att minska risken för inbrott.