Checklista för säkerhetsutrustning på båt!

Sjösäkerhet och en komplett säkerhetsutrustning på båt är en förutsättning för att sjösättning ska kunna ske på ett korrekt och säkert sätt. Med allt ifrån flytvästar till att lägga till med sin båt så är det viktigt att båten har all utrustning den behöver för en säker resa.

Vad bör du dubbelkolla innan du ger dig ut på sjön för säsongen? Vi har skapat en checklista för säkerhetsutrustning på båt för en säkrare tur! 

Rätt säkerhetsutrustning minskar olyckor  

Varje år färdas omkring 1,5 miljoner svenskar i fritidsbåtar på våra vatten. Detta kan variera från kortare turer, till övernattningar på destinationen man åkt båt till. Oavsett om du åker ut på en kort eller längre tur är det otroligt viktigt att du har koll så all säkerhetsutrustning finns med på båten ifall olyckan skulle vara framme.  

Detta innebär även att du behöver göra en check av din båt innan du beger dig ut på vatten att alla väsentliga delar inte har gått ut och att ni har rätt utrustning för att lägga i land. Med vår checklista för säkerhetsutrustning kan du vara säker på att du har allt du behöver vid en olycka.  

Flytvästar 

Flytvästen är någonting av det absolut viktigaste du kan ha med dig och bära under din båttur. Flytvästar räddar liv och du bör se till att du alltid har den på när du befinner dig på vatten. Innan ni beger er ut på sjön, se till att dubbelkolla att de är i bra skick och att det finns tillräckligt många flytvästar för alla som ska med på båtturen.

Även storleken på flytvästen spelar stor roll för säkerheten. Har ni tillräckligt med flytvästar för alla passagerares vikt och storlek? Ska ni ha med barn eller husdjur på båten behöver ni se till att det finns västar även för dem.  

Brandsläckare 

Innan du sjösätter din båt behöver du kontrollera och inspektera båtens brandsläckare. Se till så att den fortfarande fungerar och att den inte har gått ut. Om du har ett automatiskt system kopplat till motorrummet för brandsläckaren kontrollera även att allt stämmer.  

Kontrollera att all utrustning är hel 

All utrustning som har med sjösäkerhet att göra behöver inspekteras att den är hel. Detta innebär allt ifrån nödbloss till, flytutrustning, sändare och radio. Anta inte att alla delar är i samma skick som senast, dubbelkolla gärna en gång för mycket för att vara på den säkra sidan.  

VHF-radio och vattentätt mobilfodral 

Se till att du har din mobil i ett vattentätt mobilfodral exempelvis runt halsen under hela resan och teckna ett abonnemang på din telefon som har god täckning även på sjön. En VHF-radio är något av den viktigaste säkerhetsutrustningen du kan ha på en båt.

Om du använder en VHF-radio med en DSC-kapacitet får du en betydligt större säkerhet ombord, då du har ett bättre skyddsnät runt omkring dig av kommunikationsalternativ. 

Radio ger dig möjlighet att ansluta till andra båtar och räddningsanläggningar som kan komma att hjälpa er snabbt ifall ni råkat ut för en olycka på havet.   

Investera i en nödsändare 

Om du ska på en längre tur med exempelvis en segelbåt bör du alltid investera i en nödsändare. När du seglar längre rutter är det vanlig att man använder en flytande sändare en så kallad EPIRB för att kunna larma både sök-och räddningstjänst snabbt.

Sändaren fungerar genom att skicka ett kodat meddelande ut på en nödfrekvens från både satellit-och jordstationer. En del nyare modeller har dessutom en inbyggd GPS som gör att räddningstjänst direkt kan se vart på vattnet ni befinner er.  

Gå igenom första hjälpen kit 

Din båt bör alltid innehålla ett första hjälpen kit. Många har kitet ombord, men har inte bekantat sig med det ytterligare. En bra idé är att du går igenom alla delar i kitet för att vara förberedd och ta fram det som behövs om någon på båten slår sig. Om ni använt vissa saker från kitet tidigare, fyll på med det som fattas så ni alltid åker ut med ett komplett kit.