Välja barnförsäkring – Ge ditt barn största möjliga skydd! 

Att välja barnförsäkring är en god investering för både dig och ditt barn. En olycksfalls-och sjukförsäkring för barn och ungdomar gäller dygnet runt och kan bland annat ge dig vårdersättning om någonting skulle hända ditt barn. Men vad bör ingå i en barnförsäkring och vad bör du tänka på innan du tecknar en? Vi hjälper dig välja barnförsäkring!  

Vad är en barnförsäkring? 

En barnförsäkring är en försäkring som du som förälder själv väljer att teckna för att komplettera skyddet som vårt offentliga trygghetssystem erbjuder. Detta då en del ersättningsbelopp i samhället inte är heltäckande och i en del fall även låga. Ett försäkringsavtal ger ett skydd mot både sjukdom och olyckfall och ger exempelvis ersättning för kostnader vid svåra och långvariga skador eller bestående arbetsförmåga.  

En barnförsäkring gäller från det att du tecknar en tills det att ditt barn fyller 25. Om ditt barn exempelvis blir diagnoserad med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som Autism, ADHD eller har diabetes typ 1 så finns det ett flertal barnförsäkringar som erbjuder omvårdnadsbidrag för ett täckande skydd, men här är det otroligt viktigt att du läser igenom vad den försäkring du väljer innehåller.  

Det är en god idé att teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt då försäkringen inte täcker de sjukdomar eller skador där ditt barn har symptom innan försäkringen börjat gälla.  

Behöver du teckna barnförsäkring? 

Det finns ingen lag som säger att du som förälder måste teckna en barnförsäkring, men för att du ska kunna ge dit barn det mest heltäckande skyddet om någonting skulle hända är det en god investering som du bör teckna så tidigt som möjligt efter att ditt barn är fött.  

Om du tecknar en barnförsäkring så kan du få kompensation vid både olycksfall eller sjukdom, vilket gör det till en ekonomisk trygghet och en hjälp ifall någonting allvarligt skulle hända ditt barn, men här gäller det att jämföra och läsa dig in på exakt vad försäkringen täcker innan du tecknar ett avtal.  

Hur väljer man rätt barnförsäkring? 

Då det finns många olika barnförsäkringar du kan välja mellan att teckna kan det vara svårt att veta vad som bör ingå i en bra barnförsäkring.

Genom att jämföra olika försäkringar mot varandra kan du på ett bättre sätt se vad som passar dig och din familj, men det finns några saker du bör tänka på när du ska välja barnförsäkring så du kan vara säker på att ditt barn får ett så täckande skydd som möjligt.  

Teckna försäkring så tidigt du kan  

En barnförsäkring gäller inte för någonting som har inträffat innan försäkringen börjat gälla, så se därför till att ditt barn skyddas av en barnförsäkring så tidigt som möjligt för att få ett täckande skydd direkt. Ett tips är att du redan under graviditeten börjar läsa och jämföra olika försäkringar mot varandra så du har gjort ditt val i tid tills det att ditt barn föds.  

Försäkringen bör gälla dygnet runt 

Se till att du väljer en barnförsäkring som gäller dygnet runt. De flesta barn i Sverige har en separat försäkring under skoltiden, men det är otroligt viktigt att ha en försäkring för de olyckor som kan hända utanför skolan. Genom att teckna en dygnet runt försäkring kan du känna dig trygg med att ditt barn har ett fulltäckande skydd.  

Dubbelt skydd för olycksfall och sjukdom 

När du tecknar en försäkring så välj en som innefattar både olycksfall och sjukdom, då du kan komma att behöva ekonomiskt stöd ifall ditt barn har en långvarig skada eller får en diagnos tidigt i livet som kommer påverka hens förmåga att arbeta. 

Ersättning för bestående skada och förlorad arbetsförmåga 

Det finns två delar i en barnförsäkring som du behöver läsa igenom noggrannt för att kunna göra ett sådant smart val som möjligt som är bestående skada och förlorad arbetsförmåga.

Se till att tecka ett avtal som innefattar både dessa punkter då det kan göra stor skillnad för er familj att få ersättning om ert barn får en bestående fysisk funktionsnedsättning eller inte har normal arbetskapacitet på grund av en skada eller sjukdom.