Köpa dörrklocka med kamera – Detta bör du tänka på!

En dörrklocka med kamera ger dig full övervakning om vad som sker utanför din dörr både när du är hemma och när du är på semester.

Många modeller av dörrklockor med kamera gör det även möjligt för dig att interagera med personen utanför din dörr via en inbyggd mikrofon. Men vad gäller för dörrklocka med kamera och hur genomför du en installering? 

Vi går igenom allt du behöver veta när det kommer till att köpa dörrklocka med kamera! 

Vad är en dörrklocka med kamera? 

En dörrklocka med kamera är en ringklocka med inbyggd kamera som ger dig både bild-och ljudupptagningar i realtid av personen som ringer på hemma hos dig eller utlöser den inbyggda rörelsesensorn.

Du kan då både prata och höra personen som befinner sig utanför ditt hem och en del dörrklockor med kamera kan även släppa in personen in till dig ifall du tillåter detta. 

Både räckvidd, kamera och volym är viktiga faktorer för att din dörrklocka med kamera ska fungera optimalt i ditt hem. En dörrklocka med kamera eller smart dörrklocka som de även kallas drivs antingen av batterier eller el.  

Om du väljer batterier så är det en fördel om du investerar i uppladdningsbara batterier. Andra alternativ är en eldriven dörrklocka som monteras ihop med de befintliga kablarna från din tidigare dörrklocka. 

Vad finns det för olika dörrklockor med kamera? 

Vilken dörrklocka med kamera du bör investera i beror till stor del på det behov du kommer ha av den. Modeller på marknaden är utrustade med olika funktioner, där en del endast fungerar som en interaktiv kamera, medan andra låter dig spela in händelseförlopp eller kan öppna din dörr till besökaren om du tillåter detta genom appen för din dörrklocka.  

Någonting annat som skiljer många dörrklockor med kamera åt är hur själva installationen behöver utföras. En del modeller drivs av batteri medan andra behöver installeras fast med kablar.

Olika modeller har dessutom olika slags videoupptagningsförmågor, bildformat och vidvinklar för din ytterdörr. Du får dock endast montera kameran så den filmar din egen tomt och bostad för privata syften. 

Hur installerar jag en dörrklocka med kamera? 

För installation behöver du el, där en del modeller har inbyggda batterier medan andra kräver installation. En del dörrklockor kan kopplas på en befintlig installation av dörrklocka för att använda den redan installerade klockans ljud vid påringning.

Här kan du välja mellan mekaniska och digitala system med olika strömstyrkor så se över dina alternativ innan installation. Andra dörrklockor har med en inkluderad trådlös chime som är en plingmodul som du kopplar till ett eluttag. 

Vad säger lagen om kameraövervakning? 

I Sverige gäller dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen som båda styr hur du får kamerabevaka ditt område och hur du hanterar ditt inspelade material. Det finns privatundantag om rätt kriterier uppfylls, vilket gör det möjligt att montera en dörrklocka med kamera utanför ditt hus, om du följer ett antal regler.  

När du monterar upp din kamera får den inte filma dit allmänheten har tillträde exempelvis ut på öppen gata och din kamerabevakning måste ske i ett privat syfte. Du får heller inte dela dina videoklipp för en större mängd människor som exempelvis sociala medier.

Regler för hus och lägenheter 

Om du bor i villa eller radhus äger du din dörr och har rätt att spela in material för det som täcker din tomt. Du har dock inte tillåtelse att filma in mot din granne. För lägenheter är det inte tillåtet att filma oavbrutet ut i trapphuset, endast när någon ringer på hos dig och sedan i upp till runt 30 sekunder.  

Du behöver även se till att du har notifikationer på för rörelser, att du inte filmar in till grannen eller monterar kameran så den tar med stora delar av trapphuset. Du måste inte meddela dina grannar om installation, men det är rekommenderat för ett gott grannskap.