Checklista – Allt som behövs i din krislåda 

En krislåda är någonting som alla bör ha hemma eller på andra ställen där du ofta befinner dig. Du kan antingen ha en som du kan transportera, eller så har du istället flera utplacerade där du ofta befinner dig så att du aldrig står utan en. Detta kan exempelvis vara i din bostad eller sommarstuga. 

Men vad är det egentligen som behövs i en krislåda? Det är precis vad vi kommer gå igenom i denna artikel med hjälp av en smidig checklista som du kan ha framför dig medan du sätter ihop detta viktiga paket.  

Vad som bör finnas med i en krislåda – Checklista  

Ljuskälla som inte drivs av el  

Om elen går så behöver du kunna lysa upp din bostad på ett annat sätt än med dina vanliga lampor. Detta kan till exempel vara genom en fotogenlampa (tänk på att då också ha bränsle) eller ficklampor som är batteridrivna (tänk då på att ha extra batterier).  

Värmekälla som inte drivs av el 

Om det är en av de kallare månaderna i Sverige så är det viktigt att ha en värmekälla som inte är eldriven. Det är självklart kanon om du har en kamin, men vi är medvetna om att alla inte har detta i hemmet så ett alternativ är att inhandla en värmekälla som drivs av diesel, gasol eller fotogen.  

Sovsäckar och filtar  

Vi bor som i ett land där det kan bli ordentligt kallt flera månader om året. Detta är varför det är extra viktigt att ha sovsäckar och filtar som du kan använda om elen går. Någonting som också är bra för att isolera värmen när du ska sova är att ha ett tält som du kan sätta upp i ett rum.  

Stearin- och värmeljus, samt tändstickor  

Stearin – och värmeljus är också alternativ till en ljuskälla, även om vi rekommenderar att även ha någonting annat hemma. Ljus och tändstickor är också nödvändigt att ha om du ska laga mat på ett stormkök eller för att värme upp ett mindre utrymme.  

Vattendunkar  

Att köpa vattendunkar kan se till så att du alltid har rent dricksvatten hemma. Dessa ska du ha med lock, så att du kan förvara vatten om det skulle komma till den punkten att det inte finns vatten att hämta fritt ur kranen. Om du har vattendunkarna fyllda så kan vi rekommendera att ha de ståendes någonstans svalt och mörkt så att de håller längre.  

Mediciner och husapotek  

Att ha de viktigaste medicinerna tillgängliga är självfallet viktigt, och då även i din krislåda. Om du har några mediciner som du inte klarar dig utan ska dessa finnas med. Annat är de mest basala sakerna i ett första hjälpen-kit såsom smärtstillande, plåster, sårrengöring med mera.  

Icke eldriven radio  

Att ha en fungerande radio behövs för att kunna ta det av viktig information som du annars inte kan få lika snabbt om exempelvis elen går. En radio som har vev eller solceller är någonting att ha hemma, ett annat alternativ är även en bilradio.  

Powerbank  

Att ha en eller flera powerbanks fulladdade så att du kan ladda din mobiltelefon bör inte glömmas bort. Många har dessa hemma sedan innan, men alltför ofta så står de oladdade.  

Hygienartiklar som kan användas utan vatten 

Vid tillfällen med vattenavbrott så är det bra att använda så lite vatten som möjligt ur vattendunkarna som inte är för att dricka eller laga mat på. Att då ha hygienartiklar som kan användas utan vatten är kanon.  

Stormkök och bränsle  

Att kunna laga mat under en kris är viktigt för att hålla igång energin, och vid ett elavbrott behöver du ha ett stormkök med tillhörande bränsle.  

Konserver och annan mat som klarar sig utan kylskåp  

Ha en mängd konserver och annan mat i förvar som klarar sig om elen skulle gå hemma. Då behöver du inte stressa över att behöva äta upp allt så fort som möjligt och du kan ransonera den mat som klarar sig en längre tid. Detta kan vara exempelvis korv, bönor, majs, växtbaserad dryck med mera.  

Kontanter och viktiga papper  

Ha en summa kontanter som du kan använda dig av om korten skulle sluta fungera. Ha också viktiga nummer, till exempel till anhöriga nedskrivna. Det är även bra om du har dokument såsom ID eller pass i närheten så att det är lätt att få med sig om det skulle behövas vid en eventuell evakuering.