Bästa skyddshjälmen 2024 – Håller dig skyddad mot fall och slag!

1. 3M Secure Fit X5007V2. 3M G30003. KASK Plasma AQ
3M Secure Fit X5007V3M G3000KASK Plasma AQ

Bästa skyddshjälmen – Det är mycket viktigt att skydda huvudet om du jobbar eller befinner dig på en viss arbetsplats. Speciellt för dig som arbetar där det finns en risk för fallande föremål, slag mot huvudet, elektriska stötar eller dåligt väder. Inuti skyddshjälmar finns det en upphängning som sprider hjälmens vikt över huvudet.

Din personliga skyddsutrustning ska speciellt vara anpassad efter det arbete som du ska utföra och det är mycket viktigt att du fått instruktioner och träning i om hur man ska använda denna utrustning på rätt sätt. Förbered dig för både fritid och arbete med en skyddshjälm!

Topp 3 skyddshjälmar bäst i test 2024

1. Vår vinnare! 3M Secure Fit X5007V

 • Med reflexer
 • Godkänd för lateral deformation
 • UV-stabiliserat ABS
 • Magnetiskt spänne

3M Secure Fit X5007V är en skyddshjälm med många bra egenskaper. Det är en ventilerad skyddshjälm med dubbla godkännanden som uppfyller alla krav för att kunna användas som en klätterhjälm och industrihjälm. Hjälmens design är inspirerad utav en klätterhjälm och eftersom hjälmen är utan brätte så har du fri sikt uppåt. Det gör att du har bättre koll på din omgivning och risker som skulle kunna förekomma ovanifrån.

Hjälmen har sex olika inställningar, vilket gör det lätt för dig att spänna hjälmen efter hur ditt huvud är format och det gör det möjligt för den att passa många olika huvudformer. Hjälmen är försedd med reflexer som är en mycket nödvändig egenskap. Hjälmen har även den patenterade Pressure Diffusion-teknologin från M3 som ger dig en mycket säker och bekväm passformmed tanke på trycket som minskas över pannan med 20% jämfört med konventionella hjälminreden från M3.

Hjälmen kommer i ett flertal färger och är inom en bra prisklass med tanke på alla bra egenskaper som hjälmen har. Med den här modellen så får du även möjlighet att koppla på ett brett sortiment av 3M:s olika hörselkåpor, visir och mycket mer. Detta är ett stort plus då det är vanligt att du behöver både hjälm och hörselskydd samtidigt.

2. 3M G3000 – Bra skydd i låga temperaturer!

 • Med reflex
 •  EN397 godkänd
 • UV-stabiliserat ABS
 • Fungerar i låga temperaturer: ner emot 30 minus grader

3M G3000 är en något billigare skyddshjälm men som behåller en hög standard och kvalitet. Denna hjälm har fritt luftflöde mellan hjälmen och fodret, vilket passar utmärkt för dig som arbetar i varmare miljöer. Hjälmen kommer i flera färger och har reflex som gör dig synlig i mörker.

3M G3000 är en skyddshjälm med mycket hög säkerhetsfaktor och som är bekväm men även lätt att använda. Detta då den har en stor flexibilitet och anpassningsbarhet till många olika behov och situationer. Hjälmen är utrustad med en ratt för justering av hjälmens storlek så du enkelt kan justera hjälmen till att passa perfekt till din huvudform.

3M G3000 har tillverkats i nära samarbeten med personer som arbetar inom bygg, industri och skogsbruk. Den är skapad för att kunna bäras under utföranden av mycket hårt arbete med starka krav på effektivt skydd, utmärkt ventilation och maximalt synfält.

Hjälmen har även en Uvicator som kan bedöma hjälmens skick och skyddsförmåga i förhållande till den ultravioletta strålningen. Du behöver på så sätt inte slösa pengar eller oroa dig över när det är dags för dig att köpa en ny, man kan istället se hur färgen på hjälmen skiftar på skivan.

3. KASK Plasma AQ – God ventilation!

 • Bra ventilation med effektivt luftflöde
 • Köldtålig minus 30 grader
 • 3 års garanti och 10 års livslängd
 • Behandlad mot bakterier, motverkar uppkomsten av oönskade odörer

KASK Plasma AQ är en modern, lätt men framförallt bekväm skyddshjälm med riktig bra ventilation. Det finns tio lufthål i skalet som ger ett effektivt luftflöde, men det är fortfarande väldigt skyddande eftersom det ligger ett tunt nät av aluminium som skyddar smuts och skräp från att ta sig in i hjälmen.

Hjälmen har en ratt som gör det enkelt för dig att justera hjälmen efter din huvudform. Hjälmen är även utrustad med ett 4-punkts hakband som är godkänt av EN397 och ett visirfäste.

Ifall du vill använda ett par hörselkåpor med hjälmen så behöver du adaptern KASK WAC000003. Hörselkåpor som går att använda och är godkända med hjälmen är KASKs egna och Hellberg. Det är mycket viktigt att tänka på ifall du ska använda ett par hörselkåpor tillsammans med hjälmen. Hjälmen är även tillgänglig i många olika färger.

3 vanliga frågor om skyddshjälmar:

Vilken skyddshjälm ska man välja?

Regelverket är väldigt tydliga. För användning inom industri så behöver du en industrihjälm, för klättring är det en klättringshjälm som behövs och så vidare. Det är mycket viktigt att hjälmen ska vara bekväm och ha en god passform. Ett tips är att om man har många olika arbeten så kan det vara bra att köpa en hjälm som är certifierad för samtliga moment. Även vid mindre jobb som arbete på en byggnadsställning kan det vara bra att använda en skyddshjälm.

Hur mycket kostar en skyddshjälm?

När man köper en skyddshjälm så borde man inte fokusera så mycket på själva priset utan istället vad för egenskaper hjälmen som man vill köpa ska ha. Priserna brukar ligga ganska jämnt när det kommer till skyddshjälmar och därför är det viktigare att kolla på komfort. Vissa modeller kan man köpa i set med exempelvis hörselkåpor och visir och då får du dig en riktigt bra deal!

Vilka fler förkortningar borde man ha koll på?

Det finns en del förkortningar och det kan vara svårt att minnas alla, men utöver EN-certifieringar så finns det faktiskt en del märkningar som kan vara bra att veta om. MM betyder att hjälmen klarar stänk av smält metall. Det finns också olika temperaturmärkningar för låga och höga temperaturer som just den hjälmen du tänker köpa är anpassad för. För elektriska arbeten så finns det 400VAC och 1000VAC för elektrisk isolering respektive extra elektrisk isolering. Till sist står LD för krav på sidstyvhet.

Källor:

https ://byggtipsen.se/basta-skyddshjalm/

https ://mekaren.se/basta-skyddshjalmen-2020/

Vi har jämfört skyddshjälmar avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Proffsmagasinet
Verktygsproffsen
Conrad