Bästa uppblåsbar flytväst 2024 – för en säkrare båttur!

1. Crewsaver Crewfit+ Pro 180N2. Uppblåsbar auto med sele3. Baltic Legend 165 automatisk uppblåsbar flytväst
Crewsaver Crewfit+ Pro 180NUppblåsbar auto med seleBaltic Legend 165 automatisk uppblåsbar flytväst

Uppblåsbar flytväst 2024 – När du befinner dig ute på havet eller sjön är det viktigt för din egen säkerhet att bära en flytväst. Du vet aldrig vad som kan hända och om en olycka inträffar, då är det alltid bra att ha en flytväst som garanterar dig en stor trygghet.

Det är ett billigt alternativ som kan rädda ditt liv och någonting som alltid bör användas när du är ute till sjöss. Vad har uppblåsbara flytvästar för fördelar och hur fungerar de?

Vilken typ av uppblåsbar flytväst behöver jag?

Uppblåsbara flytvästar är det säkraste alternativet för dig som befinner dig ute på havet. Anledningen till detta är för att de erbjuder dig upp till 50% mer flytkraft än vad en klassisk seglarväst gör. Däremot är de mer avancerade att använda och rekommenderas inte till barn under 30 kilo.

Uppblåsbara flytvästar kommer i tre olika utföranden. De tre olika sorterna är manuell, halvautomatisk och helautomatisk och de används på olika sätt. Den manuella västen blåses upp med hjälp av en munventil som den är utrustad med.

Den halvautomatiska modellen är utrustad med en lina som man rycker i för att så att en kolsyrepatron aktiveras och västen blåser upp. De helautomatiska modellerna känner av när du är i vattnet och aktiverar själv kolsyrepatronen så västen blåses upp, utan att du behöver göra något överhuvudtaget.

Dessa olika modeller kan vara bra för olika tillfällen. För dig som ofta befinner dig runt vatten, som exempelvis fiskare så rekommenderas en manuell eller halvautomatisk. Den modell som är helautomatisk är den vanligaste modellen som de flesta som endast befinner sig på havet då och då införskaffar.

De patroner som finns i flytvästen behöver bytas ut efter varje tillfälle som den har blåst upp. Innan den används eller om den legat undan ett tag är det bra att kolla så patronen fortfarande fungerar, detta kan göras hos märkets servicestation eller på egen hand.

Om du är på jakt efter en uppblåsbar flytväst så erbjuder många onlinebutiker kvalitativa flytvästar med olika funktioner.  Crewsaver Crewfit+ Pro 180N  är en uppblåsbar flytväst som har en formgivning i 3D , en kraftig lyftkraft på 180N och är ett mycket säkert val för dig ute på sjön. 

Ett annat alternativ är UPPBLÅSBAR AUTO M.SELE RÖD, en automatisk uppblåsbar flytväst i röd konstruktion som sitter säkert på din kropp om du faller i vattnet. Baltic Legend 165 automatisk uppblåsbar flytväst passar den som är ute efter en uppblåsbar flytväst med god passform i ett lätt och mjukt material.

Hur fungerar en uppblåsbar flytväst?

En uppblåsbar flytväst fungerar som ett mycket bra räddningsalternativ för dig som väger 30 kilo eller mer. De passar dig som är simkunnig och kommer behöva röra dig mycket när du är ombord på en båt eller liknande. De fungerar på så sätt att de blåser upp sig automatiskt efter cirka 3 sekunder om du skulle råka ramla i vattnet.  Detta tack vare uppblåsningsventilen som är kopplad till en lufttät lunga.

Den blåses upp med hjälp av en gaspatron som är fylld med koldioxid. De flesta uppblåsbara flytvästar blåser upp sig när du befinner dig på mer än 10 centimeter djup. Flertalet av de automatiska uppblåsbara flytvästarna är även utrustade med en manuell uppblåsningsbackup och en munventil.

Dessa flytvästar brukar placeras inom vissa viktintervaller som 30-110 kilo eller 40-140 kilo, något som kan variera beroende märke eller modell. Viktigt att tänka på är att gaspatronen endast fungerar en gång och efter en användning behöver den ersättas med en ny.

Manuell eller automatisk uppblåsning?

Detta beror på vad för användning du ska ha av din väst. Om du råkar ramla i vattnet kan du bli rädd och det orsaker en stor stress, då kan det vara bra att välja en automatisk. Mitt i stressen kanske det sista du tänker på är att behöva blåsa upp en flytväst.

Med en manuell väst så har du fortfarande samma typ av rörlighet i vattnet eftersom den inte sväller upp direkt. Om du behöver hoppa i vattnet av någon anledning, kanske för att rädda någon annan kan en uppblåsbar väst hindra dig från att kunna göra det ordentligt. Med en manuell väst kan du börja blåsa upp den när du behöver det.

Hur länge håller en uppblåsbar flytväst?

Hållbarheten på en uppblåsbar flytväst varierar beroende på märke och modell, men en ny väst håller i regel i 5 år oavsett vilket märke det är du köpt. För att kunna hålla flytvästen fräsch och som ny bör den förvaras i ett torrt och mörkt ställe, det är exempelvis inte bra att bevara den fuktig i en båt. Oavsett om du köpt en helt ny väst eller om det är en som du haft ett tag så är det alltid bra att ha koll på bäst före datumet innan den används.

Din flytväst är något som du verkligen borde vara rädd om. Om du skulle råka tappa den på ett hårt underlag så kan det finnas en risk att den fått ett hål eller någon annan yttre skada. Om det är en manuell väst så kan du testa att blåsa upp den för att se om trycket håller och inget pyser ut.