Bästa byggnadsställningen 2023 – Arbeta mer säkert hemma!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Zarges Aluminiumställning Z2002. Skeppshultsstegen Rullställning Bred3. Skeppshultsstegen Hobbyställning Standard
Zarges Aluminiumställning Z200Skeppshultsstegen Rullställning BredSkeppshultsstegen Hobbyställning Standard

Bästa byggnadsställningen – En byggnadsställning är ett mer säkert alternativ till traditionella stegar som kan föra olycka med sig under användning. Särskilt om du ska upp på lite högre höjder för att måla fönsterkarmarna eller fixa till takrännan är det viktigt att du kan göra detta på ett säkert sätt.

Byggnadsställningar är därför inte bara en bra investering för dig som arbetar som snickare, utan även ett perfekt inköp för villaägare som gillar att fixa det mesta på egen hand. I det långa loppet kan en byggnadsställning därför spara dig en rejäl slant, men för att den ska fylla sin funktion är det såklart viktigt att du gör ett bra val. Hur ser din budget ut och vad planerar du att använda ställningen till?

Topp 3 byggnadsställningar bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Zarges Aluminiumställning Z200

 • Plattformshöjd: 3 meter
 • Arbetshöjd: 5 meter
 • Material: Aluminium
 • Enkel att montera

Med aluminiumställningen Z200 från varumärket Zarges kan du arbeta bekvämt med en arbetshöjd på upp till 5 meter. Ett perfekt inköp för mängder av olika bestyr och då konstruktionen är mer rejäl är den ett lika bra val för villaägare som dig som planerar att använda ställningen inom ditt arbete.

Här får du mycket för pengarna, samtidigt som du kan arbeta på ett mer säkert sätt. Det är några av anledningarna till varför vi placerade den högst upp på topplistan. En stor fördel är också att ställningen är mycket enkel att montera och har en plattformshöjd på 3 meter som du enkelt kan nå med tillhörande stege. En stabil konstruktion som du kan lita på i väder och vind!

2. Skeppshultsstegen Rullställning Bred – Större konstruktion!

 • Typ av ställning: Rullställning
 • Låsbara hjul
 • För inom- och utomhusbruk
 • Robust konstruktion

Här har du en byggnadsställning som är väldigt rejäl och anpassningsbar. Perfekt för dig som arbetar som snickare eller helt enkelt prioriterar kvalitet framför ett budgetval. Eftersom denna är en så kallad rullställning så kan den med fördel användas för både inom- och utomhusbruk. Samtliga hjul är helt låsbara, så att du kan rulla byggnadsställningen till rätt position och sedan arbeta säkert.

Den robusta konstruktionen möjliggör en maximal belastning på upp till 250 kilo. Dessutom kan ställningen anpassas och där du kan få en maximal räckvidd på upp till 8,2 meter. Perfekt om du ofta arbetar tillsammans med en kollega eller partner.

3. Skeppshultsstegen Hobbyställning Standard – Perfekt för villaägare!

 • Prisvänlig
 • Material: Aluminium
 • Kan monteras utan verktyg
 • Vikt: 14,4 kilo

Om du ska utföra lite mindre renoveringsprojekt på villan så kommer denna hobbystege Standard från varumärket Skeppshultsstegen att vara en utmärkt hjälpreda. Här kan du stå stabilt på byggställningen och få en räckvidd på upp till 2,7 meter.

Detta är kanske inte det allra bästa valet om du ska upp på husets tak och arbeta, men utmärkt för putsning av fönster eller andra sysslor där vill kunna stå mer stabilt än på en vanlig stege. Dessutom är denna modell mycket prisvänlig och passar därför flera olika hushåll.

Ställningen är tillverkad av aluminium och en stor fördel är att det inte krävs några som helst verktyg för att montera byggställningen innan det kan användas.

Tre vanliga frågor om byggnadsställningar:

När ska man använda en byggnadsställning?

En byggställning är ett mer stabilt val i jämförelse med en stege. Därför är det helt upp till dig vad du vill använda ställningen till och beroende på hur högt upp du behöver komma, kan det vara värt att kika på lite olika modeller.

Finns det några risker med att använda en byggnadsställning?

Det är viktigt att byggställning monteras på rätt sätt eftersom du kommer att använda den när du behöver komma upp lite högre i höjd. Säkerställ att du även följer den angivna maximala kapaciteten för att undvika risker. Fallolyckor hör till den allra mest vanliga olyckan enligt Arbetsmiljöverket, så säkerställ att du står stadigt och att säkerhetsskydd installeras när du befinner dig på högre höjder.

Kan byggnadsställningen användas året om?

En byggställning kan absolut användas för årets alla bestyr runt- eller i huset. Men för att den inte ska stå och rosta sönder utomhus är det en fördel om den tas isär när den inte används. Detta gör att byggställningen håller längre och förblir stadig att använda.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Med lite extra höjd kan du utföra dina bestyr på ett mer stabilt sätt. Slipp krånglet med att stå och hålla balansen på en vanlig stege, där det även finns risk för att den välter under användning. En byggnadsställning minskar risken för att en olycka inträffar och är varför vi tycker att det är en nödvändig investering för samtliga husägare.

Vi hade framförallt tre faktorer i särskild åtanke när vi valde ut vilka tre modeller vi skulle inkludera. Detta var material, höjd och användningsområde. De tre vi slutligen valde ut är samtliga väldigt stabila, enkla att montera och fyller sin funktion för flera olika renoveringsprojekt och bestyr. Utöver våra egna jämförelser hade vi också andra tester i åtanke.

När du väljer ut den byggnadsställning som du är intresserad av att köpa är det viktigt att den fyller sin funktion i din vardag. Därför måste du ta höjden på ditt hus och vad du planerar att använda den till i särskilt åtanke. Oavsett så har vi en modell på topplistan som vi tror kommer falla dig i smaken!

Källor och referenser:

https: //hantverksproffset.se/byggstallning/
https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/stallningar/huvudsakliga-risker/

Vi har jämfört byggnadsställningar avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Buildor
Pricerunner
Prisjakt