Tips för den som ska vakta ditt hus i sommar! 

En god grannsamverkan kan göra stor skillnad när det kommer till inbrott i bostadsområden. Ska du vara borta i sommar och bett din granne hålla ett extra koll på ditt hus? Vi listar våra bästa tips för den som ska vakta ditt hus i sommar som kan hjälpa till att hålla tjuvarna borta! 

God grannsamverkan 

En god grannsamverkan är A och O för ditt bostadsområde, inte minst när det kommer till att hålla inbrottstjuvar borta. Sommaren är den allra vanligaste årstiden då flest inbrott i hem utförs av just den anledningen, att många lämnar sina hus för semester.

Det är vanligt att man själv försöker se till så huset ser levande ut med både ljud och ljus om man är borta över helgen för att avskräcka obehöriga att välja ut ditt hus för inbrott.   

Förutom att du själv kan bidra till att göra ditt hus mindre attraktivt för tjuvar kan du med dina grannars hjälp motverka inbrott. Genom att ta hjälp av någon som bor i närheten som man är bekant med eller ge en ung granne sommarjobbet att passa ens hus kan du mer än ofta slippa tråkiga inbrott som kan innebära att en hel del värdesaker beslagtas.   

Ju fler som aktivt samarbetar för att skapa ett tryggt område, desto mindre attraktivt blir ens närområde för tjuvar. Detta kan även komma som en tjänst och gentjänst när din granne sedan behöver resa bort, vilket skapar en säker och trivsam plats att bo på. Vi listar nedan olika knep som dina granne kan ta till för att få ditt hus att inte se tomt ut! 

Be din granne att ha daglig koll 

Om personen som ska vakta ditt hus medan du är borta inte bor i huset bredvid kan du be hen att gå över till din tomt dagligen för att se till att allt ser ut som det ska.

Detta kan exempelvis innebära att gå runt ett varv kring huset för att se till att det ser ut som dagen innan. Be även din granne att tömma din brevlåda dagligen så tjuvar inte ser att posten ligger kvar sedan tidigare då det ger en indikation på att du inte är hemma.  

Det kan även vara en god idé att ha koll på soptunnan och både kasta nya saker i och tömma tunnan för att få det att se ut som att någon är hemma som vanligt. Har du utomhusbelysning kan du be din granne att slå på dem samma tid varje kväll så ditt hus ser upplyst ut i området.  

Utför mindre arbeten på tomten 

Har du valt att anställa en grannes barn för att ha som sommarjobb att ta hand om ditt hus kan du även inkludera mindre arbeten på tomten som gör att ditt hus i allmänhet ser ut som det vanligtvis skulle göra om du var hemma.  

Detta kan exempelvis vara att klippa gräsmattan framför eller bakom huset, samt att vattna växterna dagligen. Att det finns någon slags rörelse på din tomt kommer drfinitivt avskräcka inbrottstjuvar att röra sig i området.  

Flytta runt på utemöbler och växter  

Vid en del inbrott så har tjuvar bra koll på hur ens tomt ser ut, vilka vägar de har för att ta sig in och för att se om någon verkar vara hemma.

Detta kan sträcka sig över ett flertal dagar så här kan du med fördel be personen som ska vakta ditt hus att flytta runt på utemöbler, leksaker och växter för att få det att se ut som att det nyligen varit rörelse och lek i trädgården.