Bästa svetshjälm 2024 – skydda ditt ansikte när du svetsar!

1. Vår vinnare! 3M Speedglas Svetshjälm Black 100V2. Pela Svetshjälm 510083 – Prisvärd!3. 3M Speedglas Svetshjälm Black 9100X – Bästa premiumvalet!
Vår vinnare! 3M Speedglas Svetshjälm Black 100VPela Svetshjälm 510083 – Prisvärd!3M Speedglas Svetshjälm Black 9100X – Bästa premiumvalet!
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa svetshjälm 2024 – Svetshjälmar är en viktig skyddsutrustning för svetsare, vilket ger både säkerhet och komfort under svetsprocesser. Med en mängd olika funktioner och alternativ som finns tillgängliga på marknaden kan det vara ett avgörande beslut att välja rätt svetshjälm.  

Vi har listat våra tre favoriter av svetshjälmar som hjälper dig att göra ett mer genomtänkt val när du köper en svetshjälm! 

Topp tre svetshjälmar bäst i test 2024

1. Vår vinnare! 3M Speedglas Svetshjälm Black 100V

 • Svetsglas 100V 
 • Täthetsgrad 3 
 • 1500 timmar driftstid 
 • Mörkt läge 8-12 

Vår vinnare av svetshjälmar går till 3M Speedglas Svetshjälm Black 100V som bjuder på en hög optisk kvalitet som ger dig ett klart synfält med eller utan svetsskyddet. Hjälmen har ett automatiskt nedbländadne svetsglas som gör den enkel och smidig att arbeta med. Du kan även öätt anpassa hjälmen till olika arbetsförhållanden, även om den är något tung att bära.  

Hjälmen har hela 1500 timmars driftstid och drivs med hjälp av ett lithium 3 volt-batteri som ger en lång användning. Med dess pålitliga skydd och överlägsa synlighet är 3M Speedglas en värdig vinnare!  

2. Pela Svetshjälm 510083 – Prisvärd!

 • Solcellsdriven 
 • CE-godkänd  
 • Prisvärd 
 • Låsmekanism brytare för slipläge 

På andraplats har vi valt den prisvärda svetshjälmen Pela Svetshjälm 510083 som dessutom är solcellsdriven, vilket gör den till ett miljövänligt val. Hjälmen har ett konvex skyddsglas med en design som är specifikt utformad för att få svetsstänk att studsa på höljet och även håller svetsrök borta från ansiktet under arbetets gång för en bättre funktionalitet. 

Hjälmen har även en brytare för slipläge som låser den vid slipning på 4 DIN, vilket gör att den har en god anpassningsförmåga med goda säkerhetsfunktioner. Pela har en inställning av mörkningsgrad som varierar mellan 4-8 och 9-13 DIN och en känslighetsjustering och är ett gott budgetalternativ som imponerar.  

3. 3M Speedglas Svetshjälm Black 9100X – Bästa premiumvalet!

 • Svetsglas 9100X 
 • 2500 timmars driftstid 
 • 3 sensorer  
 • Hög säkerhet 

På tredjeplats har vi valt ut 3M Speedglas Svetshjälm Black 9100X som är en svetshjälm i premiumklassen. Styrkan för denna hjälm sitter i dess breda synfält med hjälp av de innovativa sidofönstren. Hjälmen har även ett utäkat skydd för både öron och sidorna av huvudet för ett högt skydd i alla lägen.   

Du kan även låsa hjälmen i olika lägen, vilket underlättar när du byter uppgifter under din svetsningprocess. Hjälmen kan justera övergångstiden från mörkt till ljust läge som ger en anpassad användarupplvevelse och gör komforten bättre när du använder den en längre period. Denna hjälm är något dyrare än våra andra val på listan, men vill du ha en professionell hjälm med ett fulltäckande skydd är 3M Speedglas 9100X ett utmärkt val!  

Tre vanliga frågor om svetshjälmar:

Hur fungerar en svetshjälm?

Svetsning skapar infraröda och ultravioletta  strålar som kan skade en svetsares ögon. Det är därför otroligt viktigt att du har ett ordentligt skydd för dina ögon för att minska risken för både brännskador och UV-skador.

Grundhjälmen har en ansiktsskärm som inte är brandfarlig som sätts fast runt svetsarens huvud med hjälp av en justerbar rem. Hjälmen innehåller även en rektangulär lins som är mörklagd för att skydda svetsarens ögon från det skadliga ljuset. Ju högre nyansnivån är desto mörkare lins.

Vad för säkerhetsstandard bör du leta efter?

När du svetsar är säkerheten av största prioritet. Se därför till att svetshjälmen uppfyller relevanta säkerhetsstandarder, såsom ANSI Z87.1 -2003 för ögonskydd och ANSI Z87.1.-2003 för hjälmförpackning. Leta efter hjälmar som också är kompatibla med internationella säkerhetsstandarder som CE och CSA. 

Vad behöver du ha i åtanke inför köp av svetshjälm?

Det finns i första hand två typer av svetshjälmar, passiv (fast nyans) och automatisk mörkare (variabel nyans). Automatisk mörkläggningshjälmar är mer mångsidiga och bekväma eftersom de automatiskt justerar nyansnivån beroende på svetsprocessen. 

Om du väljer en automatisk mörkläggningshjälm, överväg funktioner som reaktionstid och justerbara nyansnivåer.  

Välj en hjälm med snabb växlingshastighet (mätt i millisekunder) för att säkerställa snabb anpassning till ändrade ljusförhållanden. Leta även efter hjälmar med justerbara nyansnivåer för att passa olika svetsprocesser och ljusstyrkanivåer.

Känslighets- och fördröjningskontroller låter dig justera hur känslig hjälmen är för ljusförändringar och kontrollera hur länge hjälmen förblir mörk efter svetsstopp.

Vissa hjälmar har ett slipläge som gör att du kan använda hjälmen i ett lätt tillstånd för uppgifter som slipning utan att behöva ta av hjälmen. En större siktyta ger bättre sikt över arbetsstycket och din omgivning. Men balansera detta med din komfort och budget, eftersom större visningsytor kan komma till en högre kostnad.  

En bekväm hjälm är avgörande för långa svetspass. Leta efter funktioner som justerbar huvudbonad, dämpning och en välbalanserad design. Se till att hjälmen sitter säkert utan att orsaka obehag. 

En lättare hjälm kan minska belastningen vid långvarig användning. Tänk på hjälmens design, viktfördelning och övergripande ergonomi för att säkerställa en bekväm upplevelse.  

Automatisk mörkläggningshjälmar drivs av batterier, solpaneler eller en kombination av båda. Soldrivna hjälmar är generellt sett mer miljövänliga och kostnadseffektiva över tid. Leta efter hjälmar gjorda av högkvalitativa, värmebeständiga material som tål svetsningskraven. En hållbar hjälm håller längre och ger ett pålitligt skydd.  

Vissa hjälmar kommer med extra funktioner som ett andningsskydd, justerbar känslighet för TIG-svetsning eller en digital display som visar nyansnivå och batteristatus. Välj funktioner som passar dina specifika svetsbehov. Att investera i en svetshjälm av hög kvalitet är avgörande för din säkerhet och komfort vid svetsning.  

Tänk på dina specifika svetsbehov, preferenser och budget när du väljer hjälm. Genom att följa den här köpguiden och göra grundlig forskning kommer du att vara väl rustad att välja den perfekta svetshjälmen för dina krav.  

Källor:  

https://esab.com/se/eur_sv/esab-university/articles/how-to-choose-a-welding-helmet/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa svetshjälm

Proffsmagasinet
Prisjakt
Pricerunner