Säkerhet på resan – Så skyddar du dig under semestern!

Säkerhet på resan – Att resa är en hobby som många uppskattar att fördriva tiden med. Med nya platser och traditioner att upptäcka, så kan det också ibland vara svårt att veta hur man använder tjänster och transporterar sig i landet man besöker på ett säkert sätt.  

Särskilt viktigt är det att ha alla säkerhetsåtgärder i åtanke om du planerar att resa själv, eller inte har särskilt mycket erfarenhet av att resa utomlands. Vad bör du tänka på när du upptäcker världen och vill göra detta med största säkerhet? Vi listar några viktiga punkter att ha i åtanke! 

Planera din resa 

En säker resa får du oftast om du har bra koll på vart du ska, har bokat transport i förväg och även laddat ner kartor på området som du ska bo i. Planering är A och O för att allt ska flyta på bättre och minskar risken för att du blir strandsatt, om det inte går några bussar eller om det är för sent att boka taxi. 

Kolla också upp vad som gäller vid in- och utcheckning, om du måste ta ut pengar eftersom många platser inte accepterar kortbetalning och om det är något särskilt som gäller där du ska bo. Ligger det nära en station och är det lätt att ta sig dit?  

Dessa punkter kan också vara bra att ha i åtanke när du faktiskt bokar hotellet, då det alltid är en fördel att göra ett val som är enkelt att ta sig till. Gärna centralt och i ett område som är mer säkert. Detta kan du ta reda på genom att göra en snabb sökning online. 

Använd ett resekort 

Allt fler personer väljer att använda sig av ett resekort när man handlar eller genomför köp utrikes. Fördelarna med ett resekort är att du själv kan fylla på kortet med önskad summa och därmed inte riskerar att få kortet hackat. Dessutom inkluderas vanligtvis reseförsäkring och köpskydd, så att du aldrig behöver känna dig osäker när du betalar med kortet i utlandet. 

Vilket typ av resekort som du bör välja, beror helt och hållet på vart du planerar att resa och hur din budget ser ut. 

Ha alltid med två kort 

Du vill aldrig befinna dig utrikes och inse att kortet har blivit stulet eller du har tappat bort det. För att du ska kunna vara förberedd ifall någon av dessa situationer skulle uppstå, rekommenderar vi att du alltid har med två kort.

Detta så att du alltid har pengar och kan ta dig hem. Se även till att ha kontanter redo när det behövs. Du kan antingen välja att växla pengar redan i Sverige eller i någon bankomat utomlands. Kika gärna efter vad för avgift som kommer tas för dessa uttag innan resans avgång.

Sjukhus och regler 

Om du har otur och behöver besöka sjukhus när du är utomlands så kan detta bli en ganska kostsam historia, framförallt om du reser utanför Europa då EU-kortet inte gäller för dessa platser.

För att minska risken för att du hamnar i en kostsam situation och därmed kanske inte har möjlighet att besöka sjukhus när du måste, så rekommenderar vi att du alltid har en reseförsäkring. En reseförsäkring kommer att täcka upp hela- eller delar av kostnaden för sjukvården som du behöver.  

Innan du reser är det också alltid en fördel om du kollar upp vart närmsta sjukhus ligger och vilket nummer det är till larmcentralen. Det kanske känns aningen pessimistiskt att kolla upp detta på förhand, men om en oväntad situation skulle uppstå kommer du att vara glad att du redan har tagit del av denna information på förhand.  

Med dessa punkter i åtanke, kommer du att kunna resa mer säkert och lösa eventuella scenarion som uppstår på bästa sätt!