Köpa säkerhetsdörr till lägenhet

Köpa säkerhetsdörr till lägenhet – Bor du i ett område där du inte känner dig hundra procent trygg? Eller vill du helt enkelt att ditt hem ska vara så säkert som möjligt? Då kan en säkerhetsdörr vara någonting för dig.  

En säkerhetsdörr erbjuder dig ett mycket bättre skydd än vad vanliga dörrar gör, både mot inbrott och bränder. Här nedan tänkte vi kika lite närmare på säkerhetsdörrar och vad de kan göra för din lägenhet! 

Vad är en säkerhetsdörr? 

En säkerhetsdörr är en dörr konstruerad för att ge bostaden ett större skydd. Bland annat skyddar de emot brand och giftiga gaser men också mot inbrott.

En säkerhetsdörr är i regel dyrare än en vanlig dörr, men med tanke på alla dess skyddande egenskaper är det en god investering. För att en säkerhetsdörr ska kunna kallas för just en säkerhetsdörr så finns det en del krav som ställs på dörrens konstruktion.

Fördelar med en säkerhetsdörr 

Det finns många fördelar med en säkerhetsdörr. Ett stort plus med en säkerhetsdörr, som många inte är medvetna om är att den skyddar emot brand och farliga brandgaser. Det blir även mycket svårare för en inbrottstjuv att ta sig in i din bostad. Detta då dörren är konstruerad för att vara svår att bryta upp.  

Ju längre tid det tar för en inkräktare att få upp din dörr, desto större chans har du att de väljer att lämna din bostad innan de bryter sig in, för att inte bli upptäckta. 

Det finns även andra fördelar som gör att en säkerhetsdörr är en bra investering. Dörren förhindrar irriterande ljud eller höga röster i porten ta sig igenom in till ditt hem. Du behöver heller inte oroa dig över att känna någon annans matos eller cigarettrök från trapphuset.  

Ännu ett stort plus med en säkerhetsdörr är att de förhindrar kall luft att tränga sig igenom utifrån. Förutom att skydda din bostad mot både brand och inbrott så är därför dessa andra fördelar värda att ha i åtanke. 

Kontrollera att säkerhetsdörren är godkänd 

Innan du gör ditt köp av säkerhetsdörr är det oerhört viktigt att du ser till att dörren är klassad som säkerhetsdörr utefter de krav och lagar som finns för säkerhetsdörrar. 

För att en säkerhetsdörr ska kunna användas måste du kontrollera att dörren har typgodkännandebevis och att den är certifierad utefter de klassningar dörren måste kunna uppfylla, samt att den genomgått nödvändiga tillverkningskontroller. 

Tillverkningskontroller är någonting som vanligtvis görs hos tillverkaren. När du vet att dörren genomgått tillverkningskontroller kan du vara säker på att den klassas som en säkerhetsdörr och förhåller sig till de lagar och regler som finns för dessa typer av dörrar.  

Om du är säker på om du redan har en säkerhetsdörr eller inte, är det någonting du kan ta reda på själv. Du kan titta på sidan av din dörr precis intill gångjärnen. Där står det vanligtvis vilken typ av dörr det är, och även brandklass och säkerhetsklass.  

Får jag byta till en säkerhetsdörr på egen hand? 

Att byta till säkerhetsdörr på egen hand är fullt möjligt om det inte krävs några större ingrepp i väggarna eller i lägenheten vid byte av dörr. Om du bor i lägenhet är det viktigt att du har i åtanke att den gamla dörren kommer behöva sparas. 

Detta för att den dörren tillhör fastighetsägaren, och därför är det ingenting som bara kan slängas. Innan du byter till säkerhetsdörr, kontakta alltid din fastighetsägare om din önskan av byte till säkerhetsdörr för att se till att bytet går till på rätt sätt.

Att köpa en säkerhetsdörr är en god investering som i längden kommer gör att ditt hem är mer säkert att bo i.