Så syns du i mörkret

För att synas i mörkret så använd reflexväst och reflexer. När du är ute i trafiken så ser du bilisterna, men de ser inte dig, om du inte bär reflexväst eller reflexer. Med reflexväst så syns du ungefär på 100 meters håll och fordon har möjlighet att bromsa i tid för att undvika olyckor. En reflexväst reflekterar ljus mycket bättre än små hängande reflexer. Om du har hund så använd även reflexer och halsband med lampa som lyser i mörkret.

I mörker syns människor och djur sämre, i alla fall för människoögat. Det kan vara en fara speciellt om du eller ditt husdjur vistas i eller nära trafik. Det är mycket svårare för bilförare, motorcyklister och även cyklister att se dig om du inte bär reflex. Det kan innebära att det blir en trafikfara både för dig och bilisterna när du inte syns ordentligt.

Med hjälp av enkla medel som att använda en reflex av något slag syns du tydligare. Det finns många alternativ när det kommer till reflexer med allt från hela västar till hängande reflexer som fästs på ytterkläder. Men idag kan du även använda små ledlampor som syns tydligt i mörker. Är ni fler som går ihop bör samtliga ha reflexer. Det gäller även om du har barn eller hund med dig.

Olyckor i trafiken

Så mycket som 40 procent av alla trafikolyckor där fotgängare är inblandade sker i mörkret. Det är inte bara på landsvägar och obelysta gator som det är viktigt att ha reflexer. Även i stadstrafik där det finns mycket olika ljus som kan distrahera bilförare kan det i mörker vara svårt att synas utan reflex.

Olyckor i skogen

I skogen kan det också finnas trafik, såsom cyklister, motorcross och mopedister. Det kan också finnas jägare under vissa perioder när du springer eller motionerar i skogsterräng. Därför är det viktigt att bära reflex även i skogen eller i terräng där sikten är sämre. Även här gäller att desto synligare för andra desto säkrare.

Färgen på kläderna påverkar synligheten

Färgen på de kläder du bär påverkar också din synlighet i trafiken, oavsett om du har reflexer eller inte. Har du mörka kläder utan reflex syns du först på 20-30 meters avstånd av en bilist. Om du bär ljusa kläder i mörkret syns du från 60 meters håll för en bilist med halvljus. Men med en reflex syns du på cirka 125 meters håll oavsett färg på klädsel om du bär en godkänd reflex.

Olika typer av reflexer

Det finns en rad olika sorters reflexer och du bör välja att köpa den typ av reflex som passar bäst utifrån dina förhållanden. Det finns numer även kläder i tyg som reflekterar i mörker både på jackor och sportkläder. Många löparkläder har reflexer längst ner på benen och vid ärmsluten.

Den traditionella reflexen i plast som hänger i ett snöre och sätts fast i jacka är en bra variant eftersom den hela tiden rör sig. Även reflexvästar och reflexselar är bra eftersom de följer kroppens rörelserna. Det gäller även reflexband som fästs runt armled eller ben. Reflexbanden är även praktiska eftersom de kan sättas på en lägre nivå vilket ger bättre synlighet

Det viktigaste är att reflektionen syns tillräckligt tydligt i mörker. En godkänd reflex ska synas på 125 meters avstånd för en bil med halvljus på, enligt NTF. Från det avståndet finns det gott om tid för en bilist eller annat fordon att sakta ner eller bromsa i tid för att undvika en kollision. Reflexen ska vara CE-godkänd.

Plastreflexer

De vanligaste reflexer är de i genomskinlig plast eller i reflekterande plast i olika färger som hänger i ett snöre som fästs i en jackficka. Dessa plastreflexer kan vara av olika form och syns bra i mörker eftersom de ständigt rör sig i takt med personen. Dock kan denna typ av reflex skadas och förlora sin förmåga att reflektera ljus om den är för gammal. Eftersom den ofta läggs i fickan kan den repas av nycklar eller saker i jackfickan vilket minskar den reflekterande förmågan. Reflexens effekt kan även minska på grund av vatten, något som är bra att ha i åtanke om du är ute och går i nederbörd.

Reflexväst

Reflexväst är en bra produkt som ofta används av exempelvis löpare och ryttare som ofta motionerar där det är sämre belysning. Den är även praktisk eftersom den har en större reflekterande yta som syns genom buskage och mellan trädstammar. Det är ett bra alternativ för dig som är aktiv och som vet med dig att du kanske tar dig utanför väl belysta områden. Men även här gäller att den reflekterande ytan kan bli skadad om den repas och då fungerar sämre. Komplettera gärna med reflexband på ben och armar

Reflexsele

Reflexsele är bland det senaste inom reflexer och är perfekt för dig som gillar att vara aktiv. Det är en sele som sätts runt överkroppen och liknar ett kors. Reflexselen kan kännas ledigare att ta på utanför en tjock jacka än en väst. Selen syns bra och tydligt i mörkret när du rör dig men komplettera gärna med reflexband på armar och ben, precis som med västen.

Reflexband

För några år sedan kom reflexbandet som är avlånga band som är hoprullade och som du fäster på armen eller benet. Tack vare hur de är konstruerade så rullar de ihop sig runt armen eller benet. Det är en smidig och lätt typ av reflex som inte tar mycket plats och inte behöver tas på som en väst eller sele. Även denna produkt kan förlora sin effekt och förmåga att reflektera om den repas eller blir för gammal.

Ledlampor

Det finns också mini-ledlampor som kan fästas i jackan. De är effektiva och syns på långt håll. Det viktiga när det gäller mini-ledlampor är att de ska ha vitt ljus för att synas bäst och på långt håll. Om det är en lampa med rött ljus kan bilisten missta den för en cykelreflex som är på väg bort.

Pannlampa

En pannlampa är ett bra alternativ för löpare och fotgängare eftersom den lyser upp och gör det lättare att se vägen, stigen eller terrängen. Den gör dig även mer synlig för fordon eftersom du alltid ska röra dig i riktning mot trafiken.

Livslängd för reflexer

Reflexers förmåga att reflektera ljus och därmed bidra till att du syns om en billykta eller cykellampa lyser på den försämras med tiden. Repor av vassa föremål eller hög värme eller kyla minskar effekten av reflexen. Även vattendroppar på den reflekterande ytan minskar effekten. En reflex bör helst bytas ut varje år. Du kan annars luras till att tro att du är mer skyddad än du är om effekten avtagit.

Rätt reflex för rätt tillfälle och bärare

När du ska köpa en reflex är det viktigt att välja rätt reflex som passar din livsstil. Det bästa inköpet är en reflex som faktiskt används, så fundera på vilken typ av reflex som du gärna använder och vill använda varje dag. Du kanske behöver en typ av reflex när du tar dig till och från jobbet och en annan typ när du motionerar eller går ut med hunden. Det viktigaste är att den används. Det gäller även för barn, djur och fordon.

Reflexer till barn

Barn behöver reflexer så fort de går utanför dörren när det är mörkt. Eftersom de är korta, snabba och inte har utvecklad förmåga att hålla tillräcklig uppsikt i trafiken är det ännu viktigare att barn bär reflexer för att de ska synas väl i trafiken. Barn bör ha reflexer som inte kan fastna någonstans och som inte ramlar av när de leker. Både reflexvästar eller reflexband som fästs runt armled eller ben är bra alternativ för barn. Välj även ytterplagg som har reflekterande detaljer.

Reflexer för husdjur

Även djur behöver reflexer för att synas i mörkret. Det gäller oavsett om de går i koppel eller inte. Det kan vara reflexhalsband, reflexsele och reflexer på kopplet. Framförallt husdjur som inte går i koppel utan är ute på egen hand såsom katter bör ha reflexer som sitter stadigt. För hund och katt kan små ledlampor vara ett bra alternativ. De fästs i halsbandet och de bör ha en stadig fästanordning. Under hösten är det även vanligt med lösspringande hundar i och med älgjakten och de bör helst ha både en reflexsele och ledlampa eftersom de kan korsa trafikerade vägar när de spårar vilt. De blir även mer synliga för jägarna och riskerar inte att misstas för vilt.

Reflex på fordon

Även cyklar ska ha olika reflexer för att vara godkända att köra i mörker, en vit reflex fram och en röd reflex bak. Men det gäller även andra fordon som framförs i trafiken som mopeder, rullstolar, hästfordon och till och med sparkar. Om någon av reflexerna saknas kan du riskera böter vid en trafikkontroll. Så se till att du har dessa reflexer. Godkända reflexer har märkningen IVA eller EX. På fordon som har hjul med ekrar är det även bra att sätta reflexer på ekrarna för att ytterligare öka synligheten.

En livförsäkring

Det kan tyckas onödigt att inhandla nya reflexer varje år, men som nämnts tidigare så kan reflexen förlora sin förmåga att reflektera vid repor, värme, kyla eller om de är våta. Därför bör du investera i varje år för säkerhets skull. Du kan se reflexen som en billig livförsäkring eftersom du syns tydligt i trafiken i både skymning och mörker. Du minskar risken för att bli påkörd eller för att orsaka olyckor i trafiken om du använder reflexer.