Så barnsäkrar du ditt barns säng

Du kanske tänker att hemmet är den tryggaste platsen som finns för dig och ditt barn och visst kan det vara så. Dock är det ett faktum att allt fler olyckor sker i hemmet. Många av dem sker i sängen, det ställe som faktiskt är mjukast i hela hemmet. Men det finns sätt att undvika det på, du kan nämligen barnsäkra säng på flera olika sätt. Bland annat genom att anpassa sängen efter barnets ålder och att införskaffa fallskydd till den.

* Denna artikel innehåller reklamlänkar till BabyV, Babyland och BabyShop. *

Säkerhetskrav på barnsängar

Det finns flera olika sorters sängar till barn och det är väldigt viktigt att sängen är anpassad efter barnets ålder. Under barnets första tid finns det många olika varianter att välja mellan. Du kan välja en vagga, spjälsäng, upphängd säng eller korg. Det viktigaste att tänka på är att sängen är stabil. Det är också viktigt att det inte finns någon som helst risk att den välter och att det inte finns några farliga öppningar.

För dessa typer av barnsängar finns det en del olika säkerhetskrav som sängarna bör uppfylla. Alla barnsängar och fällbara sängar som uppfyller dessa krav har märkningen EN 716-1. Vaggor och spädbarnssängar har märkningen EN 1130:2019. Om sängen har den märkningen så vet du alltså att den uppfyller de säkerhetskrav som finns. Om du däremot köper en begagnad barnsäng som är lite äldre kommer du med högsta sannolikhet inte hitta dessa märkningar. Då ska du istället kontrollera att avståndet mellan spjälorna i sängen är mellan 45 och 65 millimeter.

Anledningen till att det avståndet är viktigt är för att barnet inte ska kunna tränga sig ut med fötterna när de sover. Om de tränger sig ut med fötterna uppstår risken att de fastnar med bröstkorgen och inte kan ta sig därifrån, vilket i värsta fall kan leda till kvävning. Sängarna får inte heller vara designade med några delar som sticker upp. Det är på grund av att det inte får finnas något som barnets kläder kan fastna i, eftersom det i sin tur kan innebära strypning.

Använd också alltid den madrass som är rekommenderad till stommen, experimentera inte själv med vilken madrass som passar och inte. En för liten madrass i en för stor stomme kan innebära ett utrymme på sängsidorna där barnet kan få ner ansiktet och fastna.

 

Olika sorters barnsängar

Som tidigare nämnts behöver du alltid anpassa sängen efter barnets ålder. Genom att göra den anpassningen blir säkerheten för barnet mycket högre och risken för olyckor minskar.

Spjälsäng

För spädbarn och väldigt små barn är det oftast en spjälsäng som gäller. Spjälsängar kostar ofta ganska mycket, så det kan vara bra att köpa en begagnad säng. Å andra sidan är sängens säkerhetsfunktioner mycket viktiga för barnet, så en extra slant för att barnsäkra säng kan det vara värt.

Fördelen med spjälsängar är att du oftast kan sänka och höja sängbotten på dem. Det gör att de går att justera i den takt som barnet växer. När barnet är noll år är det perfekt att höja botten så att barnet ligger i höjd med dig som vuxen. När barnet sedan växer sänker du sängbotten så att spjälorna runt sängen gör sin rätt och skyddar barnet från att ramla ur.

BabyV har många spjälsängar och de finns även trevliga modeller hos BabyShop.

Många moderna spjälsängar ger också möjligheten att plocka bort de höga spjälorna så barnet kan ta sig ur självt. Det är vanligtvis mycket uppskattat då själva madrassen oftast fortfarande passar, men barnet behöver kunna ta sig ur sängen på egen hand. Spjälsängen är rekommenderad för barn upp till 3 år.

Växasäng

Efter att barnet vuxit ur sin spjälsäng brukar en så kallad växasäng vara nästa steg. Den här sängen har skydd både baktill och framtill, så att barnet inte kan glida ur. De är också vanligt att växasängar har skydd på sidorna. Däremot har de inte lika mycket skydd som spjälsängen, men det är tillräckligt skydd för ett barn som är omkring tre år gammalt.

Fördelen med en växasäng är att den går att förlänga allt eftersom att barnet växer. Du kommer att behöva en särskild madrass för det. Det är en väldigt praktisk funktion så att du som förälder slipper känna dig stressad över att hela tiden uppgradera ditt barns säng. Växasängen går att använda från det att barnet är tre år upp till tolv år.

Juniorsäng

Ett annat alternativ till en växasäng som också går att använda sig av direkt efter spjälsängen är en juniorsäng. Den här sängen är kanske det mest självklara valet efter en spjälsäng. Du kan byta till en juniorsäng tidigast efter att barnet är runt ett år. En tumregel du kan gå efter är att du kan byta när barnet kan gå själv. Juniorsängen ser vanligtvis ut som en helt vanlig säng, men som är mycket kortare på både längden och bredden. Sängen har oftast ett mått på omkring 140×70 cm.

Juniorsängar finns ofta i massvis av olika genomföranden och designer. De flesta är väldigt lekfulla och passar därför perfekt som barnsäng. Du kan ofta sätta skyddsbrädor på långsidorna för att barnet inte ska ramla ur sängen.

Våningssäng

En våningssäng är ett perfekt alternativ om dina barn delar sovrum. Våningssängens utförande är, precis som det låter, en säng med två våningar. Både bädden uppe och bädden nere består av enkelsängar, vilket passar perfekt för barn. Våningssängen är dessutom praktisk eftersom den tar mindre plats än om du skulle ha två enkelsängar bredvid varandra i ett och samma rum.

När det kommer till att ha småbarn sovandes i våningssäng kan det vara bra att bestämma i förväg vem som ska sova var. Det är inte rekommenderat att ett barn under sex år sover i den övre bädden av våningssängen. Så om möjligheten finns, låt det äldsta barnet sova i överslafen. Tänk på att ha madrasser som är anpassade efter just den sängmodellen, så att barnet inte fastnar någonstans och gör sig illa.

Sängskydd

Förutom att du alltid behöver anpassa ditt barns säng efter ålder finns det också sängskydd som kan vara bra att hålla koll på. Dessa skydd finns till för att värna om barnets säkerhet lite extra när de ligger och sover.

Fallskydd säng

En av de mest köpta och också bäst skyddande sängskydden är det som kallas för fallskydd. Ett fallskydd är precis som det låter, ett skydd som fästs på sängen för att förhindra att barnet faller ut ur sängen. Oftast är dessa utformade som en säkerhetsskena i trä, rutnät eller aluminium. Vanligast är att dessa går att skjuta in under madrasser, alltså behövs det ingen vidare montering. Det är alltså både lätta att ta på och lätt att ta av.

Det finns också fallskydd som är portabla, vilket med fördel används om barnet ska sova i en vuxensäng på hotell eller liknande.

Generella råd

Förutom att anpassa säng efter ålder, att vara noga med säkerhetsråd och använda sängskydd så finns det andra råd att ta del av. Det är råd som kan vara bra att ha med dig på vägen när du barnsäkrar ditt barns säng. Huruvida de hjälper eller inte är upp till var och en, men det är alltid en trygghet att ha lite knep att ta till.

Tre knep att ta till

Ett av dessa knep är att kolla efter begagnade spjälsängar. Det nämndes lite förbigående högre upp i artikeln, men tål att nämnas igen. Spjälsängar kostar oftast ganska mycket pengar, något som kan kännas trist att lägga pengar på till ett såpass litet barn. Dessutom väljer många att byta ut spjälsängen till en juniorsäng redan när barnet är omkring ett år, så då används inte spjälsängen speciellt länge ändå. Att handla begagnat behöver inte betyda att det är i dålig kvalitet, att det är utslitet eller att det på något sätt är trasigt. Det är helt enkelt ett smart sätt för att både spara pengar själv och för att hjälpa andra.

Det andra rådet är att lägga en helt vanlig resårmadrass nedanför sängen när det är dags för barnet att byta från spjälsängen till en växasäng eller juniorsäng. På så sätt förhindrar du att barnet får den hårda smällen mot golvet om de skulle trilla ur sängen. Det hjälper inte helt och hållet mot eventuella skador, men det är ett skönare sätt att landa på för barnet.

Det sista men absolut inte minsta rådet är att bygga ett eget fallskydd av kuddar, täcken och filtar. Detta för att barnet inte ska kunna rulla ut ur sängen. Det fungerar lite liknande som fallskyddet, men säkerheten blir givetvis inte lika hög för barnet. Därför bör detta tips ses mer som ett alternativ till ett fallskydd om inte något faktiskt fallskydd finns tillgängligt. Att bygga ett skydd av kuddar och filtar är bättre än att barnet kan ramla ur fritt.