Säkra din brevlåda med lås

En brevlåda med lås ökar säkerheten i ditt hem. Genom att investera i en sådan minskar du risken att utsättas för såväl bedrägerier och identitetskapningar som stölder, vilket är några typer av brott som blir allt vanligare. De kan ställa till med stora problem för den som utsätts för dem. Med hjälp av en låst brevlåda kan brevbäraren fortfarande enkelt leverera din post och dina paket, samtidigt som du kan vara säker på att ingen kan vittja din brevlåda.

Låsbara brevlådor finns i många storlekar och utföranden. Du kan skaffa en som är tillverkad i standardstorlek som ersättning för din vanliga brevlåda eller så köper du en större som gjuts fast i marken för extra säkerhet. Det finns också flera varianter på låskonstruktioner vilket gör att du själv kan styra över vilken säkerhetsnivå din nya brevlåda ska hålla. Ju kraftigare lås desto större sannolikhet att du får ha din post i fred.

* Denna artikel innehåller reklamlänkar ifrån Flexbox.se *

Brevlåda med lås – olika modeller

Det finns många olika modeller av låsbara brevlådor. Inledningsvis går det att grovt dela upp dem i stora och små. De små är ungefär lika stora som en standardbrevlåda och rymmer lika mycket, eller något mindre eftersom de inte kan överfyllas på samma sätt som en icke-låsbar brevlåda. De större kan vara upp till över en meter höga och har ofta flera fack: ett fack för vanlig post och ett fack för paket som låses separat.

Designmässigt finns det många sorters brevlådor att välja mellan, även om utbudet är något mindre än vad det är för brevlådor utan lås. Eftersom de är designade för att vara svåra att ta sig in i så styr det materialvalet. De flesta låsbara brevlådor är gjorda i någon form av metall; plåt, stål eller gjutjärn. Vilken metall som använts i konstruktionen påverkar både lådans hållbarhet och dess vikt och är också utseendemässigt styrande.

Varför ska du skaffa en brevlåda med lås?

En brevlåda med lås är en säkerhetsåtgärd. Om du tänker på vilken post du oftast får inser du snabbt att mycket av den är lika skyddsvärd som dina andra ägodelar. Du får viktig myndighetspost och räkningar. Du får hem bankkort och koder samt information om att du har pass eller ID-kort att hämta ut. Dessa saker är viktiga att skydda både mot tjuvar och personer som av ren illvilja kan vilja få tillgång till din post.

Med en låsbar brevlåda kan du helt enkelt sova bättre om nätterna, både när du är hemma och när du är bortrest. Din post kommer att ligga i tryggt förvar och vänta på dig och ingen kan göra åverkan på den. Några vanliga typer av brott som du kan råka ut för om du inte har en låsbar brevlåda är antingen vanliga stölder, där någon vittjar din brevlåda i hopp om att hitta värdesaker eller kontanter, eller ID-kapningar.

Poststölder

Poststölder är precis som namnet antyder att någon tar sig in i din brevlåda och tar det som levererats utan tillåtelse. Ofta levereras posten innan du kommer hem från jobbet och då kan tjuven passa på. Har du riktig otur kan de komma åt både ditt nya bankkort och din kod om du beställt nya sådana och inte är uppmärksam på att någon tömt din brevlåda. Det kan ta några dagar att upptäcka, vilket är allt som krävs.

ID-kapningar

Poststölder sker ofta för att komma över konto- och personuppgifter, som sedan används för ID-kapningar. Bedragarna kan med hjälp av dina identitetsuppgifter teckna abonnemang i ditt namn, ta ut pengar från ditt konto, handla på kredit eller ta stora lån. Oftast går detta att lösa i efterhand men det är besvärligt och kan leda till andra konsekvenser som att din kreditvärdighet påverkas eller att du får betalningsanmärkningar. Oftast märker du ingenting förrän fakturor och betalningsavier börjar trilla in.

Installera din nya brevlåda

Om du har en större modell av brevlåda som behöver fästas i marken behöver du gräva och gjuta. I normalfallet följer en gjutform med, vars storlek måste du ha koll på innan du börjar med arbetet. Gräv ett hål som den passar i och fyll på med betong. När betongen börjar stelna pressar du ner gjutformen, använder ett vattenpass för att se till att den är rak och sedan monterar du brevlåda.

Om du har köpt en mindre brevlåda gräver du ner, eller gjuter fast, ett fäste för den. Om det redan finns ett befintligt fäste som har använts till en annan brevlåda går det oftast att använda samma att hänga den nya på. Tänk dock på att brevlådorna kan skilja i vikt, där en låsbar brevlåda nästan alltid väger mer än en standardmodell. Kontrollera också att stolpen är väl förankrad i marken och åtgärda det vid behov.

Fördelar med en brevlåda med lås

Utöver att skydda mot direkta poststölder är en brevlåda med lås även en investering som kan skydda dig mot bostadsinbrott. Om du har en vanlig brevlåda gör du det enkelt för tjuven att kontrollera om du är hemma eller inte. Allt de behöver göra är att lyfta på locket till din brevlåda för att se hur mycket post som finns där inne för att kunna lista ut om de kan bryta sig in hos dig utan att bli störda.

Om räkningar och reklam ligger på hög berättar det för de med brottsliga avsikter att brevlådan inte tömts på länge och att ägaren med stor sannolikhet är på semester. Även om du investerat i ett smart hem där lamporna tänds av sig själva kan detta vara den information de behöver. Med en låsbar brevlåda gör du det mycket svårare för kriminella att hålla koll på att du inte är hemma vilket minskar risken för inbrott och skadegörelse.

Lång hållbarhet

En brevlåda med lås är en väldigt stabil konstruktion, detta för att den ska vara svår att bryta sig in i. Det gör också att den här typen av brevlåda kommer att hålla mycket längre än en vanlig modell. När du väl monterat din låsbara brevlåda kommer den stå där i många år. Eftersom du behöver skaffa en ny mer sällan slipper du också besväret med att leta rätt på en brevlåda som passar på din gamla upphängningsanordning.

Skyddar mot väder och vind

En annan fördel med en brevlåda av låsbar modell är att den är väldigt väderbeständig. Standardmodellen av brevlådor är rostkänslig och glappar vilket gör att det blir lätt för regn och snö att leta sig in. Det gäller särskilt när det blåser kraftig vind. En låsbar postlåda håller tätt på ett helt annat sätt och du behöver inte vara rädd för att din viktiga post ska skadas av väder och vind.

Hur mycket rymmer en låsbar brevlåda

Hur mycket en låsbar brevlåda rymmer beror helt på vilken modell och storlek du väljer. Det vanligaste är dock att en låsbar brevlåda är något större än en standardbrevlåda. Detta för att den ska fylla sin funktion som brottsförebyggare. En låsbar brevlåda benämns ibland som ”veckobrevlåda”, vilket beror på att den ska kunna rymma en veckas post. På så sätt kan du tryggt åka på semester utan att brevlådan under tiden översvämmas av post.

De som har oärliga avsikter ska helt enkelt inte kunna se att din brevlåda är överfylld och kunna dra slutsatsen att du inte är hemma. En större brevlådemodell rymmer mellan 30 och 50 liter post, inklusive ett separat fack för paket och andra större försändelser. Nuförtiden får man betydligt mindre post än tidigare, men det är ingen anledning att underdimensionera lådan. Vissa veckor kommer det mer än andra och det behöver du ta höjd för.

Hur väljer jag rätt brevlåda med lås

För att kunna välja vilken av alla modeller du ska köpa behöver du först titta på dina behov och på dina förutsättningar. Kommer du ta emot många paket kanske en större modell är att föredra. Om du mestadels får ”vanlig” post kanske en stor brevlåda blir för mycket och tar för stort utrymme på din tomt eller din fasad. Då kan en låsbar brevlåda i vanlig standardstorlek vara rätt alternativ för dig.

En större brevlåda behöver oftast grävas ner på ett eller annat sätt och du kan också behöva gjuta ett fundament för att den ska stå på plats. Det ställer krav på utrymme och på att markförhållandena på din tomt är anpassade för det. En mindre brevlåda kan hängas på fasaden eller fästas på en stolpe, så för dig som inte är intresserad av att gräva är det definitivt lättare och mindre arbetskrävande.

Nedan hittar du tre olika modeller som du kan välja mellan från Flexbox som är bra alternativ:

Postlåda Olof

En av de senaste modellerna från Flexbox. En enklare brevlåda med vredlås som finns i flera färger om man så önskar.

Postlåda Albert

En lite större modell som kan rymmer flera dagars post om man är bortrest. Finns i flera färger.

Paketpostlåda Oskar

En av de större modellerna från Flexbox för dig som söker en paketpostlåda. Med ett säkert inkast för större paket och ett mindre inkast för mindre post. Denna modell är testad av SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut).

Tillbehör till en låsbar brevlåda

När du beställer din nya brevlåda finns det ett antal olika tillbehör att köpa till, både för att förbättra funktionaliteten hos lådan och för att få den mer estetiskt tilltalande. Beroende på tillverkare kan du ofta välja olika typer av lås på lådan för att anpassa säkerhetsnivån. Om du ofta får hem stöldbegärliga saker är ett kraftigare lås att föredra, men om du mest är rädd för ID-kapningar kan ett lättare lås räcka gott.

Beroende på utformning kan du också köpa olika typer av fästanordningar: monteringsställ och stolpar. Det är också en bra idé att beställa en personlig skylt till din nya brevlåda så att brevbäraren vet vem brevlådan tillhör och inte bara behöver gå på gatunummer vid postutdelningen. Andra bra saker att köpa till är någon form av låssprej. Som de flesta andra låsbara anordningar som står ute året runt kommer ditt brevlådelås påverkas av väder och vind.

Extra nyckelämnen

Kontrollera hur många nycklar som medföljer när du beställer din brevlåda och fundera på om det är tillräckligt för era behov. Det vanligaste är att två nycklar medföljer men att det går att beställa till extra nyckelämnen. Om du gör det redan f§rån start kan du enkelt gå till låssmeden för att göra kopior av nycklarna. Det kan behövas antingen om du tappat bort en av de gamla eller om det är dags att ge barnen sina egna nycklar.

Låsbara brevlådor till bostadsrättsföreningen

Om du sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening och behöver beställa nya postboxar till er fastighet är det givetvis väldigt viktigt att ha låsbara sådana. Posten delar fortfarande ut brev i äldre fastigheter med lägenhetsvisa brevinkast, men om ni gör en större renovering kommer ni sannolikt vara tvungna att installera postlådor i trapphuset. Det görs för att minimera antalet trappor som brevbäraren behöver springa i. På Postnords hemsida finns de krav som ställs på sådana lådor angivna.

För de som bor i er förening finns det en hel del fördelar med att ha en postbox istället för enskilda brevinkast. Till skillnad från inkasten går det att leverera mindre paket i en postlåda vilket gör att ni kan få era saker direkt istället för att få en postavi. En väldesignad fastighetsbox möjliggör för brevbäraren att öppna hela skåpet på en gång och därmed kunna lägga in även mer skrymmande försändelser.

Brevlåda med lås – sammanfattning

Din brevlåda är en viktig del av hemmet och säkerheten då den kommer att fyllas med viktiga brev och paket som inte bör hamna i fel händer. Med en brevlåda med lås skyddar du dig själv från bland annat stöld och identitetskapningar. De finns i många modeller beroende på dina behov och hur mycket post du får, många rymmer dessutom paket så att du slipper gå till postombudet för att hämta ut dem.

En brevlåda med lås är dessutom mer tålig och hållbar än en traditionell brevlåda, samt att den är mer väderbeständig. Du slipper därmed att dina brev blir blöta av regn. En låsbar brevlåda är också fördelaktig för dig som reser mycket då ingen kan kontrollera om du hämtat din post eller inte. Det är annars ett enkelt sätt för inbrottstjuvar att kontrollera om du är hemma eller inte. En brevlåda med lås är därmed en bra investering för din säkerhet.