Koppla övervakningskameran till en NAS för säker lagring

Är du i behov av att koppla din övervakningskamera till en central lagringsplats i ditt hem eller i ditt företags lokaler? Detta kan du idag genom att använda dig utav en NAS enhet som innehåller hårddiskar och mjukvara som kan konfigureras med många övervakningkameror som finns på marknaden idag. Du kan sätta upp konfigurationen så att även om en hårddisk skulle sluta fungera så finns din data fortfarande tillgänglig på andra hårddiskar.

* I denna artikel kan de finnas reklamlänkar till Kjell & Company, NetonNet och Dustin Home. *

I denna artikel går vi kort igenom vad man behöver för att koppla in övervakningskameror till en NAS enhet som sedan lagrar din video på ett säkert sätt. Vi ser över fördelarna jämfört med lagring på SD-kort och ser även över några förslag på NAS enheter från Synology som är ledande gällande NAS-enheter. För dig som inte har övervakningskamera redan så ger vi även förslag som är kompitabla med NAS från Synology.

Vad behöver man för att sätta upp övervakningskamera med NAS?

För att komma igång behöver du följande:

  • NAS-enhet
  • Hårddiskar för NAS-enheten
  • Övervakningskamera (trådad eller trådlöst)
  • Dator/Smartphone/Surfplatta för konfiguration

NAS från Synology i kombination med Surveillance Station

Ett ledande företag gällande NAS-enheter är Synology. Vi rekommenderar deras produkter och deras mjukvara främst för att du får mycket för pengarna vid köp av din NAS-enhet. Via deras mjukvara Surveillance Station som du laddar ner som app i deras konfigurationsgränssnitt (som är webbaserat) så får du en hel del funktioner. I denna artikel kommer vi titta närmare på allt som behövs för att sätta upp övervakning via NAS och med Synology Surveillance Station. Nedan kan du se några av de funktioner som ingår i appen.

  • Livevy över alla dina övervakningskameror med olika gränssnitt för bästa överblick
  • Se larm och händelser via webbläsare, pc-klienter, smartphone eller surfplatta via appar
  • Sätt upp Inspelningschema för dina övervakningskameror
  • E-karta som visar var larm utlöstes
  • Varningsmeddelande vid driftproblem och övervakningskameran täcks över

Vilken modell av NAS-enhet ska man välja

När du ska välja modell av NAS-enhet så finns det några paramterar som är viktiga att tänka på. Framför allt är de hur mycket data du vill lagra på din NAS. Detta blir avgörande för hur många fack du behöver för hårddiskarna som du sedan väljer storlek på. Prestandan på NAS-enheter skiljer sig också ju högre upp du går i prissegmenten.

Normalt sätt så ju dyrare modell du väljer så får du bättre prestanda och fler funktioner på din NAS och även fler fack för 3,5″ diskar eller SSD platser. Just för ändamålet med att lagra video från övervakningskameror så räcker gott och väl instegsmodellerna om du inte ska använda din NAS till fler funktioner.

Synology Diskstation DS218+ är en bra instegsmodell för NAS med plats för två 3,5″ hårddiskar.

Ingångsmodellerna från Synology innehåller exempelvis bara 1 fack för en 3,5″ hårddisk, detta räcker inte om man vill köra RAID. För att kunna använda RAID och få redundant dataom en hårddisk skulle gå sönder så behöver du en modell med 2 fack för 3,5″. I Synologys utbud finns det modeller ända upp till 12 fack men de är ofta dyrare modeller. Om vi tittar närmare på de modeller som är aktuella för RAID-konfigurationer så är Synology Diskstation DS218+ en bra ingångsmodell som säljs av Netonnet.

Vilka övervakningskameror har stöd för Synology Surveillance Station?

Anledningen till att vi rekommenderar Synology är att deras mjukvara har stöd för över 7400 kameramodeller spritt över ca 130 varumärke och har stöd för alla kameror som använder sig utav ONVIF. Om du redan har övervakningskameror idag kan du på Synologys webbplats se om just dina övervakningskameror är kompitabla.

Vilken övervakningskamera ska jag välja?

Alternativt för dig som inte köpt övervakningskameror än så kan vi rekommendera Reolinks övervakningskameror. Det finns flera modeller att välja mellan men vi har valt ut två alternativ som bör fungera väl för hemövervakning. et som vi gillar med just dessa övervakningskameror är att de är robusta och är av bra byggkvalité, dessutom fungerar de väldigt smidigt ihop med Synology Surveillance Station.

För dig som föredrar trådat så är Reolink Bullet POE-utomhuskamera som Kjell & Company säljer en trevlig övervakningskamera med app och hög upplösning som även är IP66 certifierad vilket gör den optimal för att använda utomhus. Tänk dock på att du måste få strömförsörjningen via nätverkskabeln kopplad till en PoE-switch eller via en vanlig strömkabel. Alternativet är att du skaffar en PoE-injektor (adapter). På denna modell från Reolink får du även stöd för Google Assistant. Nedan ser du en unboxing från Kjell & Company på modellen:

Om du hellre föredrar trådlöst så finns Reolink ECO Outdoor WiFi kamera hos Dustin med app och Full-HD upplösning. Om du inte vill köra på batteri som medföljer så kan du komplettera med solcellspanel så slipper du tänka på att ladda batteriet.

Vill du veta mer om övervakningskameror så rekommenderar vi att läsa vår artikel – Allt du behöver veta om övervakningskameror.

Val av hårddiskar till NAS-enheten

När de gäller val av hårddiskar till din NAS-enhet så rekommenderas Seagates Ironwolf serier. De är specifikt anpassade för NAS-enheter och du får 3 års garanti på dessa hårddiskar. Som ingångsmodell kan du börja med 2st 4 TB hårddiskar för att kunna sätta upp dem i RAID (redundant data). Har du övervakningskameror som har väldigt hög upplösning så kan du behöva anpassa storlekarna på diskarna. Netonnet säljer Seagates Ironwolf serie för bra priser men de finns så klart även hos de flesta näthandlarna.

Konfigurera upp din övervakningskamera i Synology Surveillance Station

Om det är första gången du ska sätta upp övervakning i Synologys mjukvara och är osäker på hur du ska göra så har Kjell & Company gjort en guide för hur det går till om du har Reolink övervakningskameror. Vi rekommenderar att du går igenom den om du är osäker. Om du har ett annat märke så kan du följa guiden nedan från Youtube kanalen Triple M.

Fördelar med att lagra video på en NAS-enhet

Det finns en hel del fördelar att lagra material från övervakningskameror på en NAS-enhet. Vi har listat de vi tycker är de bästa fördelarna.

Inga månadsabonnemang

När du väl gjort ditt inköp av NAS enhet och hårddiskar ihop med övervakningskameror så slipper du månadskostnader som annars tillkommer om du köper så kallade smarta övervakningskameror som har molnlagring.

Säker lagring och redudans

När du konfigurerat upp din NAS-enhet så kan du sätta upp konfigurationer så att din data är redudant. Om en hårddisk i din NAS slutar fungera så finns den datan tillgänglig på den sekundära disken.

Sätt upp övervakningen som du vill

I Synologys applikation Surveillance Station kan du sätta upp övervakningen och optimera efter dina behov. Du kan sätta upp att få pushnotiser till din telefon, e-mail med video från vad övervakningskameran spelat in, sätta upp schema.

Lagra video från dina övervakningskameror utom räckhåll för tjuven

En klar fördel med att lagra inspelat material från dina övervakningskameror på en NAS-enhet är att tjuvar inte kan ta med sig din övervakningskamera. De kan inte få med sig inspelad video som normalt lagras på SD-kort som sitter i kameran. Om NAS-enheten kan placeras exempelvis inlåst så blir det svårt för tjuven att komma åt den och även förstå att materialet finns tillgängligt på just den enheten.