Tjuvar märker hus – Så kan du minska risken för inbrott

I ditt bostadsområde så rör det sig troligen alltid väldigt mycket folk. De kan vara alltifrån släktingar, bekanta till grannar och hantverkare. Dessvärre har de visat sig att en del av de som rör sig i området kan vara inbrottstjuvarna. Deras sätt för att hitta villor att göra inbrott i är att märka hus.

Ett sätt för inbrottstjuvar att reka vilka hus som man kan göra inbrott i är att man märker hus och villor. Det innebär att man lämnar något på garageuppfarten eller gör en liten justering av något föremål såsom blomkrukor eller trädgårdsredskap på uppfarten eller i din trädgård för att se om detta flyttas.

Hur gör tjuvarna när de märker och rekar villor

För att smälta in i bostadsområdet som man rekar så kan inbrottstjuvar klä ut sig till hantverkare och köra runt i bilar som hantverkare brukar köra. Ibland kan de bara agera som vanliga privatpersoner såsom par som är ute och går eller en kvinna med barnvagn, allt för att ha en täckmantel för vad man egentligen gör. De har också förekommit att inbrottstjuvar som blivit upptäckta säger att de säljer något till hushållen i området med goda intentioner. Medan dom är i området så söker dom av villor som kan vara lätta att bryta sig in i. Ofta är de svårt för någon i bostadsområdet att upptäcka tjuvarna direkt och deras uppsått. De kan agera under dagitd exempelvis då många som jobbar dagtid inte är hemma. Då vet man inte att någon varit i området och rekat. Det är ofta familjer som bor i villaområden som har ett hektiskt liv med hämtning på dagis, pendling till jobb och kanske fritidsaktiviteter för de äldre barnen. Man uppmärksammar helt enkelt inte allt som sker i området.

Ofta kan tjuven snabbt få en uppfattning vad för typ av personer som bor i villan de passerar. De kan vara att de är fin trädgård där allt står i ordning och inga barnleksaker, gungor eller leksaker ligger framme, vilket kan indikera på ett äldre par utan barn. För att se om någon är hemma letar tjuven ofta efter små detaljer som att postlådan är tömd och vilket datum de är på morgontidningar eller brev i brevlådan. De finns några vanliga knep som tjuven kan göra som tillhör de vanligaste som Polisen gått ut och varnat för. Det är när tjuvar märker hus för att se om familjer är hemma. Detta kan vara att lägga sten på soptunnan, sätta klisterlappar på brevlådor eller lägga guldmynt på välkomstmattan på din uppfart.

Om tjuven tror att familjen är bortrest kan tjuven gå in i trädgården och se in i fönster för att se vad man snabbt kan stjäla. Vid detta tillfälle kan tjuven också leta efter trädgårdsredskap som ligger framme. Detta kan senare användas i samband med inbrottet.

Du kan se hur snabbt de kan gå för en tjuv att reka en villa. Detta är stöldskyddsföreningen som gjort denna korta informationsfilm.

Om ni såg filmen så förstår ni säkert hur snabbt de går för en tjuv att reka och agera om de så vill. Vi vill passa på att rekommendera er att läsa artikeln vi skrivit om brevlådor med lås om du inte har en sådan brevlåda idag.

Villans läge är viktigt för tjuven

När tjuven väljer hus så är man ute efter en villa som kanske ligger längst ner på gatan med hörntomt och lite insyn. Inglasade uterum inbjuder tjuven då oljud isoleras av glas och man kan ofta bryta sig in via altandörren in till villan mer ostört och med mindre insyn än om man inte hade haft inglasat uterum.

Ofta letar tjuven efter en ingång till din villa där ditt skalskydd är svagt. De kan vara ett gammalt fönster utan lås eller en garageport som är enkel att öppna. Ofta går själva ingreppet väldigt snabbt och det tjuven vill undvika är att bli sedd och att inte göra för mycket oljud ifrån ingreppet så grannar reagerar.

Ett sätt att markera hus är att lägga ett mynt på exempelvis soptunnan för att se om någon aktivt slänger sopor och är hemma. Om du märker detta så kontakta polisen så de är observanta om att det sker i just ditt bostadsområde.

Vad letar inbrottstjuven efter vid inbrott

Tiden är förbi då man stjäler stora tv-apparater och dyra hifi-anläggningar då tjuven vill agera snabbt. Enligt föredetta kriminella som gjort flera inbrott så nämner man bland annat de är för omständigt att få med alla sladdar och tillbehör som kan tänkas behövas för att kunna sälja vidare produkterna.

Det som är intressant för tjuven att stjäla är framförallt på senare år är:

  • Ditt pass och ID-kort
  • Bilnycklar
  • Kontanter och kreditkort
  • Smycken
  • Bärbara datorer
  • Surfplattor
  • Mobiltelefoner

Främst letar tjuven i ditt sovrum först i nattduksbord och garderober då man ofta gömmer värdesäker där och tror man överlistat tjuven. Därefter så är vardagsrum och kontor de som man söker igenom för att leta efter känsliga dokument såsom kortkoder, pass eller elektronik som man kan med sig under armen. I köket så läggs också ibland plånböcker i kökskåpet eller kökslådan vilket tjvuen lätt hittar. Det finns knep att försvåra för tjuvarna så man minskar risken för inbrott och om de blir inbrott så får inte tjuven med sig värdesaker.

Hur kan man försvåra för tjuvarna

För att försvåra för tjuven som försöker göra inbrott i din villa så kan du göra en rad säkerhetsåtgärder. Vi har skrivit ihop en lista med tips som du kan se över. Detta är en lista med tips från både Polisen och från privata försäkringsbolag.

Starta grannsamverkan i ditt bostadsområde

Ett av de bästa skydden är en fungerande Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Det som tyvärr är vanligt är att samverkan blir mer aktiv först när ett antal inbrott skett i närområdet. Med dagens teknik så finns appar i din smartphone så du enkelt kan varna och skicka meddelande till hela grupper om misstankar om personer i området som beter sig avvikande.

Utomhusbelysning kan skrämma tjuven

Skaffa en bra belysning utomhus på både fram och baksida av din villa. I en intervju Vi i Villa gjort (Källa) med Anders Adali som är föredetta kriminell så gillar inte tjuven när de plötsligt sker händelser som riskerar att de kan åka fast. Pulsen ökar och man kan skrämmas av hela situationen som uppstår.

Sätt upp kameraövervakning

Idag finns smart kameraövervakning som även fungerar utomhus och där lagringen sker i molnet. I kombination med rörelsesensorer och starkt ljus så blir tjuven obekväm. Tänk på att sätta upp övervakningskamerorna så du kan se hela din tomt och framförallt på platser där det är insynskyddat.

Om du behöver tips gällande kameraövervakning så läs gärna vår guide om övervakningskameror.

Hemlarm med utomhussiren

Hemlarm med larmdekaler på dina fönster och dörrar avskräcker tjuven, ofta väljer tjuven ett annat hus som inte har hemlarm. Om det finns hemlarm så skaffa en utomhussiren som låter högt så finns det större chans att grannarna agerar på oljudet.

Se över ditt skalskydd

Skaffa en säkerhetsklassad och certificerad ytterdörr och altandörr. Om det inte redan finns lås på dina fönster så se även över detta. Risken är annars att tjuven slår sönder rutan och sedan öppnar från insidan.

Skaffa brevlåda med lås

I förebyggande syfte skaffa lås på brevlådan och se till så att man inte kan se in i brevlådan. Tjuven ska inte få möjligheten att ens se om du har post.

Läs gärna vår artikeln om inbrottssäkra brevlådor för råd och tips samt förslag på säkra brevlådor.

Var sparsam med semesterbilderna

Om du är på semester, undvik att skriva att du är på semester. Om du vill visa bilder från din semester så lägg upp det när du kommit hem för att undvika påhälsningar från personer som har koll på omdu är hemma eller inte. Om du vill ta det ett steg längre så skapa grupper på de sociala medier du använder och välj vilka användare som kan se dina bilder för att begränsa ytterligare. Har du en helt öppen profil kan vem som helst när som helst se dina bilder och inlägg.

Skaffa värdeskåp eller kassaskåp

Undvik att lägga kontanter, plånbok och nycklar i kökskåp eller på bordet i hallen för det är bekvämt. Detta är enkla byten för en tjuv vid inbrott. Känsliga dokument såsom koder till kreditkort, pass m.m bör förvaras i ett värdeskåp eller kassaskåp väl förankrat i golv eller hylla. Undvik de värdeskåp som man kan ta under armen och gå iväg med. Det är värt att lägga pengarna på ett bra kassaskåp som har rätt certifiering. Detta kan skydda dina känsliga värdesaker och pass även vid brand.

Har du allt för känsliga dokument eller tillgångar i ditt hem så se över att placera dessa i bankfack med begränsad tillgång till bankfacket. Då vet du att oavsett om de sker ett inbrott eller brand att dessa värdesaker och handlingar inte kan stjälas.

Städa inte innan du reser bort

Många gör felet att städa innan man reser bort på sin efterlängtade solsemester. För tjuven så indikerar ett rent hem att man inte är hemma. Så enkla saker som brödsmulor på köksbordet och tvätt i soffan kan ge information om att du inte är borta en längre tid. Så tänk på detta nästa gång du ska resa bort.

Be grannarna om hjälp om du är bortrest

Om du ska resa bort så be grannarna om hjälp eller någon bekant med att se över huset ett par gånger per vecka du är borta. De kan vara enkla sysslor som att ta in posten, ställa en bil på uppfarten, tända och släcka lampor i olika rum eller klippa gräsmattan. Allt för att tjuven ska känna en osäkerhet på om någon är hemma.

DNA-märk dina värdesaker

Om du har värdesaker som är dyra i ditt hem så kan vara bra att DNA-märka dessa. Du kan köpa DNA-märkning på Stöldskyddsföreningens hemsida som även har bra tips och råd. Glöm inte att sätta upp dekaler på dörrar och fönster kring din villa så att tjuvarna ser dekalerna. Detta kan göra att de väljer ett annan villa att göra inbrott i. Om någon inbrottstjuv skulle stjäla dina märkta värdesaker och någon upptäcker märkning kan man via en central databas se vem som är ägaren för värdesakerna. Har du tur så har du en chans att få tillbaka värdesakerna.

Lås alltid din ytterdörr även om du är hemma

Även om du är hemma ska du alltid låsa din ytterdörr. Det finns fall där familjer haft inbrott även när de varit hemma men har varit i trädgården samtidigt som tjuvar kommit över plånböcker, kontanter och bilnycklar. Se det som en regel ungefär som bilbälte när du ska köra bil. Med vissa elektroniska lås kan du välja att låsa din dörr automatiskt, detta kan vara bra för dig som glömmer bort att låsa.

Om ni får inbrott när ni är hemma så lås in er i ett rum och skrik så tjuvarna märker att ni är närvarande och ring polisen via 112 och berätta om de pågående inbrottet. Anledningen till att man ska undvika konfrontera inbrottstjuvarna är för att undvika skada sig och dessutom vet man inte om personerna som gör inbrottet kan vara påverkade av något vilket gör dem oberäkneliga.

Gör en lista över dina värdesaker

Om du mot förmodan får inbrott kan de vara bra att ha en någorlunda uppdaterad lista på värdesaker du har. Genom listan så kan du enkelt skicka över information till ditt försäkringsbolag om vad du blivit bestulen på för att få ersättning. Det kan också vara bra att ha som regel att spara kvitton på dyrare inköp som du kan visa för försäkringsbolaget för att styrka att du köpt varan och till vilket pris. Listan görs med fördel digitalt och spara gärna den på någon molntjänst så du kan komma åt listan även om du blir av med din bärbara dator eller mobiltelefon.

Som du säkert förstått så är den bästa kombinationen för att minska inbrott och göra så att tjuvar inte rekar och märker villor i ditt område en kombination av säkerhetsåtgärder. Både genom samverkan men också genom att se över hur bra ditt skalskydd är för just ditt hem. Bra kontakter med grannar i ditt bostadsområde är också väldigt viktigt. När väl tjuvarna är upptäcka vill de inte komma tillbaka med risk för att bli igenkända. En bra grannsamverkan kan också samarbeta med den lokala polisen i området genom att ge tips och berätta om händelser i området som är avvikkande.