Hemlarm och husdjur – med ny teknik är det möjligt

Många undrar idag om man kan ha husdjur och hemlarm? Svaret är att med dagens teknik och hemlarm så är de fullt möjligt. Du kan få ett husdjursanpassat hemlarm.

I Sverige gillar vi husdjur

De finns alla sorters typer av husdjur så klart. Vanligast är hund och katt i Sverige. Siffror från 2017 från en Novusundersökning visar att vi i Sverige har över 880 000 hundar och över 1,4 miljoner katter registrerade. En hel del husdjur finns i våra hem som vi vill säkra upp med hemlarm. Företagen som utvecklar hemlarm har därmed sett över möjligheterna för att lösa problematiken med falsklarm som skulle utlösas av husdjur. En katt vill ju ofta hoppa upp på möbler vilket skulle kunna göra att hemlarmet larmar felaktigt om man använder rörelsesensorer som reagerar på rörelse.

Moderna hemlarm har smarta funktioner för att identifiera husdjuren

Med modern teknik så kan du ställa in husdjursanpassat hemlarm. De fungerar så att du konfigurerar ditt hemlarms känslighet och skriver in hur mycket ditt husdjur väger och sedan aktiverar du funktionen för ditt hemlarm. Hemlarmet kommer då ej larma felaktigt om din hund eller katt går förbi rörelsesensorerna. Detta gäller mellan ungefär 1-30kg hos de flesta larmleverantörer som har denna funktion.

Om du inte vill använda skalskydd och har ett större husdjur så kan anpassningar göras för vilka områden ditt husdjur får vara i medan de är larmat. De går oftast att lösa med hjälp av larmleverantörens råd.

Tekniken bakom husdjursanpassade larm

Tekniken som används husdjursanpassade hemlarm är allt som oftast infraröda rörelsesensorer. De reagerar på mängden utstrålad värme och inte på ljus som många ibland tror. Genom smarta algoritmer så larmar inte rörelsesensorerna för ditt husdjur. Istället mäts värmepunkter på djuret men även avståndet från rörelsesensorn. Genom att jämföra värmepunkter och rörelsemönster jämfört med en människa så kan hemlarmet avgöra om det är ditt husdjur eller en människa.

Ett fel som kan orsaka falsklarm är om man placerat en rörelsesensor mot en trappa och hunden eller katten springer upp för trappan. Då kan rörelsesensor uppfatta det som en människa och larma. Skulle de vara så att de sker massa falsklarm på grund av era husdjur så kan rörelsesensorns placering och konfiguration ses över. Justera så fall efterhand och rådgör med din larmleverantören, de brukar ha god erferanhet om åtgärder för att komma till rätta med falsklarmen.

Använd skalskydd om du har större husdjur

Har du en större hund som väger över 15 kg så kan du använda hemlarmets skalskydd. Då kan du via hemlarmets sensorer som är monterade vid fönster och dörrar aktivera ett skalskydd som larmar om magneterna mellan sensorerna bryts. Rörelsedetektorerna är då ej aktiva och hunden kan röra sig fritt i huset. Skalskydd bör du av vana sätta igång när du kommit innanför dörren och låst.

Äldre larm reagerar endast på rörelse

Har du ett äldre larm från många år tillbaka så reagerar detta högst troligen på rörelse och kommer larma oavsett om de är djur eller människa. Då är det dags att uppdatera ditt hemlarm så du får ett hemlarm anpassat för husdjur.

Tips – Justera ljudvolymen på hemlarmet

För att inte skrämma din hund eller katt så kan man på moderna hemlarm ställa ner ljudvolymen om larmet utlöser. Detta är ett effektivt sätt att inte få en uppskrämd hund eller katt eller skada deras hörsel.

Ofta rör sig katter på höjden via möbler. Här är en Main Coon i full fart!

Robotdammsugare ett populärt teknikhusdjur i hemmet

Fler och fler börjar skaffa robotdammsugare. Dessa kan köras med husdjursanpassat larm om man ställer in det. Det som du måste tänka på är att om robotdammsugaren slår i dörrar och dörrsensorerna vibrerar så kan de utlösa ett falsklarm. Se alltså över området som robotdammsugaren dammsuger.

Gardinsensorer kan vara ett alternativ

Några larmleveratörer kan idag också erbjuda så kallade gardinsensorer. Då sätter man upp en sensor som över ett visst område utlöser larm medan under sensorn så kan ditt husdjur passera fritt. Detta kan vara bra om du har ett litet husdjur. Man vill undvika att ha för stor yta olarmad så en människa kan krypa under själva sensorns område. Kan man sätta sensorn på en så diskret yta som möjligt är det att föredra så att eventulla inbrottstjuvar ej kan se sensorn.

Jämför larmleverantörer vid köp av hemlarm

Om ni ska skaffa nytt hemlarm som fungerar ihop med husdjur så jämför alternativ från olika larmleverantörer. Tänk också på att olika leverantörer kan ha olika basutbud gällande larmutrustning och funktion för hemlarmet. Det kan vara så att du måste lägga till larmutrustning för att passa just ditt hem.

Relaterade artiklar