Test av övervakningskamera Swibe Detect

Swibe Detect är en övervakningskamera från företaget Intelligent Brands AB och är en av deras två produkter i deras sortiment av övervakningskameror. Jag har fått möjlighet att testa denna kamera som ser väldigt bra ut om man ser över specifikationerna och de tekniska funktionerna på pappret.

* Intelligent Brands AB har skickat ett recensionsexemplar av Swibe Detect övervakningskamera för test.*

Swibe Detect säkerhetskamera

Snabbfakta – Swibe Detect övervakningskamera

 • IR (mörkerseende)
 • Rörelsedetektor
 • Full HD (1920 x 1080 pixlar i upplösning)
 • Varnings sirén
 • Strålkastare
 • Tvåvägsljud
 • Molntjänst alternativt SD-kort (max 128 gb) för lokal lagring
 • Uppkoppling via Wifi
 • Passar både inomhus och utomhus (IP65 klassad)
 • Batteri: Nej, drivs via strömkabel
 • Pris: 1290 kr hos smarthomebutiken.se
 • IFTTT-stöd: Nej
 • Stöd för Alexa: Nej
 • Stöd för Google Assistant: Nej

Första intryck vid unboxing

Vid unboxing av Swibe Detect övervakningskamera så möts vi av kamerahuset direkt samt en liten box som innehåller skruvar och monteringstillbehör. Vikten på kamerahuset är gediget och övervakningskameran känns gedigen jämfört med billigare säkerhetskameror för konsumentmarknaden. Swibe Detect behöver ström via vanlig kontakt (230v) och det som ingår är en USB-sladd på 3m och en adapter till kontaktuttaget. Således finns inget inbyggt batteri i kamerahuset. Nedan kan ni se bilder från unboxing. Klicka på bilderna för att få dem i större format.

Användningsområde

Swibe Detect kan användas både inomhus och utomhus. Vid användning utomhus behöver kameran en strömkälla och kabeln behöver ligga i ett uv-beständigt rör eller motsvarande för att inte gå sönder. Med övervakningskameran kommer en tre meter lång USB-kabel och dosa för att koppla in till kontaktuttaget. För mitt test så använde jag kameran inomhus på grund av dåliga väderförhållande. Eventuellt kan utomhusbilder läggas upp efterhand om ni önskar.

Enkel och snabb app i din smartphone

När väl kameran har ström tillkopplat så laddar jag ner Swibe appen för Andriod som behövs för att konfigurera kameran. Väl inne i appen kan du enkelt lägga till din övervakningskamera genom två metoder; via QR-kod eller via serienummret. Efter en del strul med QR scanningen så mata jag in serienummret och allt gick bra därefter. Det kan ha varit min kamera på en Oneplus 6 som hade svårt att fokusera på QR-koden som finns kamerans sladd. Något som är bra ur säkerhetsaspekt är att man kan sätta lösenord till kameran för att komma åt innehållet lokalt eller de som lagrats i Swibes molntjänst. Detta är bra om kameran skulle komma i orätta händer. När vi gör konfigurationen kopplar vi upp kameran mot husets Wifi (2.4 ghz stöds endast, ej 5ghz). Min upplevelse är att appen är rapp och kameran agerar nästintill direkt när de gäller att sätta igång exempelvis strålkastare, varnings sirén eller att spela upp inspelat material från kameran.

Lagringsmöjligheter både lokalt och i molnet

Med Swibe Detect så kan du både spara filmmaterial lokalt via SD-kort (max 128 gb) som man kommer åt under en säkerhetslucka. Under denna lucka hittar du även resetknapp för kameran om du skulle vilja konfigurera om din Swibe Detect. Molnlagringen är gratis i 7 dagar sedan måste man betala för lagringen.

Nedan hittar du prissättningen som gäller för molnlagringen som gäller för Swibe Detect (uppdaterat 2020-05-14):

Antal Dagar Pris ($) dollar
3$2.50 /mån
7$3.50 /mån
30$ 7.50 /mån

Enligt Intelligent Brands så används Amazon som leverantör för lagringen av filmer och bilder. All data lagras först och främst i Stockholmsbaserat datacenter men kan även lagras inom EU.

Bildkvalité

Bildkvalitén på Swibe Detect är skarp och överlag bra, det är Full-HD upplösning och räcker om man inte vill ha väldigt skarp och detaljrik bild. För kamerans pris så tycker jag kameran lever upp till förväntningarna. Bilderna är tagna i dagsljus och även under nattetid för att ni ska få en uppfattning av bildkvalitén. Ni kan klicka på bilderna för att få upp dem i större format. De fina skohornen är för att sonen ej ska öppna lådorna =).

Bilder inomhus dagtid och nattetid samt med strålkastare nattetid:

Funktioner som imponerar

Jag tycker att funktionerna känslighet för detektering och detekteringsregion samt larm vid höga notiser är imponerande att få med i denna prisklass av övervakningskamera. Rörelsedetektorn fungerar bra på Swibe detect och du får snabbt en notis i din smartphone att det skett rörelse och du kan se inspelningen omgående och agera mot händelsen om de skulle vara pågående inbrott eller exempelvis rökutveckling/brand.

Känslighet för detektering

Du kan ställa in känsligheten på rörelsedekteringen i sex steg där 1 är låg känslighet och 6 är max. Jag prova känsligheten och de fungerar som tilltänkt.

Detekeringsregion

Utöver vanlig rörelsedektering så finns även funktionen detekteringsregion där man kan ställa in området som kameran skickar notiser/larm på. Det ställs enkelt in i appen Efter mina tester så utlöser bara rörelsedetektorn i de område jag valt och de kan vara väldigt bra om du inte vill få notiser på rörelser inom ett visst område där du satt upp din kamera.

Larm och notis vid onormala ljud och höga ljud

Från ett hemsäkerhetsperspektiv så kan du med Swibe Detect använda funktionen larm vid höga ljud. Du kommer då få notiser när kameran märker av detta. Fungerar detta i praktiken? Med en liten bebis i hemmet så kan jag bara bekräfta att de fungerar väl. Vid höga skrik så agerar kameran och även ljud vid tappad föremål i golvet så reagerar kameran.

Varnings sirén imponerar inte

En funktion som Swibe Detect har är inbyggd varnings sirén. Här kommer väl kanske en funktion som inte väger upp till förväntningarna. Varningssignalen känns ej avskrämmande och högtalaren som skickar ut ljudet är helt enkelt inte orkar att leverera ett högt ljud som man förväntar sig. Som tur är har Swibe gjort de möjligt att spela in sin egen varningssignal, här hade jag gärna sätt att ett bättre alternativ hade funnits från början för att få en mer plug & play känsla med kvalité.

Försäkring om din övervakningskamera blir stulen eller saboterad

Om din övervakningskamera blir stulen eller saboterad så finns en försäkring via Intelligent Brands som kan användas för att få en ny övervakningskamera via försäkringen. Detta är en bra förmån även om man inte hoppas att detta ska hända så klart.

Liknande kamera säljs under varumärket Imou

Det finns liknande kamera från varumärket Imou. Detta är samma typ av kamera rent hårdvarumässigt men molntjänster och datainsamlingen är baserat i Kina. Swibe är ett svenskt varumärke och data lagras i Sverige med svensk support. Detta kan vara bra att veta om ni jämför övervakningskamerorna och hur du ser på din lagring av personuppgifter.

Fördelar

 • Lokal lagring samt molnlagring om man så önskar
 • Prisvärd kamera med många funktioner som finns på dyrare segment
 • Möjlighet att kunna dela kameravyn med andra
 • Möjligheter att justera känsligheten
 • Om din kamera blir stulen eller saboterad kan du få en ny via försäkring (under vissa villkor)

Nackdelar

 • Varnings sirén som används som standard imponerar inte
 • Ibland är de svårt att höra vad personer säger om man använder tvåvägskommunikationen på kameran.

Omdöme

Sammfattningsvis så är jag imponerad av Swibe Detect som övervakningskamera. Med en aggresiv prissättning kring 1300 kr får du möjlighet till lokal eller molnlagring, funktioner såsom varningssiren, strålkastare och möjlighet till att styra område för rörelsedektering, larm vid onormala ljud och du kan dela vyn för kameran med andra användare. Andra säkerhetskameror mot den privata marknaden med samma funktioner ligger betydligt högre i pris. Detta gör att Swibe Detect är en modell att se över när du väljer övervakningskamera. Det finns så klart även några nackdelar, dock tycker jag dessa punkter i förhållande till priset är något man kan överleva med.

Tänk på placeringen av din övervakningskamera

Har du precis köpt din övervakningskamera men är osäker på var den ska placeras? Läs då om tips för placering av övervakningskameran utomhus.

Relaterade artiklar