Guide för att lura tjuven

Ska du resa bort under semestern men oroar dig över att tjuven ska vara framme när du inte är hemma? Det är helt normalt. Trots att det inte finns någon garanti för huruvida du får inbrott eller inte när du är bortrest, så finns det några enkla tips som du kan ta del av för att lura tjuven. Det handlar om allt ifrån att delta i grannsamverkan till att låta huset se bebott ut oavsett om du är på jobbet under dagarna eller bortrest under en längre period.

Fakta om inbrott

Det anmäls flera tusen bostadsinbrott varje år. Drygt 14 500 inbrott anmäldes under 2020, enligt statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet. Dessa siffror är relativt tillställda med siffrorna från 2019. Bryter vi ner siffrorna och kollar på antalet anmälningar baserat på bostadstyp så kan vi se att antalet lägenhetsinbrott ökat med 5 procent.

Däremot har inbrott i hus, radhus och parhus istället minskat med 3 procent. Kanske beror detta på de rådande omständigheter vi varit med om 2020. Kanske beror det på hur medvetna vi blivit om att tillfället faktiskt ger tjuven. Oavsett vad anledningen är så är det viktigt att vi samarbetar för att göra det så svårt som möjligt för att tjuven inte ska kunna ta tillfället i akt.

Det går också att se att antalet anmälningar i villaområden är väldigt periodbaserat. November är den månad där det trillar in allra flest anmälningar. Tätt följt av grannmånaderna Oktober och December. Varför dessa månader är särskilt drabbade är inget som är fastställt.

Att uppleva ett inbrott kan vara både läskigt och obehagligt. De flesta av oss har en tanke om hur vi ska agera om oturen skulle vara framme, men det kan vara svårt att göra som vi tänkt när tillfället väl uppstår. Därför kan det vara bra att ta till lite knep för att undvika att tillfället uppstår från första början. I denna guide kommer du att lära dig hur du med några simpla steg gör det svårare för tjuven att bryta sig in.

10- stegs guide för att lura tjuven

Grannsamverkan

En sak som kan göra stor skillnad när det kommer till förebyggandet av inbrott är att samverka i nätverk tillsammans med dina grannar. Att skapa någon form av grannsamverkan kan vara bra för att tillsammans hjälpas åt för att minska brottsligheten. Bland annat genom att hålla ett öga öppet för vad som försiggår, framförallt när du är bortrest. En grannsamverkan kan med fördel skapas i samarbete med polisen som kan bidra med både viktig information och lärorik kunskap. Du kan kontakta polisen i din egna kommun för att få en Grannsamverkan-skylt att sätta upp i ditt område. Så kom ihåg att alltid informera dina grannar när du ska resa bort, även vid kortare frånvaro från hemmet. Be dina grannar att skotta snö från din uppfart, ta in din post och lägga några av sina sopor i din soptunna så att tjuven tror att du är hemma.

Skapa en hemmakänsla

Försöka att skapa känslan av att någon är hemma. Detta gäller oavsett om du är på jobbet längre timmar eller om du är bortrest. Det bästa sättet att göra detta på är att få hemmet att se ut som att någon är där. Det får med andra ord gärna vara lite oreda. Kanske kan du lämna kvar lite disk på diskbänken eller lägga ut ett par leksaker på golvet. Undvik också att dra för persienner och gardiner, det ger nämligen känslan av att du faktiskt inte är hemma. Du kan också sätta en timer på dina lampor. Med hjälp av en timer kan du tidsbestämma när lamporna ska tändas och släckas, vilket ger intrycket av att någon är hemma.

Det är också bra om du har en timer på radion så att det hörs ljud inifrån din bostad. Tänk dock på att inte ha på din TV, eftersom att detta ökar risken för att den blir överhettad och börjar brinna.

Var kreativ vid förvaring av dina värdesaker

Det gäller att vara kreativ när det gäller förvaring av värdesaker. Tjuven är oftast ute efter smycken, pengar och andra värdesaker. Därför letar de oftast i sovrum och badrum, där du vanligtvis förvarar sådana saker. Förvara därför inte dina saker på sådana ställen, utan lägg de istället på helt oväntade platser i hemmet. På så sätt får inte tjuven bara svårt att stjäla saker, det drar också ut på tiden. Du bör du aldrig förvara dina värdesaker nära dörrar eller fönster. Det gör att det blir mer lättåtkomligt för tjuven att se potentiella värdesaker samt att förbereda sin flyktväg snabbare.

Tidsaspekten är nämligen otroligt viktig för tjuven. Ett inbrott i ett olarmat hus varar i 20 minuter i genomsnitt. Därför är det alltid bra att förvara värdesaker på ställen som tar tid för tjuven att komma åt. Vad för ställen det kan vara är olika för alla hushåll, så var kreativ när det gäller att hitta gömställen.

Undvik att tjuven når övervåningen

Statistik visar att allt fler inbrott och stölder sker via övervåningar och inte via husets huvudentré. Att tjuven kan ta sig upp på övervåningen i din lägenhet eller i ditt hus är därför något du bör undvika. För att kunna förhindra att tjuven ska kunna ta sig upp till övervåningen kan det därför vara bra att ta bort eventuella redskap. Det kan vara allt i från att låsa fast en stege som finns i anslutning till huset eller att ta bort eventuella föremål på utsidan av huset som går att använda för att klättra på. Om du också låser in verktyg och redskap så som kofot, hammare och skruvmejslar gör du också tjuven en otjänst. Det gör att tjuven inte kan ta sig in lika snabbt som planerat.

Inte ha för insynsskyddade hus

Försök att tänka på att inte ha för insynsskyddade hus. Detta kanske låter konstigt, de flesta av oss vill ju dölja insyn så mycket som möjligt. Men det är faktiskt de hus som är mest insynsskyddade som råkar ut för flest inbrott. Även de hus som ligger längst med stora vägar är särskilt drabbade. Detta beror på att ju mer insynsskyddat huset är, desto lättare är det för tjuven att gömma sig för omgivningen under ett inbrott.

Det är också ett lättare sätt för tjuven att inte dra till sig någon onödig uppmärksamhet. Tänk därför på att försöka att klippa ner buskar, häckar och träd om möjligt. Försök att inte ha för mycket som täcker dina fönster, dörrar eller andra flyktvägar.

Lura

Skippa att prata om din semester på sociala medier

Tänk på hur du uttalar dig i sociala medier. Tänk också på vad du delar med dig av och vilka som har möjlighet att se vad du delar med dig av. Att berätta för alla dina Facebookvänner eller att öppet lägga ut bilder från en solig strand är inte det smartaste draget om du vill undvika inbrott under tiden du är bortrest. Kolla därför igenom dina sekretessinställningar och markera vilka du vill ska kunna se dina inlägg, för att undvika att fel person får nys om att du inte är hemma.

Det går att justera dina inställningar i princip i alla appar som används för att publicera bilder idag och det är väldigt enkelt att förstå hur du går till väga. Vill du inte göra detta kan du också vänta med att publicera dina bilder tills du kommit hem från din resa, för att slippa oroa dig för om potentiella tjuvar ser dem.

Installera hemlarm

För att lura tjuven är det bra att installera ett funktionellt och pålitligt hemlarm. Det givna valet för tjuven är att välja ett olarmat hus före ett hus med larm. Detta för att slippa bli upptäckta, både av folk i närheten som hör larmet men också på eventuella övervakningskameror som startas när larmet går. När du dessutom installerar ett larm får du med dekaler med klisterbaksida. Dessa fungerar utmärkt för att avskräcka tänkbara tjuvar. När larmet går kopplas du dessutom direkt till en larmcentral som gör att du snabbt kan få hjälp om ett inbrott sker.

Däremot kan det hända att larmet går trots att det inte är inbrott. Om du till exempel råkar öppna ett fönster eller en dörr innan du slagit av larmet. För att vara på den säkra sidan så kommer larmcentralen att ringa dig och då behöver du säga en säkerhetskod. Oftast är detta ett ord som du har valt själv. Detta är också något som de flesta tjuvar vet om. Tänk därför på att inte ha ordet uppskrivet så att det är lättillgängligt för tjuvarna att hitta.

Lås allt som går att låsa

Kanske det mest självklara tipset men ack så viktigt. Du bör låsa allt som går att låsa. Det bästa är om du har möjlighet att låsa med dubbelt lås, alltså både över- och underlås, eftersom att det gör det svårare för tjuven. Försök även att låsa allt som går att låsa inne i huset, även de ställen som du tror är helt bombsäkra. Kanske en gammal kista under sängen eller ett köksskåp med dyra glas. Tjuven har ingen tid att förlora, alla ställen som går att öppna kommer tjuven att öppna. Förvara inte heller några nycklar utanför huset. Det vore ju dumt att ge tjuven en gratis biljett in i ditt hus genom att exempelvis lägga din extranyckel under din blomkruka eller dörrmattan. Detta gäller alla nycklar, både in till huset men också till eventuella förråd och garage.

Fotografera allt av värde

När det kommer till att anmäla inbrott och stölder är det en fördel om du vet vad som har blivit snott. Visst kan det vara lätt att se med blotta ögat, men det är lätt hänt att du glömmer små saker som tjuven lyckats få med sig. För att underlätta för polisen är det därför väldigt bra om du har foton på att av värde i hemmet. Det kan vara allt ifrån små smycken till datorer och dyra klädesplagg. Ta bilder på vart de brukar ligga. Det kan också vara bra att ha en inventeringslista på dina värdefulla grejer, återigen för att underlätta vid anmälan. Detta kommer att hjälpa både polisen i utredningen och för dig att få ut försäkringspengar för det som stulits.

Stöldmärk alla värdesaker

Sist men inte minst, märk alla dina värdesaker. Det kan räcka med något så litet som ett streck eller en stjärna på undersidan av föremålet. Detta är på grund av att allt som gör att ett föremål är unikt, blir av mindre intresse för tjuven. De allra flesta tjuvar vet att om du märkt din dyra klocka med en gravering eller liknande, så är det svårare att komma undan med vart tjuven faktiskt fått tag i klockan. På så sätt kan du lättare få tillbaka dina föremål eller åtminstone få ersättning för dem, och samtidigt ökar sannolikheten för att tjuven inte kommer undan. Du kan få låna speciell märkutrustning av försäkringsföretag och polis för att märka upp dina värdesaker.