Barnsäkra hemmet för en lugnare vardag

När du kommer hem efter en lång dag vill du bara koppla av. Men att bibehålla en lugn atmosfär kräver mer än att bara lägga upp fötterna i soffan. Vi har därför skapat den här heltäckande guiden för hur du kan göra för att barnsäkra hemmet. Här får du tips och råd på hur du undviker att göra små problem till stora katastrofer. Olyckor händer men du kan göra en hel del för att förhindra stora skador. Ditt hem är till för lek och vila!

I texten kommer du att få förslag, tips och råd på hur du skapar ett tryggt hem för alla i huset. Dels kommer du att få veta vilka faror som kan finnas i hemmets olika rum med förslag på åtgärder, dels kommer du att få specifika förslag på vad du ska tänka på för att dina barn ska få växa upp säkert i den trygghet som du vill ge dem. Du kommer också få förslag på hur du håller oinbjudna gäster utanför väggarna.

Barnsäkerhet – Höga möbler, sladdar och persienn-snören

I varje hem brukar det alltid finnas ett par möbler som både är höga och tunga som till exempel en bokhylla. Om en sådan möbel skulle ramla över ditt barn kan det sluta i en tragedi. Se därför alltid till att säkra möbler som kan riskera att välta i väggen på båda sidorna. Sladdar är något annat du måste vara försiktig med, om isoleringen på en sladd har blivit skadad kan den snabbt förvandlas till en dödsfälla. Lämna aldrig sladdar framme som inte måste vara där.

Persiennsnören är också något som finns i alla hem och kan vara rent livsfarliga om ditt barn skulle fastna eller få den runt halsen. Några tips är att aldrig ha stolar eller möbler som barnet kan klättra upp på nära fönstret. Du kan även sätta upp platskrokar som finns att köpa till persiennerna, på så sätt kan du linda upp snöret på sidan av fönstret. Det finns även persienner med inkapslade snören eller varför inte ta bort den helt och sätta in en trådlös rullgardin.


Sovrummet

Spjälsängen är en trygg plats för ditt barn men det är viktigt att vara uppmärksam när ditt barn börjar att kunna ställa sig upp. Sänk sängbotten till lägsta möjliga så inte ditt barn kan ta sig ut på egen hand genom att häva sig över kanten. Det finns också mjuka spjälsängsskydd du kan placera på kanten runt sängen för att ditt barn inte ska fastna med ben och armar. Spädbarn bör alltid sova på rygg i en egen säng enligt nya studier.


Forskning har kommit fram till att anledningen bakom barn under fem års sjukhusvistelse till stor del är fallolyckor från hemmets fönster. Fall som är rena olyckshändelser uppskattas vara den främsta orsaken för icke-dödliga skador hos barn upp till femton år. Även om du har skydd på dina fönster är de inte avsedda att klara vare sig ett barns eller husdjurs vikt. För att hindra ditt barn från att falla ut från ditt sovrumsfönster bör du skaffa lås som är barnsäkra.

Fönster och trappor

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till att söka akutvård. Det kan handla om fall från fönster, även från bottenvåningen eller fall i trappor. Montera därför alltid en grind högst upp och längst ned i trappan. För fönster finns det många olika varianter som till exempel fönsterkedjor eller fönsterlås. Säkra alla fönster i huset och inte enbart de fönster som finns på övervåningen. Det kan även vara bra att låta barnet sova i en låg säng för att minska skaderisken vid fall.

Förgiftning

Den tredje vanligaste orsaken till att små barn tas in till akuten är akut förgiftning. I ett hem finns det massor av giftiga saker till köket, badrummet och i tvättstugan som till exempel kemikalier i form av rengöringsmedel, maskindiskmedel, tändvätska och mediciner. Dessa produkter ska förvaras högt upp så att ett mindre barn inte kan komma åt de. Om du misstänker att ditt barn har blivit förgiftat av något är det bråttom att ringa 112 eller giftinformationscentralen för råd.

Hallen

Hallen och eventuella korridorer är de utrymmen i hemmet som leder oss från ett rum till ett annat. Antingen från rummet utanför huset in i huset eller från rum till rum innanför byggnadens ramar. Här följer några säkerhetsförslag som du kan ha i åtanke för att skydda och säkra ditt hem. Hallen är en strategisk placering för en rökdetektor speciellt om barnen sover i en annan del av huset. Skulle det börja brinna kan barnen ta sig ut själva genom att höra larmet från rökdetektor.


Sover barnen på övervåningen i ett eget rum finns möjligheten att installera en brandstege från deras fönster så de snabbt kan komma ut om det skulle börja brinna. En annan varnare som är bra att placera i hall och korridor är kolmonoxidvarnaren. Kolmonoxid är en luktlös och giftig gas som bildas när du eldar med till exempel kol, ved, olja eller naturgas. Kolmonoxid förekommer naturligt ute i luften och är där helt ofarlig. Det är när den kommer in i begränsade utrymmen som den blir en dödlig gas.

Köket

I köket spenderar vi mycket tid varje vecka, här finns även massvis med föremål som kan vara farliga för ditt barn. Har du en spis ska den fästas i något så den inte kan välta, du ska även använda ett barnsäkert lås på spisen och om spisen blir varmare än 60 grader på utsidan bör du även ha ett ugnskydd som skyddar mot eventuella brännskador. En spisvakt med inbyggd timer är också ett bra tips till alla småbarnsföräldrar där ute.


I köket har vi även vassa knivar och andra föremål som kan orsaka skada. Se till att alla skåp och lådor barnet kan komma åt har barnsäkra lås eller spärrar. Kemikalier och maskindiskmedel ska förvaras högt upp och inte under diskhon. Maskindiskmedel är mycket frätande och livsfarligt att få i sig för ett litet barn. Alla kontakter till lösa maskiner bör dras ut och här är det viktigt att sladdarna inte hänger ned och kan dras ned av ditt barn.


Platt-TV

I dagens Sverige har de flesta hem en eller flera TV-apparater, oftast i form av en platt-TV. Som du kanske märkt är många av dessa väldigt ostabila och faller lätt om någon drar eller ramlar in i den. Säkra alltid TV:n i väggen och se till att den står på en stadig möbel. Vill du vara ännu duktigare kan du montera TV:n på väggen enligt beskrivning. Olyckor som involverar en TV är vanliga och kan vara förödande för ett litet barn.

Eluttag

Små barn har en förmåga att peta på de mesta de ser, eluttag är inget undantag. Det är därför väldigt viktigt att du har petsäkra uttag som gör det svårare för barn att komma åt något strömförande. Skydda även grenuttag och förlängningssladdar för säkerhets skull. Det är även en bra ide att sätta in en jordfelsbrytare i huset som extra säkerhet mot el relaterade skador och elbränder. Redan i tidig ålder är det en bra ide att lära barnen elsäkerhet.

Badrummet

Rummet där vi gör oss själva rena kan vara en ren farozon. Många människor uppsöker akutvård för skador som har orsakats av olyckor som de har råkat ut för i badrummet. Om varmvattnet i kranen i badrummet blir väldigt varmt kan det vara en bra ide att åtgärda så att ditt barn inte bränner sig. Du kan även installera kranar med barnsäkerhetslås för att vara på den säkra sidan. Det är även väldigt lätt att halka i dusch och framförallt i ett badkar, undvik genom att placera halkskydd.

En del lägenheter och hus har tvättmaskinen i badrummet tillsammans med alla produkter som används till den, många av dessa kemikalier är väldigt giftiga för ett barn. Förvara alltid kemikalier utom räckhåll för barn. Du bör även ha ett skåp som går att låsa med nyckel där du kan förvara mediciner och annat som kan vara farligt. När det kommer till kemikalier och mediciner ska du inte lita på ett barnsäkert lås utan använd som sagt ett skåp som går att låsa ordentligt.


Tvättstugan och städskåpet

Precis som i ett badrum förvaras ofta kemikalier och annat giftigt som används till tvättmaskinen och andra medel som används vid städning. För att vara helt på den säkra sidan bör dessa saker låsas in i ett överskåp med nyckel men det beror givetvis på hur ditt barn är. Med en del barn måste man verkligen barnsäkra precis allting och med andra behöver man inte vara lika noggrann. För säkerhets skull rekommenderar vi att du gör hela huset eller lägenheten barnsäker.

I varje städskåp brukar det förvaras massvis med städ produkter. Som vi redan tagit upp tidigare så måste de alltid låsas in i ett överskåp, gärna med en nyckel för att vara helt på den säkra sidan. Förvarar du disk eller tvättmaskinstabletter i städskåpet ska även de låsas in. De har hänt att barn har blandat ihop dessa färgglada tabletter med godis vilket kan resultera i frätskador, kräkningar, och ögonskador. Kontakta alltid giftinformationscentralen om ditt barn fått i sig kemikalier av något slag.

Glöm inte bort källaren och utomhusmiljön

Oavsett om du använder källaren till en del av boytan eller till förvaring är det viktigt att komma ihåg den när du går över säkerheten i ditt hem. Källaren är också en magnet för mögel som kan vara hälsofarligt både för dig och ditt barn. Trappan till källaren ska precis som trappan till andra våningen ha en en grind högst upp och längst ner. Om du har verktyg i källaren bör dessa läggas undan i skåp eller lådor med ett barnsäkert lås.

Har du en trädgård med en stor yta där dina barn får springa omkring är det viktigt att det finns staket och grind med lås, annars är det lätt hänt att ditt barn springer iväg. Oftast finns det en väg precis i närheten av huset. Säkra alltid leksaker i trädgården som gunga, klätterställning med mera från att falla över ditt barn. Har ni en brunn på tomten ska denna vara säkrad med ett tungt lock, helst i betong eller sten.

Balkongen

Äldre lägenheter kan ha relativt låga balkongräcken, här är det viktigt att du ser till att räcket inte är så pass lågt att ditt barn kan försöka häva sig upp. Det ska inte vara mer än 10 cm mellan varje spjäla på balkongen, med för stora hål mellan spjälorna finns risken att ditt barn faller ner. På balkongdörren bör du även ha ett säkerhetsbeslag och en spärr så ditt barn inte kan komma ut utan någon vuxen som hjälper till.

Garaget

Garaget är våra bilars hem och hem för våra redskap och de verktyg vi använder för att underhålla vår bostad. Det är ofta också hem för en del farliga kemikalier. Här får du förslag på vad du kan göra för att skydda dig och din familj i ert garage. Om du måste förvara kemikalier i garaget, se då till att de finns i ett låst skåp, högt upp från klåfingrig och nyfikna barn, Ännu bättre är att förvara dem på ett helt annat ställe en bit från huset.

Du behöver också se över den allmänna säkerheten i ditt garage. Många glömmer att betrakta det som en del av hemmet men ditt garage är ett attraktivt utrymme för den medvetne inbrottstjuven. Som tur är, finns det enkla sätt för att skydda ditt garage från objudna gäster. Stäng dörren varje gång du inte är där för att undvika nyfikna åskådare. Skaffa en automatisk garagedörröppnare. Och om du förvarar din bil utanför garaget eller i en carport är det bra att ha ett rattlås eller billarm.

Sammanfattning

Ditt hem är din borg och det är i hemmet du ska vila, leka och umgås med din familj. I texten har du fått en hel del förslag, knep och råd på hur du dels kan skapa en säker miljö för hela familjen, dels hur du gör den extra säker för barn och för dina husdjur. Idag finns det ett stort utbud av både larm, alarm och övervakningsalternativ och det finns alltid ett alternativ som passar för dig och dina behov.

Fördelarna med att du och din familj skapar era egna rutiner och säkerhetsåtgärder är att ni kan känna er trygga med att alla har kunskap om vad som ska göras om något oförutsett inträffar. Ju mer barnen är med i arbetet, desto säkrare och tryggare kommer de att känna sig och ni i familjen får mer tid till att ägna er åt det som är viktigt. Små olyckor kommer alltid att hände men det går att förebygga och förhindra de riktigt stora katastroferna.