Test av SOMFY Home Alarm

Somfy Home Alarm är ett hemlarm som du enkelt kan installera själv genom Plug & Play installation och som du styr via din smartphone. Hemlarmet är trådlöst och och du slipper höga månadskostnader för larm som är kopplat till en larmcentral. Det finns stöd för IFTTT, Alexa och Google Assistant vilket lockar många konsumenter som är ute efter ett hemlarm med bra kompabilitet till andra ”smarta hem” lösningar.

* Somfy har skickat ett recensionsexemplar av SOMFY Home Alarm för test. Denna artikel innehåller reklamlänkar till Somfy Shop. *

Snabbfakta – Somfy Home Alarm

 • Plug & play installation
 • Trådlöst
 • Rörelsedetektorer som aktiverar siren vid larm
 • Backupbatteri vid strömavbrott
 • Smart app för att styra ditt hemlarm
 • Stöd för flera produkter som kör Somfy Protect
 • IFTTT-stöd: JA
 • Stöd för Alexa: JA
 • Stöd för Google Assistant: JA
 • Pris: 3995 kr i Somfys webbutik

Första intryck vid unboxing

Efter att ha öppnat produktlådan för SOMFY Home Alarm så är det indelat i två mindre lådor som separerar tillbehören från inomhussirenen. Du får utöver vad som ingår i startpaketet även dekaler för ditt hemlarm, nyckelringar och diverse tillbehör för att hjälpa dig vid montering av hemlarmet. Överlag håller alla enheter en snygg vit finish förutom den inomhussirenen som har en silvrig metallfinish som ser snygg ut både på väggen och på dina möbler. När vi börjar gå igenom respektive enhet och tillbehör så märker man att de är hårdplast på de flesta enheter och att inomhussirenen väger lite mer på grund av de större batterierna som används. Mer om varje enhets namn i nästa avsnitt där vi går igenom enheterna.

Vad ingår i Somfy Home Alarm

I startpaketet för Somfy Home Alarm ingår följande enheter:

1st Linkenhet
Denna enhet står för kommunikationen och kopplas enkelt in i ett kontaktuttag.

3st IntelliTAG
Dörr eller fönstersensor som reagerar om dörrar eller fönster öppnas samt vid vibrationer.

1st Motionsensor
En rörelsedetektor som reagerar vid rörelse som även ska fungera bra om du har husdjur.

2st Keyfob
En enklare fjärrkontroll till hemlarmet som du kan ha i din nyckelknippa för att stänga av och på larmet.

1st Inomhussiren
En högljudd inomhussiren.

Användningsområde

Somfy Home Alarm kan vara för dig som ännu inte skaffat något hemlarm och vill undvika dyra månadskostnader från de större larmoperatörerna. Du kan antingen välja att installera det i hela ditt hus eller så kanske har du utrymmet såsom garage, förråd eller liknande där du vill ha koll på om någon obehörig tar sig in. För dig som söker ett komplett larm så kan man komplettera med säkerhetskameror såsom Somfy One som vi skrivit om tidigare.

Installation och montering

Att installera och montera Somfy Home Alarm var väldigt enkelt då det är ett trådlöst larm. Då vi tidigare testat produkter i Somfys sortiment så hade vi redan Somfy Protect appen nerladdad, den behövs för att installera larmet. Genom enkla steg-för-steg guider så installerar du respektive enhet för ditt hemlarm. Under installationen av varje enhet så hade vi någon IntelliTAG som inte fungerar efter första försöket vid installation men efter en omplacering av batteriet utfördes så fungera det galant och resterande IntelliTAGs fungerade utan problem. Jag anser att själva installationen kräver inga direkta tekniska kunskaper så länge du följer stegen och har koll på namnet på ditt trådlösa nätverk och tillhörande lösenord. Överlag så blev jag positivt överraskad över hur lätt installationen var att göra och de får man faktiska säga att de är inte alla Plug & Play produkter som lyckas med trots marknadsföringen.

Säkerhet och teknik bakom Somfy Home Alarm

För dig som vill dyka ner i säkerheten och tekniken för Somfy Home Alarm så finns det en del säkerhetsåtgärder som är välkommet ifrån Somfy. Larmet använder sig utav en teknik de kallar Somfy Protect Radio som körs via 868 mhz bandet. Man använder också teknik som ska göra det svårt för radiojammers att slå ut larmet. För att koppa upp sig använder man sig utav 2.4 GHz bandet. Om det av någon anledning är strömavbrott så kan Linkenheten kommunicera med enheterna som backup i upp till 6 timmar. Enligt Somfy håller batterierna i inomhussirenen upp till två år vilket får ses som fullt acceptabelt.

Gör alla inställningar i Somfy Protect appen

När du väl installerat och monterat alla enheter enligt de tips och råd som ges i guidningen så styr du i princip allt ifrån Somfy Protect som är en applikation som finns både för IOS och Andriod. Under mitt test användes en Andriodtelefon och allt flöt på bra. Appen är snabb och de flesta menyval är logiska. I appen kan du se alla dina enheter som du installerat och du kan även namnge enheterna och beskriva var de finns.

I appen kan du ställa in en hel del funktioner såsom schemalagd aktivering av larmet, lägga till användare och kontaktpersoner som ska få pushnotiser och textmeddelande om larmet utlöser. Det finns även GPS funktioner där appen med hjälp av din smartphone larmar av automatiskt. Sedan tidigare tester med Somfy One säkerhetskamera så har jag personligen lite problem att få denna funktion att fungera fullt ut på min hemort, varför vet vi inte riktigt. Det kan vara så att detta fungerar bättre vid en annan plats. Under normal användning av hemlarmet så använder familjen inte denna funktion även om de hade varit smidigt att de fungera.

Imponerande stöd för ”smarta hem”

För dig som har Alexa, Google Assistant eller enheter som har stöd för IFTTT så finns möjligheter att använda detta ihop med Somfy Home Alarm. Detta kan vara aktuellt om du vill att lampor ska tändas när mar utlöses och det kan även användas för att starta inspelningar på säkerhetskameror exempelvis. Detta är välkommet och jag tycker fler borde ta efter Somfy och utöka sitt stöd för ”smarta produkter”. Under test så fanns det vissa problem kopplat till Google Asstiant att fungera på svenska, detta jobbar Somfy ihop med utvecklare på att lösa. Tanken är att vi i en artikelserie ska titta närmare på vad man kan göra med larmfunktionerna kopplat till just ”smarta hem”.

Användning av Somfy Home Alarm i vardagen

Efter att ha testat Somfy ett antal månader så kan jag konstatera att det fungerar överlag precis som utlovat. Tekniken för hemlarm är ”mogen” och enheterna i Somfy Home Alarm fungerar bra. Det finns vissa funktioner som att aktivera larmet när man går hemifrån via GPS som buggar ibland men ofta så sätter man på hemlarmet själv istället för automatiskt. Rörelsesensorn fungerar bra och i princip har inga falsklarm skett från dörr eller fönstersensorerna. När väl inomhussirenen testats så har faktiskt en del grannar reagerat på den höga volymen. Detta i sig är ett bra tecken att de är tillräckligt högljutt för att distrahera omgivningen vid tester. Dock är de alltid bra att komplettera med en utomhussiren om man tänkt använda de som hemlarm.

Fördelar

 • Väldigt enkel Plug & Play installation, även för den som inte är intresserad av teknik
 • Styr alla inställningar från appen Somfy Protect i din smartphone
 • Tilltalande design och form på enheterna som kan smälta in i de flesta hem
 • Hemlarm i enklaste möjliga form
 • Inga månadskostnader
 • Stöd för nattläge
 • Fjärrkontroll för enkel hantering av larmet
 • Stöd för Alexa, Google Assistant och IFTTT

Nackdelar

 • Något plastig känsla på vissa enheter vilket sänker helhetsintrycket
 • Alternativet att koppla till larmcentral finns inte

Omdöme

Överlag så är jag väldigt positiv till Somfy Home Alarm. Du kan på mindre än 30 minuter få ett larm i ditt hus med samma typ av enheter som säljs av större larmoperatörer för ett schysst pris. För dig som är ute efter ett hemlarm utan koppling till larmcentral är Somfy Home Alarm definitivt något du bör titta närmare på och jämföra med andra produkter på marknaden.

Somfy Home Alarm säljs i Somfys webbshop med ett utgångspris på ca 3995 kr.

Fler tester av hemlarm och övervakningskameror