Test av övervakningskamera Swibe Monitor

Under veckan som gått har jag testat den portabla wifi övervakningskameran Swibe Monitor. En enkel övervakningskamera med funktioner som styrs via app i mobilen. Med stöd för både lokal lagring och molnlagring samt områdesstyrning för rörelsedetekteringen kan detta vara en bra ingångskamera för dig som söker en lätt och smidig övervakningskamera.

* Intelligent Brands AB har skickat ett recensionsexemplar av Swibe Monitor övervakningskamera för test.*

Snabbfakta – Swibe Monitor övervakningskamera

Swibe Monitor produktbild
 • IR (mörkerseende)
 • Rörelsedetektor
 • Används inomhus för enkel övervakning
 • Tvåvägsljud
 • Molntjänst alternativt SD-kort för lokal lagring (max 64 gb)
 • Uppkoppling via Wifi
 • Batteri: Nej, drivs via strömkabel
 • Pris: 699 kr hos smarthomebutiken.se
 • IFTTT-stöd: Nej
 • Stöd för Alexa: Nej
 • Stöd för Google Assistant: Nej

Första intryck vid unboxing

Vid uppackning så märker man att Swibe Monitor är en billigare modell av övervakningskamera. Kameran är väldigt lätt och är tillverkad i plast. Du kan enkelt justera kamerahuset och att få den vinkel du söker på kameran borde inte vara ett problem för någon. Till en början var jag ganska skeptisk till kamerans vikt då den nästan inte väger något. Det fungerar ändå väldigt bra om du tillfälligt vill övervaka något att flytta kameran. På sidan av kamerahuset finner du plats för SD-kort om du ej vill ha molnlagring som också är ett alternativ. På baksidan utöver Micro-USB uttagen för strömadaptern finner du RESET-knappen om du vill nollställa enheten.

För att montera enheten kan du montera ett väggfäste för att sedan kunna sätta på och av Swibe Monitor från väggfästet. Ett smidigt sätt om du vill övervaka från samma position och du slipper använda dubbelhäftande tejp eller liknande lösningar.

Användningsområde

Swibe Monitor är främst tänkt att användas inomhus för tillfällig övervakning av ett viss område. Övervakningskameran är lätt och du kan enkelt ta den med dig i en mindre väska ihop med tillhörande sladd. Vid mitt test så användes kameran i ett barnrum vilket kan vara ett av många användningsområden för kameran. Med både mycket rörelse och höga ljud så sattes kameran på prov :). Vill man övervaka vid vissa tillfällen kan en smart plug vara bra att använda och stänga av strömmen till kameran om du ej behöver övervaka vid de givna tillfället för att sedan slå på strömmen när övervakningen behövs igen. Detta är en bra ingångskamera för dig som söker en lätt kamera som ändå har bra funktioner.

Swibe Monitor syskon till Swibe Detect

Intelligent Brands har två kameror under varumärket Swibe. Swibe Monitor är den enklare av de två modellerna och har inte alla funktioner som finns på Swibe Detect. Vill du läsa mer om Swibe detect så läs vårt test av övervakningskameran.

Smidig app för att lägga till övervakningskameran

För att kunna se bilden från din Swibe Monitor laddar du ner Swibe appen antingen från Apple Store eller Google Playbutiken. Du scannar QR-koden som finns under kamerans fot och skriver in ditt Wifilösenord och sedan paras kameran. Under vårt test så fick vi köra en lång (ca 30 sekunder) RESET av kameran för att få det att fungera korrekt. När du väl är igång i Swibe appen så är det enkla menyval och de flesta inställningarna är lätta att konfigurera och förstå.

Lagringsmöjligheter både lokalt och i molnet

Med Swibe Monitor kan du både spara filmmaterial lokalt via SD-kort (max 64 GB kort). Molnlagringen är gratis i 7 dagar sedan måste man betala för lagringen. Nedan hittar du prissättningen som gäller för molnlagringen som gäller för Swibe Motion (uppdaterat 2020-05-20):

Antal DagarPris ($) dollar
3$2.50 /mån
7$3.50 /mån
30$ 7.50 /mån

Enligt Intelligent Brands så används Amazon som leverantör för lagringen av filmer och bilder. All data lagras först och främst i Stockholmsbaserat datacenter men kan även lagras inom EU.

Bildkvalité

Swibe Monitor ger en bra och tydlig bild i Full-HD upplösning. Även vid rörelser så följer kameran med bra och de blir inte pixlar eller artifakter som man kan se på de absolut billigaste modellerna som finns på marknaden. Nedan ser du stillbilder från övervakningskameran.

Bild inomhus dagtid

Funktioner

Med tanke på övervakningskamerans pris på 699 kr så får man en hel del för pengarna. Du får rörelsedetektering, områdesdetektering och möjlighet till tvåvägskommunikation samt även möjlighet till molnlagring om du så önskar. I vårt test så körde vi områdesdetektering på sonens säng och de fungera väldigt bra. I kombination med att ställa in olika känslighet för rörelsedekteringen så kan du anpassa din övervakning och inte få för många pushnotiser. Under vårt test så var kameran så känslig så att en insekt nära linsen orskade ett larm och pushnotis, så kalibrera efter hur känslig rörelsedetektering du behöver.

Liknande kamera säljs under varumärket Imou

Det finns liknande kamera från varumärket Imou. Detta är samma typ av kamera rent hårdvarumässigt men molntjänster och datainsamlingen är baserat i Kina. Swibe är ett svenskt varumärke och data lagras i Sverige med svensk support. Detta kan vara bra att veta om ni jämför övervakningskamerorna och hur du ser på lagring av dina personuppgifter.

Fördelar

 • Portabel och lätt kamera om man vill flytta övervakningskameran
 • Smidig app för hantering av känsligheten för rörelsedetekteringen, områdesdetektering.
 • Överlag bra bild för priset på kameran

Nackdelar

 • Mikrofonen tycker vi har mer att önska även om den troligen för kamerans användningsområde inte används så mycket.
 • Kameran kan lätt tippas ner från hyllor m.m om du råkar komma åt sladden, om du kan montera den på lämplig plats med exempelvis dubbelhäftande tejp eller använd väggfästet som kommer med

Omdöme

Överlag så är jag imponerad av funktionerna som Swibe Monitor har. Du kan ha både lokal lagring och molnalternativ och du kan använda mer avancerade funktioner såsom att begränsa området som övervakas i kombination med andra standardfunktioner. För ca 700 kr får du mycket för pengarna. Just kring denna prisklass finns väldigt många övervakningskameror med färre alternativ. Om du är ute efter de mer avancerade funktionerna till ett bra pris så kan jag rekommendera Swibe Monitor. Vill du hellre ha färre funktioner så finns billigare övervakningskameror för några hundralappar mindre. Tänk dock på att kvalitén blir sämre och sämre ju längre du går ner i prissegmenten.