Råd och tips för att minska risken för villainbrott

Det sker dessvärre flera tusen villainbrott per år runtom i vårt avlånga land. De sker ofta på höst och vintern när mörkret faller på. I denna artikel går vi igenom tips och råd för att minska risken för inbrott.

Gör det omständigt och jobbigt för tjuven

Se till så att ni har godkända och robusta lås på ytterdörrar och även altandörrar och fönster då de är ofta tjuven väljer att försöka ta sig in via denna dörr vid inbrott. Äldre fönster har oftast klena haspar som lätt kan bändas upp med kofot.

Om du inte redan har det, överväg ett hemlarm med rätt funktioner som ni känner er trygga med. Idag finns moderna och smarta hemlarm och övervakningskameror som gör inbrottstjuven obekväm. Detta bör kombineras med starkt ljus vid rörelse för bästa effekt.

Om du är hemma, lås dörren och om möjligt använd skalskydd om ni har installerat larm med denna funktion. Flytta bilnycklar, husnycklar och andra värdesaker bort från skohyllan så de ej blir ett lätt byte för inbrottstjuven.

Tänk på hur er utomhus och inomhusmiljö ser ut vid dörrar och fönster, om de knappt är någon insyn så gynnar det tjuven som kan agera med mindre chans att bli upptäckt.

Sätt gärna upp lampor med rörelsedektorer så de tänds när någon kommer nära. Inbrottstjuven gillar ej uppmärksamhet.

Ibland kan man vara lat och ej sätta in alla trädgårdsredskap i förrådet eller inomhus. Tänk på att dessa kan användas för att göra inbrott. Håll dem inlåsta så minskar risken för att inbrottstjuven väljer just ditt hus att göra inbrott i.

Om främmande personer knackar på och ej kan presentera var de kommer ifrån och vad deras ärende är så var på din vakt. Myndigheter och Polisen ska alltid kunna legitimera sig.

Att tänka på innan du åker på semester

Om du ska åka bort så meddela dina grannar så de vet om att ni är bortresta. Skulle någon röra sig kring eller i huset och de vet att ni är på semester kan de agera snabbt och larma Polisen om så behövs.

Att exempelvis klippa gräsmattan eller flytta runt vattenspridare, hänga upp tvätt och liknande gör också tjuven osäker och välja att inte göra inbrott. Om någon kan köra upp sin bil på uppfarten så avskräcker även detta.

Om någon granne även passar på att vattna blommorna i er villa så är även ett tips att be dem tända och släcka olika lampor (om ej timers gör det redan) och även rulla upp och ner rullgardiner i olika rum.

Be någon granne eller närstående tömma brevlådan så obehöriga inte kan avgöra om du är bortrest eller inte.

Ett sista bra tips kopplat till resor är att inte lägga ut aktuella inlägg i sociala medier om att du är på annan ort eller på semester. Detta kan inbrottstjuvar se om ni har en publik profil som nås om man är medlem på de större sajterna såsom exempelvis Facebook.