Larm utan internet – GSM larm gör det möjligt

Larm utan internet – När jag själv skulle skaffa hemlarm så började jag fundera på om det specifika hemlarm jag skulle köpa skulle fungera om internet inte var tillgängligt. De skulle varit väldigt inbjudande för en tjuv att göra inbrott om de visste att larmet var igång endast när internet var tillgängligt. Idag vet jag att de finns alternativ om min internetförbindelse inte är tillgänglig.

Om ditt larm är utan internet så kan du med hjälp av GSM-larm skicka SMS och alternativt få ett telefonsamtal till din mobiltelefon från ditt hemlarm. På de flesta moderna hemlarm kan du välj att skicka SMS till flera mottagare om ditt hemlarm larmar. Ofta är tekniken inbyggd nbyggd i hemlarmets centrala enhet, ibland är den separat och benämns som GSM-modul.

Vad behövs för att kunna använda GSM larm?

För att kunna använda mobilnätet för ditt hemlarm så behövs ofta en så kallad GSM modul inbyggd i din centrala enhet eller en separat GSM modul med ett SIM-kort som kan skicka SMS till ett eller flera mobilnummer. Du behöver även ett SIM-kort som ringer upp dig och skickar SMS. Om funktionen finns på just ditt hemlarm beror på tillverkare och larmoperatör. Om du är osäker på om ditt hemlarm har denna funktion så kontakta din larmoperatör. Är du ute efter ett nytt hemlarm så kan du alltid läsa i produktspecifikationerna om det ingår. Det brukar anges som GSM och stå under underrubriker såsom Informationsöverföring eller liknande.

Tänk på att vid installation av GSM larm behöver du oftast avaktivera PIN-koden för SIM-kortet så att den centrala enheten kan skicka SMS och ringa ut. Det kan också finnas begränsningar för vilka telekomoperatörer som GSM larmet fungerar med. Kontrollera detta innan du köper SIM-kort och väljer abonnemang eller kontantkort.

GSM larm med koppling till larmcentral

De flesta större larmoperatörer såsom Verisure m.f använder använder så kallade dubbla kommunikationsvägar med både internetförbindelse och GSM larm om internet inte är tillgängligt. Vid abonnering av en larmtjänst går larmet direkt till larmcentralen samt dig som kontaktperson på adressen. Om du själv installerar ett GSM larm så står du själv för hårdvaran och dess funktionalitet. När du abonnerar så testas funktionaliteten ofta och skulle något vara ur funktion så byter oftast larmopertaören ut det utan extra kostnad.

Hur fungerar ett GSM larm?

Ett GSM larm fungerar så att om larmet utlöses så skickar rörelsedetektorerna en signal (oftast trådlöst som börjar bli mer populärt) till den centrala enheten. Därefter skickar den centrala enheten ut SMS till ett eller flera mobilnummer beroende på din konfiguration. På vissa hemlarmsmodeller så ringer även hemlarmet ett mobilnummer.

Vad är fördelarna med GSM larm?

  • En av flera fördelar med GSM larm är att larmet fungerar även om internet inte är tillgängligt i din bostad. Om det är servicearbete eller liknande i ditt område eller ett avbrott för någon grävt av fiberkabeln (vilket tyvärr hänt mig i mitt bostadsområde) så behöver du inte förlita dig endast på din internetförbindelse. GSM-larmet kommer skicka SMS och ringa upp dig och använda mobilnätet istället för via internet.

  • Du kan använda GSM larm vid platser där internetförbindelse inte är möjligt, kanske i din sommarstuga i skogen eller på ditt lantställe så länge det finns bra mobiltäckning.

  • Du kan via GSM larm kontakta flera kontaktpersoner som är tillagda i ditt hemlarms inställningar/konfiguration. På så sätt kan grannar, bekanta som bor nära dig eller svärmor och svärfar hjälpa till om du inte har möjlighet. Om ditt larm är kopplat till en larmcentral så kan de så klart agera direkt beroende på vilken utrustning du har i ditt hem.

Vad är nackdelarna med GSM larm?

  • En nackdel som finns med GSM larm är att om du har dålig mobiltäckning i det område som du vill använda GSM larmet så kan de bli svårt att skicka information över mobilnätet på grund av den svaga täckningen.

  • 2G-näten och den teknik som används för GSM larm är väl beprövad men har många år bakom sig. Troligen kommer man i framtiden behöva se över att konvertera trafiken till nyare nät även om det förmodligen kommer dröja då fler och fler 2G-enheter kopplas upp enligt Safeland (källa).

Bra mobiltäckning ett måste vid GSM larm

För att GSM larm ska fungera bra så är de beroende av bra mobiltäckning. Det kan vara bra att testa täckningen på den plats du tänkt installera ett GSM larm för att avgöra om du har stark eller om du har svag signal som kommer och går. Om du har alltför dålig täckning så kan de bli problem för ditt GSM larm att skicka SMS och ringa upp dig när larm utlöses. Säkerställ att de finns bra mobiltäckning i området så kommer ditt GSM larm fungera bra. Tänk på att jämföra mellan flera olika operatörer. En operatör kan ha dålig täckning medan en annan har bra täckning i just ditt geografiska område.

Välj mellan mobilabonnemang eller kontantkort

När du använder GSM larm och inte abonnerar på en larmtjänst så kommer du behöva ett SIM-kort som är kopplat till ett telefonabonnemang eller kontantkort. Om du väljer kontantkort så måste du tänka på att det måste vara laddat med krediter så att de kan ringa upp dig och SMS. Om du väljer att gå på detta alternativ så fundera hur ofta de används. Om du vill vara på säkra sidan så är ett abonnemang att rekommendera så du vet säkert att de kommer fungera när larmet väl larmar.

Det finns idag flera telekomoperatör att välja mellan. I tabellen nedan har vi gjort en lista över de mest välkända. För att pressa priserna finns nu enklare abonnemang med avskalad support och nätjänster där du gör ändringar själv men även de mer klassiska abonnemangen finns tillgängliga.

Kontrollera täckningen

När du väljer telekomoperatör så kan det vara bra att se över täckningskartorna. Har just den telekomoperatör du valt dålig täckning där du tänkt använda ditt GSM-larm så är det bättre du väljer en annan operatör. En god idé för att veta vilken operatör som kan vara bra är att stämma av med grannar i näromårdet om vad som fungerar bra.

TelekomleverantörNätLänk till täckningskarta
VimlaTelenorTäckningskarta för Vimla
FelloTeliaTäckningskarta för Fello
ComviqTele2 + TelenorTäckningskarta för Comviq
HallonTreTäckningskarta för Hallon
HalebopTeliaTäckningskarta för Halebop
TeliaTeliaTäckningskarta för Telia
TelenorTelenorTäckningskarta för Telenor
TreEget nätTäckningskarta för Tre

Vill du läsa mer om hur du kan förbättra din mobiltäckning så har PTS en artikel om detta (källa).

GSM kamera ett alternativ som GSM larm

För en del kan GSM larm med central enhet, rörelsedetektorer och magnetsensorer vara till en överdrift om du vill ha översyn över din sommarstuga eller ditt lantställe. Då kan en GSM kamera vara ett alternativ. I grunden är det en övervakningskamera som har stöd för SIM-kort som du placerar i kameran. Vid rörelse så skickas en pushnotis, SMS eller så ringer övervakningskameran upp det mobilnummer du väljer i inställningarna. Allt kan oftast följas i en app i din smartphone.

Netgear Arlo 4G kamera kan vara ett alternativ för dig som inte har internetförbindelse i sommarstugan.

De finns ofta flera funktioner såsom batteribackup, tvåvägskommunikation, molnlagring och lokal lagring som på de vanliga övervakningskamerorna, här gäller det att välja utefter behov och budget. Alternativen är ofta inte så många om man jämför med de så kallade smarta övervakningskamerorna som finns för den privata konsumenten. Precis som med GSM larmen så kontrollera innan köp vilka telekomoperatörer som man kan använda, de kan finnas begränsningar.