Larm till fritidshus eller sommarstuga

För att få ett optimalt larm till din fritidsstuga eller din sommarstuga finns det en del att se över. Ofta är trådlösa larm genom egen installation att föredra ihop med en app som du kan styra larmet med. Vi går igenom tips och råd att tänka på vid köp av larm till fritidshuset eller sommarstugan.

Börja med att gå igenom vad du behöver för larmutrustning

Om du vill säkra upp ditt fritidshus eller sommarstuga med larm så kan det vara bra att innan du går och köper larmutrustning att du ser över vad du egentligen behöver och vad du känner är ett fullgott skydd för just ditt fritidshus. Söker du ett komplett larm som liknar ditt hemlarm i villan med inbrottslarm ihop med kameraöveravakning, brandlarm, sensorer m.m som är kopplat till din telefon och larmcentral eller söker ni enklare typ av larm? Idag finns många nya smarta trådlösa larm där man gör installationen själv och får notifikationer via en app i din smartphone om larm utlöses. De finns också möjligheter som exempelvis skicka SMS till flera mottagare vid larm. Detta kan vara en smart lösning om du har bekanta eller grannar i närheten av fritidshuset som kan agera om larmet går. En rekommendation är att titta på både inbrottslarm och brandlarm när du planerar för vilken larmutrustning som är aktuell.

Larm till fritidshus eller sommarstugan
Ofta är de bra att gå runt din tomt och i ditt fritidshuset eller sommarstugan för att få en uppfattning för vad för typ av larmutrustning du behöver sätta upp.

Gör tjuven obekväm med belysning

När du gör en genomgång av din tomt och börjar se var eventuella områden som tjuven kan ta sig in via så är du på rätt väg för ett säkrare fritidshus. Ofta så letar tjuven efter en ingång i ditt fritidshus där man inte syns och kan jobba ostört. De kan vara en trappnedgång till en källardörr, eller altandörren på baksidan av din tomt. Är de tät växtlighet och höga buskar så kan tjuven välja att försöka göra inbrott. För att förhindra detta så kan man som ett första steg börja titta på smart belysning utomhus och inomhus som tänds vid rörelse eller efter schema. Ett populärt märke är Philips Hue när de gäller just smart belysning. Philips har lanserat både lampor för inom- och utomhusbruk som gör att du kan välja över ett brett sortiment. Det fungerar så att lamporna kommunicerar till en Philips Hue brygga som är inkopplad till din router. Genom bryggan kan du sen styra upp till 50st olika ljuskällor via din smartphone via en app.

Larm som tjänst eller egen installation

Ett val som du kommer behöva se över när du väljer larm till fritidshuset är om du ska ha larmet som en tjänst eller om du köper det själv och installerar det.När du köper det som tjänst så finns möjligheterna att koppla upp de till en larmcentral och väktare kan komma ut på platsen om så behövs. Väktaren kommer troligen inte fånga tjuven då de måste ta sig till ditt fritidshus, men de kan säkra upp din fastighet om exempelvis en glaskruta krossats vilket kan vara en trygghet tills du är på plats. Altenativet är att du har en egen installation där larmet skickar notiser som vi nämnde tidigare till dig och flera mottagare om du önskar.

Komplettera med en övervakningskamera för utomhusbruk

Om du har ett område på din tomt som du vill bevaka mer i detalj kan en övervakningskamera för utomhusbruk vara aktuellt. Ofta kommer dessa kameror med funktioner såsom varnings sirén och strålkastare som kan tändas vid rörelse. Tänk dock på att se över så att kameran kan integreras med övrig larmutrustning, annars kan du behöva separata appar på din telefon för att se bilder och filmer från kameran vilket i sig är ganska omständigt. Köper du ett paket från en hemlarmsleverantör så sköts allt från samma app i telefonen. Tänk på att om ni väljer en övervakningskamera som behöver en strömkälla att klä sladden i UV-beständigt rör för bättre hållbarhet i utomhusklimat.

Välj rörelsedetektor med kamera

Dagens rörelsedetektorer blir alltmer avancerade. De som levereras idag har både rörelsesensorer och kamera i samma enhet. Detta gör att du som användare kan enkelt via kameran och din mobil se vad som händer ”live” i ditt fritidshus när du vill på dygnet. Detta kan vara bra funktion att ha tillgång till. Har något larm utlöst så kan du eller någon som är närheten enkelt se vad som händer i fritidhuset och därefter agera.

Brandlarm kan rädda både dig själv och ditt fritidshus

När du planerar ditt larm för ditt fritidshus så glöm inte bort brandlarmet! Genom brandlarmet så kan du rädda dig själv och även ditt fritidshus om brand skulle uppstå. Brandlarmsenheten finns ofta som tillval från den larmleverantör du väljer och på så sätt kan du få notiser och SMS direkt i din telefon om rökutveckling eller brand skulle uppstå. Om du har flera våningar så sätt en på varje våning, det är de värt. Glöm inte att komplettera med brandsläckare och brandfilt. I bästa fall behöver du aldrig använda dem men om du väl står där utan det när de väl gäller kan de minst sagt sluta illa.

Larm fritidshus sommarstuga
Skydda dig och ditt fritidshus med brandlarm, en brand kan utvecklas snabbt och kan vara förödande.

Använd fjärrstyrda kontakter även kallade smartplugs

Ofta finns så kallade smartplugs att köpa till ditt larm. De är kontakter som du registrerar i appen och sedan kan du slå av och på strömmen i kontakterna via din telefon. En smidig funktion om du vill kontrollera kaffekokaren, lampor eller annan utrustning såsom TV:n så den ej drar ström i standbyläge.

Säkra upp med vattenläckage sensorer för en tryggare vardag

För att inte få en förstörd semester när du kommer fram till fritidshuset kan de vara läge att installera vattenläckage sensorer. Vid för höga värden så kan du få information om detta direkt i din telefon beroende på vilken larmleverantör som leverarar ditt larm.

Smidiga lösningar med kodlås för dig med större budget

För dig som har en något större budget så kan lösningar med kodlås vara ett smidigt alternativ när hantverkare eller städpersonal behöver komma in i fritidshuset. Genom upplåsning via kod, tagg eller en kombination av dessa två kan man komma in. Bland de större hemlarmsleverantörerna finns det stöd för populära Yale Doorman elektroniska lås från Yale som säljs av Kjell & Company. Man kan då genom två enheter från Verisure låsa upp dörren med deras app.

Glöm inte att sätta upp larmdekaler på fönster och dörrar

Avslutningsvis vill vi också tipsa om att placera ut larmdekaler på fönster och dörrar, detta gör tjuven obekväm. Tjuven kan då välja ett annat fritidshus utan larm just på grund av denna enkla insats. Har du inte fått några dekaler till ditt larm så finns dessa att köpa på exempelvis Biltema eller på nätet, exempelvis larmdekaler.nu, fyndiq.se m.f för runt 80-150 kr beroende på storlek. Komplettera med dekal för övervakning också om du har det.