Tjutande laddare kan vara brandfarliga!

Har du någon gång kopplat in din laddare (ofta kallad USB-laddare) i ditt kontaktuttag där hemma och upptäckt att de låter och tjuter från laddaren? Kanske har du fått tag på den billigt i en mindre butik som säljer billig elektronik? Det är många som gjort dessa inköp av laddare och inte insett att de innebär en stor risk för brand.

För att undvika laddare av låg kvalité som låter och tjuter och som kan orsaka stor brandfara ska du tänka på följande:

  • Om laddaren låter eller ger ifrån sig ett högfrekvent ljud, köp ny omgående!
  • Köp CE-märkta laddare till dina enheter du ska ladda
  • Köp laddare i butiker där du kan kontrollera med säljarna vem som är tillverkare och stödet för just din enhet så den laddas korrekt
  • Undvik laddare som ligger lösa i butik utan någon förpackning
  • Undvik laddare som inte har någon CE-märkning
  • Undvik Billiga laddare som bara kostar några tior jämfört med orginalladdare till din enhet. Troligen är enheten inte testad utan importerad billigt för att sälja till konsumenter som inte har kunskap om riskerna med laddarna.
  • Laddare som inte har någon tillverkare utskriven på förpackningen bör du även undvika då du inte vet vem som tillverkat laddaren.
  • Använd rätt laddare till din enhet, blanda inte laddare emellan enheter då de kan skada din enhet.
  • Även om du använder orginal laddare till din enhet, täck inte över den så temperaturen riskerar att öka (under kläder, på soffan osv.)

* Denna artikel innehåller reklamlänkar för Kjell & Company. *

En billig laddare kan bli dyrt

Om du upptäcker att laddare har snea kontakter, låter konstigt, är för varm eller har glapp i kontakterna så släng laddaren och köp en ny. Det kan vara väldigt frestande när du står i en butik och hittar billiga laddare men tänk två gånger innan du köper. Vad händer om laddaren orskar brand i ditt hem och det utvecklas en brand medan du sover? De kan få förödande konsekvenser för att du valde en sådan typ av laddare. Undvik att ladda när du inte har telefonen under uppsyn.

Om man öppnar upp en billigare laddare som saknar rätt CE-märkning och förpackningar så kan Elsäkerhetsverket bekräfta att många av dessa laddare saknar överspänningskydd och andra säkerhetskomponenter för att laddaren ska fungera korrekt.

Dåliga elinstallationer avslöjas också ofta när du använder laddare med låg kvalité. Då kan uttag som ej är korrekt installerade sluta fungera och utgöra stor fara. Vet du om att ni har felaktigt installerad el som inte följer de regler som finns, kontakta en elektriker direkt för åtgärd och använd absolut ej uttag eller kontakter som ni vet är skadade.

Laddare som låter och tjuter kan vara brandfarliga

Laddare kan låta och tjuta (även känt som coilwhine) när man kopplar in dem i kontaktuttaget. Om din laddare är gammal eller inköpt väldigt billigt och inte laddat din mobiltelefon på rätt sätt så var uppmärksam, det kan vara så att din laddare inte leverar den ström som är tilltänkt och är på väg att ge upp. Ofta kan laddare som inte är sålda som orginaltillbehör bli överhettade och då riskerar de att blir så varma att din elektronik blir skadad. Det är också en bra idé att använda laddaren på en plats där den ej utsätts för direkt solljus då varma dagar kan de bli överhettade.

Billig laddare smälte kretskorten i mobilen

Personligen så köpte jag en mobilladdare i en butik som sålde väldigt billiga sladdar och laddare till min Andriodtelefon för några år sedan. De slutade med att efter 30 minuters laddning så blev telefonen glödhet och sedan smälte kretskortet inuti telefonen och mobiltelefonen slutade fungera och även så mobilladdaren. Tur i oturen så var jag i närheten av telefonen när jag började känna lukten av bränd elektronik så jag kunde dra ur kontakten och upptäcka detta innan någon rök eller brand kunde ta vid. Idag vet jag bättre och köper endast produkter som är testade och hos välkända butiker

Expressen rapporterade under 2018 att ett hem brann upp för vad man trodde var en mobilladdare som låg under en säng. För familjen fick de förödande konsekvenser då de förlora alla sina tillhörigheter.

Vad händer om jag glömt laddaren i uttaget?

Det finns en liten risk att brand. Laddaren kan bland annat bli för varm om den är övertäckt med något eller sluta fungera och därefter slå gnistor runt sig om du har otur vilket i sin tur kan utvecklas till en brand. En bra rutin är att alltid dra ut laddaren när du laddat klart din enhet. Många gör det inte idag av ren lathet och tänker att risken för att något ska hända är låg. Det har rapporterats att både orginalladdare och billiga laddare har börjat brinna så det är dumt att riskera något. Tänk på de nästa gång.

Powerbanks med låg kvalité kan även orsaka brand

Det har även skett olyckor när man laddat powerbanks som man importerat billigt från Kina. De har oftast inte testats och har fel kvalité på de ingående komponenterna vilket gör att de finns en risk för att batteriet i kan explodera. Här bör man också gå till större seriösa butiker och be om råd och tips för vilken powerbank som passar din enhet.

Smartplugs med timer

Om du är tankspridd och ska natta barnen eller skriva klart den där rapporten som ska presenteras under morgondagen på så kan du använda smartplugs. De kan du ställa in schema på när de ska leverera ström vilket kan vara praktiskt. Du kan då stänga av dem på natten och bara ladda dina enheter när du är i närheten.

Fungerande brandvarnare kan rädda både dig och ditt hem

Det är viktigt i kombination med de tips vi gett dig att även se till så att du har fungerande brandvarnare i ditt hem. Idag finns så kallade smarta brandvarnare som är seriekopplade vilket kan vara en bra idé. Skulle någon laddare skapa en brand så larmar alla brandvarnare i ditt hem, oavsett våning.

Elsäkerhetsverket rapport om USB-laddare och våra vanor

Elsäkerhetsverket gjorde 2017 en rapport om USB-laddare. I sammanfattningen kan man läsa att av 60st testade USB-laddare så var 14st en direkt fara för livet. Ca 35% fick direkt säljstopp på grund av den dåliga kvalitén och riskerna vid användning. Endast ca 5% klarade alla tester som gjordes av Elsäkerhetsverket.

Enligt elsäkerhetsverket så laddar 3 av 4 på natten och över 50% låter sin laddare vara kvar i sitt kontaktuttag, vilket utgör en risk för brand.

Var kan man köpa laddare som är testade och säkra att använda?

På redaktionen så har vi bra förtroende för Kjell & Company om du inte väljer att beställa från tillverkaren av din telefon direkt. Kjell & Company har alla typer av laddare och powerbanks. De har dessutom kunnig personal bakom disken vilket alltid är bra.

Om du vill läsa mer om regler som finns inom EU och Sverige rekommenderar vi er att besöka Elsäkerhetsverket som har bra information i detta ämne.