Tips för övervakningskamera genom fönster

Har du försökt sätta en smart trådlös övervakningskamera framför ett fönster och upptäckt att bilden genom fönstret är helt mörk och att bilden reflekteras tillbaka in i kameran? Då är du inte ensam, jag gjorde samma misstag.

Anledningen till att du får en dålig bild från din smarta trådlösa övervakningskamera beror på att IR-ljuset i din kamera reflekteras på fönsterglaset. Om du har treglas fönster som är vanligt på nybyggen så kommer kameran ha stora utmaningar med reflektioner. Du kan också få problem med rörelsedetekteringen om din övervakningskamera använder PIR-sensor, som baseras på värme. För att kunna lösa problemet kan du se över följande:

  • Se till att köpa en övervakningskamera som använder pixelbaserad röresledekteringen och där du kan stänga av mörkerseende (IR).
  • Sätt upp belysning nära fönstret så att övervakningskameran kan återge en bättre bild när de är mörkt ute
  • Alternativt införskaffa en trådlös övervakningskamera som klarar utomhusklimat (minst IP64 certifierad)
Bilden reflekteras när du använder mörkerseende (IR) med din kamera. Här är ett exempel på hur det kan se ut när du tar en bild när det är mörkt ute.

* Denna artikel kan innehålla reklamlänkar ifrån Kjell & Company och Netonnet *

Väj rätt typ av övervakningskamera

Många av de moderna nya smarta trådlösa övervakningskamerorna som drivs med batteri använder PIR-sensorer för att detektera rörelse. De populära modellerna från Argus, Arlo och Ring använder denna teknik vilket inte gör dem till ett bra val för kamera genom fönstret. Om du ska använda kameran genom fönstret så behövs en som baseras på pixelbaserad rörelse och de kamerorna är ofta trådade enheter som är inkopplade med strömkabel.

Förslag på övervakningskamera som har pixelbaserad rörelse:
Google Nest Cam Indoor Trådlös övervakningskamera

Komplettera med belysning nära ditt fönster

Då du bara får reflektioner av mörker när du använder din övervakningskamera genom fönster så kan du komplettera och sätta upp belysning nära ditt fönster. Efter detta kan du stänga av mörkerseendet (IR) på din övervakningskamera. Övervakningskameran kan då återge en bättre bild om belysningen är stark nog och lyser upp ett större område. Vill du inte ha igång belysningen hela tiden så kan du använda en armatur eller strålkastare med inbyggd rörelsevakt. Om du inte redan börjat med ”smarta hem lösningar” så kan jag rekommendera Philips Hue armaturer för utomhusbruk. De är dyra men kvalitén är hög och likaså möjligheter med att integrera dem med andra smarta enheter genom IFTTT (If that then that).

Förslag på smart strålkastare från Philips Hue:
Kjell o Company – Philips Hue Discover Flood Light 2300 lm

Du kan också köpa enklare armatur eller strålkastare. Tänk på att flera armaturer kan vara bra att sätta upp för att skapa ett jämnare ljus i mörkret. Strålkastare har ofta starkare ljus så de räcker med en som är bra placerad. Det blir då lättare för kameran att få en bättre bild. Om du har större ytor att täcka upp är strålkastare att rekommendera med rörelsevakt då de ger bättre ljus. Det kan var aktuellt om du inte bor tätort och de blir väldigt mörkt runtom din fastighet.

Förslag på strålkastare från Ledsavers:
Kjell o Company – Ledsavers Robotic LED-strålkastare med rörelsevakt 12,8 W

Tänk på kablage och dragning av elen om du inte använder trådlösa enheter

Om du vill sätta upp armaturer på exempelvis din uppfart så kan de vara bra att göra en översyn innan du köper in allt. Framförallt hur du ska få ström till dina enheter. De flesta strålkastare kopplas in via kontaktuttag och då måste detta finnas tillgängligt och kablage kanske måste dras in till ditt förråd eller ditt hus. Om det behövs så stäm av med en elektriker om vad som är bästa alternativ för just din fastighet. Vill du istället använda trådlösa enheter så kommer dessa behöva drivas av batterier eller solceller. Fundera på om du verkligen vill ladda upp batterier eller byta ut dem efterhand som de tar slut eller om du vill använda trådade enheter.

Lös problematiken med övervakningskameror för utomhusbruk

Ett enklare alternativ istället för att ha kamera genom fönstret är att skaffa trådlösa övervakingskameror och placera utomhus. Dessa kan drivas genom vanliga kontaktuttaget, PoE (power of ethernet) eller via batteri med kompletterande solcellsladdning. Personligen så har jag provat helt batteridrivna kameror och min uppfattning är att batterierna inte har så lång batteritid om du får många larm så att komplettera med solcellsladdning är de optimala. Om du skaffar övervakningskamera utomhus så kommer IR-belysningen fungera och inga reflektioner kommer störa bilden längre.

Det finns en hel del produkter för dig att välja mellan som jag tycker är trevliga. Arlo-serien från Netgear gör trådlösa övervakningskameror i tre olika upplösningar och man kan köpa till solcellsladdning för att slippa ladda batterierna. Du kan även om du vill använda kabel och komma åt mer avancerade funktioner på kameran. Netgears Arlo-serie har även stöd för Alexa, Google Assistant och IFTTT vilket är en trevlig funktion.

Förslag på Netgear Arlo trådlösa nätverkskameror:
NetonNet – Arlo 2 Pro Basstation med två trådlösa övervakningskameror

Stark wifisignal ett måste för trådlösa övervakningskameror

Något som jag personligen märkte av när jag köpte trådlösa övervakningskameror för att övervaka uppfarten var att wifi signalen mellan kameran och mina accesspunkter var väldigt svag. På bara några meters avstånd med väggar emellan skapa detta fördröjning i strömning från kameran till appen som användes för kamerorna. För att inte råka ut för samma sak så se till så att du har bra täckning på ditt trådlösa nätverk. Om du har dålig täckning i ditt trådlösa nätverk kan trådade övervakningskameror vara ett alternativ. Ström tillhandahålles då via nätverkskabeln genom Poe (Power over Ethernet). Glöm inte att komplettera med PoE switch eller adaptrar om du går vidare med Poe-kameror. Jag har personligen bra erfarenheter av Ubiquitis nätverksprodukter och kan rekommendera nedanstående alternativ:

Rekommendation för switch med PoE-stöd:
Kjell o Company – Ubiquiti Unifi US-8-60W POE-gigabitswitch 8 portar

Att täcka över IR-lysdioder med eltejp i kamerahuset rekommenderas inte

Ett alternativ som några forum har rekommenderat är att öppna upp din övervakningskamera och täcka över IR lysdioderna på din kamera med eltejp och därefter komplettera med IR-belysning utomhus. Om du inte är tekniker och vet vad du gör finns det en risk att garantin på din kamera bryts om du öppnar kamerahuset och sedan finns också en risk för att övervakningskameran går sönder då den består av många små delar. Slutresultat kan också vara en besvikelse om det inte blev som du tänkt dig då du måste ta av eltejpen igen.

Kameratillbehör för montering av kameran direkt på fönstret

Idag finns de kameratillbehör för exempelvis Logitechs Circle 2 övervakningskamera som gör att du kan fästa övervakningskameror direkt på ditt fönster. Detta är bra i dagsljus då reflektioner från fönstret tas bort effektivare. Det hjälper dessvärre inte när de är mörkt ute. Du behöver då mer ljus för att få en bra bild.