Hur fungerar ett GSM larm?

Vad är GSM?

GSM står för Globalt system för mobil kommunikation, även benämnt som 2G i vissa sammanhang. GSM-nätet och dess teknik används i Sverige och Europa och många tjänster utnyttjar detta i kombination med bredband och fiberlösningar för att exempelvis säkra att larm skickas ut på olika sätt och till olika enheter/system. Några av de funktioner som GSM tillhandahåller är bland annat:

  • SMS
  • Vidarekoppling
  • ID-nummer
  • Datakryptering

Så fungerar ett GSM larm kopplat till ditt hemlarm

Om ditt hemlarm har stöd för GSM larm så kan du sätta i ett SIM-kort från en telefonoperatör. När ditt hemlarm utlöser så kommer det automatiskt skickas ett SMS eller ringa upp dig till valt mobiltelefonnummer som du ställt in i systeminställningar för ditt hemlarm. De stora hemlarmsleverantörerna såsom Verisure har ofta både uppkoppling via internet samt via GSM om man så vill. GSM larm kan du med fördel använda i sommarstugan, garaget eller liknande om bredbandsuppkoppling ej finns eller fungerar så bra. Så länge de finns bra täckning från den mobiloperatör du väljer att använda så ska det inte vara några som helst problem.

Så använder du GSM larm smart

Vi rekommenderar om du har möjlighet att skicka GSM larm som utlöses (SMS) till flera mobiltelefonnummer. Detta för att skulle du ej vara hemma så kan en granne eller närstående till dig kontrollera vad som hänt i din villa eller exempelvis sommarstugan.

Använd GSM larmet som en funktion utöver ditt ordinarie hemlarm om du behöver. I vissa fall behöver GSM larmet ej vara inbyggt i ditt hemlarm utan de finns enheter som använder tekniken för att exempelvis larma när luftfuktigheten stigit eller när temperaturen i hemmet nått en viss nivå.