Smart hemlarm utan abonnemang

Vi går igenom vad du ska tänka på gällande hemlarm utan abonnemang. Vad väljer man bort och vad är alternativen till hemlarm med abonnemang. Beroende på vad du söker för hemlarm så kan ett larm utan abonnemang vara en bra lösning.

* Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell o Company, Somfy och Compricer. *

Behövs de traditionella hemlarmet med abonnemang?

De traditionella larmföretagen som säljer hemlarm idag vill mer än gärna sälja dig ett hemlarm som tjänst med koppling till en larmcentral. Detta gör oftast att du har en förhållandevis dyr månadsavgift för en tjänst som du inte utnyttjar särskilt ofta (utryckningar) för ditt hemlarm. Ofta byggs månadskostnaden på ju mer hårdvara du behöver till ditt hus också.

Tryggheten med larmcentral

Frågan att fundera över är helt enkelt om du känner behov av en koppling till en larmcentral. Det innebär att väktare kommer till plats efter larm om larmcentralen begär det eller efter inbrott för att säkra fastigheten. Många tror att väktare som första åtgärd på plats är att stoppa tjuven vid inbrott. Så blir dock oftast inte fallet då tjuvar gör inbrott i hus på ett par minuter och de är ofta en transportsträcka till ditt hus för väktaren som man ofta inte alltid tänker på. Om din fastighet tagit skada så kommer väktaren åtgärda detta på plats och larmcentralen kommer meddela dig om åtgärder som gjorts. Det är den trygghet du köper när de gäller inbrott som de tradionella hemlarm med abonnemang kan ge dig.

När de gäller brandlarm så kommer larmcentralen se direkt i dina kameror (om sådana finns installerade) om de uppstått en brand och larma brandkår direkt. Detta är en klar fördel då bränder utvecklas väldigt snabbt.

En annan fördel om du ej är praktiskt och tekniskt bevandrad är också att installation görs av servicetekniker i ditt hus och går någon enhet sönder eller fallerar så byts de ut av din leverantör.

Dekaler som de etablerade larmföretagen sätter upp avskräcker tjuven i många fall och tjuven kan bara därför välja ett hus utan just den larmtypen. De minskar risken för inbrott.

Vad är alternativet till tjänstebaserade hemlarmen?

Precis som när du köper larm som en tjänst så kan du köpa hemlarm utan abonnemang med så kallade smarta enheter. Du kan då installera övervakningskameror, sensorer till dörrar och fönster, sirenér, larmpaneler och styra det via en app i telefonen. Den största skillnaden är att du har ingen koppling till någon larmcentral. Vid larm så går en eller flera sirener igång för att uppmärksamma tjuven och omgivningen att de sker inbrott. Efter detta kan du meddelas via telefon att det larmar i ditt hus via pushnotiser, sms och e-post. Ofta kan man ställa in att skicka till flera olika personer, lämpligtvis grannar eller nära vänner som vid en akut situtation kan komma till platsen snabbt. På detta sätt kan du troligen till och med få en person på plats före eventuell väktare, polis eller brandkår.

Använd smarta produkter tillsammans med hjälp av IFTTT

Om du är intresserad av teknik och smarta hemlösningar så kan du med fördel sätta ihop kompenenter som är kompitabla med andra produkter för att få ett ”smartare” hemlarm. Om du köper produkter som har stöd för IFTTT (if that then that) så kan du med hjälp av triggers skapa flera olika aktiviteter efter varandra. Ett exempel kan exempelvis vara att när brandlarmet går så triggas dina smarta Philips Hue lampor och blinkar rött. Detta kan vara bra om du exempelvis sitter med hörlurar och ej hör brandlarmet, då kan ljuset ge dig en indikation på vad som sker.

Andra fördelar med hemlarm utan abonnemang

Om du köper hemlarm utan abonnemang så slipper du månadskostnad för ditt hemlarm. Detta oavsett hur många enheter du har i ditt hemlarm.

Sätter du ihop kompenenter själv så kan du ofta bygga ett skalbart och skräddarsytt hemlarm efter dina önskemål och teknikval. Köper du abonnerat hemlarm så får du gå på den teknik som företaget valt att sätta ihop i sina paket.

De flesta hemlarm som du kombinerar ihop själv kan installeras utan tekniker ute på plats. Detta kan spara in på installationskostnader som ofta tillkommer när du köper hemlarm med abonnemang.

Att tänka på för hemlarm utan abonnemang

Beroende på vilken typ av hemlarm du köper kan inköpskostnaden vara hög initialt. Detta bör du räkna på om de är värt det då hårdvaran för hemlarm kan efter några år behöva bytas ut och då tillkommer denna kostnad.

Då du köper ditt hemlarm så ingår ingen installation. Om du ej är praktiskt lagd eller har någon i din närhet som kan hjälpa dig är detta en nackdel.

Det som är värt att tänka på också är att om du köper ditt hemlarm själv så kommer du själv behöva se över så att ditt hemlarm fungerar och utföra eventuell service själv om så behövs. Detta brukar normalt sätt ingå om du köper ett hemlarm med abonnemang.

I de flesta abonnerade hemlarmen ingår koppling till larmcentral, så är oftast inte fallet för de flesta hemlarm utan abonnemang. Om de går att koppla på en larmcentral så är ofta det till en månadskostnad som man bör vara medveten om tillkommer utöver engångskostnad för inköpet av hemlarmet.

Tre alternativ till hemlarm

Yale Smartphone SR-3200i

Ett komplett hemlarm som kan vara ett alternativ för dig som säljs hos Kjell o Company kan vara Yale Smartphone sr-3200i som är ett startpaket som kan byggas ut efter dina behov och storlek på villa.

Något som finns som extra funktion för en del hemlarm är exempelvis taggar som gör att du kan larma av utan att slå in koden varje gång. Detta kan man köpa till Yales larm. Kjell o Company säljer även detta och en rad andra tillbehör kopplat till larmet.

Yale larm 3200i
Yale 3200i smartphone larm är ett startpaket för den som vill ha hemlarm utan abonnemang.

Somfy Protect Home Alarm

Somfy.se har ett hemlarm Protect Home Alarm – som har stöd för IFTTT om du har smarta lampor eller andra enheter som stödjer det. Produkten har även stöd för Google Assistant och Alexa. Alternativet passar för den som vill utöver hemlarmet även använda andra enheter i kombination. Om du vill läsa mer om detta larm så läs vårt test av Somfy Home Alarm.

Somfy Protect alarm
Somfy Protect alarm har stöd för IFTTT om du vill kombinera larmet med andra enheter som har stöd för det.

Somfy One smart säkerhetskamera med hemlarm

Om du är ute efter mer instegsprodukter så har Somfy.se även Somfy One smart säkerhetskamera med inbyggd sirén och hemlarmsfunktioner som du konfigurerar via en app i din smartphone. Du kan alltid efter inköp komplettera med sensorer om du så önskar. Läs testet för Somfy One smart säkerhetskamera som vi gjort och se om de är något för dig.

Somfy One smart säkerhetskamera
Somfy One smart säkerhetskamera styr du via din smartphone och har stöd för IFTTT, Google Assistant och Alexa.

Kontrollera hemlarm med ditt försäkringsbolag

Glöm inte att innan du väljer ditt hemlarm att kontrollera med ditt försäkringsbolag att larmet är godkänt som larm. Du brukar oftast få en något billigare hemförsäkring om du har ett larm som godkänts av ditt försäkringsbolag.

Se även över din Villaförsäkring via Compricer för att få de bästa erbjudandet från försäkringsbolagen. De kan skilja mycket i pris beroende på vilket bolag du väljer och de finns pengar att spara.