Har hemlarm någon effekt?

Många idag frågar sig om hemlarm har någon effekt. Dels på grund av att inbrottstjuvar är väldigt snabba att ta värdesaker vid inbrott men även för att de innebär kostnader i familjens ekonomi. Det finns åtgärder tillsammans med hemlarm som kan göra dig mer trygg i ditt hem.

Hemlarm har en avskräckande effekt för inbrottstjuvar om du i kombination med ditt hemlarm även har vidtagit andra säkerhetsåtgärder för ditt hem. Det bästa är om du kombinerar hemlarmet med lager av säkerhetsåtgärder. Särskilt viktigt är lås på fönster och dörrar, grannsamverkan mot brott, utom- och inomhusbelysning med rörelsedetektorer. Komplettera med övervakningskameror så gör du obekvämt för tjuven.

Hemlarm en av flera säkerhetsåtgärder du bör vidta

För att minska risken för inbrott så behövs fler åtgärder än bara ditt hemlarm som avskräcker tjuven från att göra inbrott. När de gäller ditt hemlarm så är det bra om följande uppfylls:

 • Att hemlarmet är certifierat
 • Att hemlarmet är kopplat till en larmcentral för att minimera skador vid brand.
 • Att hemlarmet har en sirén som även låter högt utanför ditt hem så att grannar uppmärksammar ljudet
 • Hemlarmet även innefattar brandvarnare

Utöver hemlarmet finns det en rad säkerhetsåtgärder du kan vidta för att få ett bra skalskydd:

 • Skapa en grannsamverkan i ditt område om det inte redan finns och var uppmärksamma på avvikande beteende för människor du ej känner igen
 • Se till så att du har certifierade lås på alla dina dörrar, speciellt på din altandörr då det är de vanligaste sättet en tjuv kommer in i ditt hem
 • Sätt upp armaturer och ljus med inbyggd rörelsedetektorer, tjuven ogillar att bli upptäckt och bli sedd
 • Använd timers på inomhusbelysning, undvik att ha helt nersläckt när du lämnar ditt hem. Sätt exempelvis på TV:n efter ett schema osv. Då blir tjuven osäker på om du är hemma.
 • Se till så att du inte har områden på din tomt där tjuven kan jobba ostört, just där kommer tjuven slå till om de har möjlighet
 • Förvara stegar och trädgårdsredskap inlåsta, tjuven kan använda dessa för att ta sig in exempelvis via fönster.
 • Överväg att sätta upp övervakningskameror och dekaler om att det finns

Som du säkert förstått så gäller det alltså att förhinda att tjuven väljer just ditt hem. Det gäller att få tjuven att välja ett annat hem som inte vidtagit säkerhetsåtgärderna som vi presentera i listan ovan. Ju fler åtgärder du gör desto mindre är risken för inbrott. Något som många inte tänker på är också att se över hur ditt hus och tomt ligger i förhållande till andras. Ligger ditt hus längst ner på en gata och har en nersläckt bakgård eller är ditt hus närma andra hus som har insyn till ditt hus? Detta tänker tjuven på och de bör även du göra.

I en artikel från Råd & Rön från Oktober 2018 så nämns bland annat att man har intervjuat dömda tjuvar i Storbritannien om hur de rekar vilka hus de ska göra inbrott i. Inbrottstjuvarna letar främst efter de hus och villor som har lite insyn då man kan jobba i mörker och kan enklare ta sig därifrån utan att bli sedd eller identifierad.

Tyvärr har vi i redaktionen erfarenhet från att ha fått inbrott i vårt hem och ser man det i perspektiv så skulle vi i efterhand skaffat hemlarm tidigare och sett över våra fönsterlås och hur insynen såg ut mot vårt hus. Det är förebyggande åtgärderna man ska jobba med före inbrottet sker.

Om du är osäker på om dina dörrar och lås är certiferade så kontakta din lokala låssmed i närområdet för en genomgång. De kan ge tips och råd för just ditt hem. Du kan också besöka Stöldskyddsföreningens webbplats där du kan söka efter certifierade produkter för lås och låsanordningar. De kräver dock en del kunskap om lås och dess funktioner och kan ibland bli förvirrande för den som inte jobbar i branschen.

Statistik för inbrott med larm

Idag kan varken Polisen eller BRÅ se i någon statistik att hemlarm minskar inbrott. De senaste åren har inbrotten minskat i Sverige, 2018 var det ca 24-25% mindre inbrott än 2017 men de finns ingen detaljerad statistik över om bostäderna som hade inbrott hade installerat hemlarm. Därmed är de svårt att avgöra om hemlarm i hemmet hade någon effekt.

Larmoperatörer påvisar att hemlarm kan korta ner eller avbryta inbrott

Något som Verisure och andra larmoperatörer hävdar är att tjuven har mindre tid på sig under själva inbrottet då man har hemlarm installerat. Genom att larmet utlöser så får tjuven mindre tid på sig att stälja dina värdesaker och försäkringsbolagen behöver då inte ersätta dig för det du blivit bestulen på. Larmet påvisar också grannar närområdet om att något inte står rätt till och de sista en tjuv vill bli är upptäckt och identifierad.

Alla försäkringsbolag ger inte rabatt på hemförsäkringen om du har hemlarm

If försäkringsbolag är ett av de bolag som valt att inte ge rabatt även om man har hemlarm installerat. I deras statistik som de för så kan de inte se att inbrotten minskar på grund av att hemlarm var installerat. Det finns några bolag som ger rabatt vid hemlarm men de ser fördelar om man exempelvis kombinerar inbrottslarm med brandlarm då de minskar ofta skadorna vid brand om brandkår kommer till platsen snabbt.

Övervakningskameror avskräcker och hjälper Polisen

Något som minskar risken för inbrott är att sätta upp övervakningskameror som filmar vid rörelse kring din bostad. Om tjuvar skulle vara i just ditt bostadsområde kan en filmsekvens hjälpa polisen att identifiera tjuvarna. Tänk på att du får bara filma inom din egna tomtgräns och om du sätter upp kameror kan de vara bra att prata med dina grannar om att du gjort det i förebyggande syfte till inbrott och inte för att filma utanför din tomtgräns.

Sammanfattning om hemlarm har någon effekt

Det vi kan konstatera är att beroende på vem du frågor så får du olika svar på hurvida hemlarm är effektivt. Det som går att fastställa är att ju fler åtgärder du gör för att minska inbrott minskar risken för att du får inbrott i ditt hem. Hemlarm är en av många åtgärder som stärker ditt skalskydd. Om du endast har ett hemlarm installerat och inte tänkt på på övriga delar så ökar risken och larmet kan inge en falsk trygghet.

Bland de mest effektiva sätten som Råd & Rön nämner för att skydda ditt hem är att ha en bra grannsamverkan i ditt bostadsområde. Grannar som kan uppmärksamma någon som beter sig avvikande eller är olämpliga platser vid fel tider i kombination med andra säkerhetsåtgärder skapar en trygghet i området och en osäker tjuv.