Grannsamverkan minskar risken för inbrott

Vill ni öka tryggheten och minska brottsligheten i ert område? Då bör ni satsa på att starta en grannsamverkan!

Minska brottsligheten med upp till 36% med grannsamverkan

Ni har säkert sett skyltar när ni gått runt i er stad eller by gällande Grannsamverkan? Det har visat sig enligt mätningar som BRÅ har utfört att man minskar brottsligheten med upp till 36% genom grannsamverkan. Vad är då grannsamverkan och hur kan det vara så effektivt?

Syftet med grannsamverkan är helt enkelt att göra det jobbigt och oattraktivt för tjuvar att begå brott. Genom att samarbeta mellan grannar och bekanta i området så blir det jobbigare för tjuvar att göra inbrott. Det har visat sig att man ökar även tryggheten i området genom grannsamverkan då man kommer varandra närmare. Genom att koppla ihop boende i området men även polisen som kan ge information vad som sker i närområdet så skapas en bra kommunikationskanal. De är väldigt enkla men effektiva knep som man använder i en grannsamverkan så som att hälsa på alla i området, rapportera ev inbrottslarm eller något man upptäckt antingen till grannsamverkansgruppen men även om de är pågeående brott direkt till Polisen.

Använd appar för snabb kommunikation och uppslutning

Allt eftersom som tekniken har utvecklats så har appar för IOS och Andriod blivit populära för att hantera kommunikationen för grannsamverkan. De vanligaste apparna är Coyards och Grannsamverkan. Personligen så har vi på redaktionen erfarenhet av Coyards då de används i vår grannsamverkan och tänkte därför beskriva våra erfarenheter och upplevelser om just denna app mer ingående.

Man laddar enkelt ner appen via Google playstore eller Appstore om du använder en Apple enhet. Nedan ser ni de menyval som finns i appen som vi tänkte gå in på lite närmare:

  • Du kan enkelt gå med i och skapa grupper för att hantera användare i grannsamverkan. Här listas även vilka grupper du är medlem i.
  • Under meddelande kan du se meddelande från användare och polisen. Här kommer exempelvis information om inbrott och händelser i ditt område presenteras
  • Under Nyheter kan ni se rapporterade händelser i närområdet.
  • Checklista kan användas om du vill göra en checklista innan du åker på semester exempelvis vad som ska göras.
  • Larmknappen kan användas om du är i akut behov av hjälp och larmar i appen hos samtliga användare.
  • Akutmeddelande kan även skickas ut om brott pågår, man är rädd för sin egen säkerhet eller vid exempelvis brand eller sjukdom.

Vår personliga reflektion i redaktionen är att Coyards är en smidig app för vad man behöver inom grannsamverkan. I vissa fall har rapporter som dykt upp i appen löst sig genom att grannar och boende i området tagit en dialog om något exempelvis försvunnit från någon tomt. De kan vara alltifrån bortblåsta luftmadrasser och bassänger till tipspromenadslappar).

Vi har som tur är ej behövt använda akuta meddelande eller larmknapp men de kan vara bra som ett komplement till att ringa ambulans och polis vilket vi rekommenderar i första hand.

Appar såsom Coyard underlättar en hel del då alla i stort sett alltid har mobilen med sig i dagens samhälle, det är med rätt tänk och-ett bra hemlarm en bra start för säkerhet i ditt område och din tomt. Om du vill veta mer om hur du minskar risken för inbrott så rekommendar vi vår artikel om just detta.

Om ni vill fördjupa er mer hur man kan starta en grannsamverkan i ert område så rekommenderar vi Polisens informationssida samt samlingssidan Samverkan mot brott. För den som vill ha mer djupgående information om mätningar m.m som gjorts så har BRÅ sammanställt detta.

Relaterade artiklar