Allt du behöver veta om smarta brandvarnare

Många enheter i ditt hem börjar få smarta funktioner genom att vara uppkopplade mot ditt trådlösa nätverk, nu finns det även smarta brandvarnare som är uppkopplade. I denna artikel går vi igenom vad en smart brandvarnare är och vad som är skillnad mot en vanlig brandvarnare. Vi ger även tips och råd att tänka på samt några exempel på smarta brandvarnare som finns på marknaden för den privata konsumenten.

* Denna artikel innehåller reklamlänkar till Kjell & Company. *

Vad är en smart brandvarnare?

En smart brandvarnare är uppkopplad via ditt trådlösa nätverk (wifi) och reagerar och larmar vid rök och värme. På vissa modeller finns även sensor för kolmonoxid. När den larmar skickar enheten en pushnotis till din smartphone. På detta vis kan du få reda på att det är brand även om du inte är hemma. En smartbrandvarne kan även vara seriekopplad, börjar de brinna på ovanvåningen så larmar även den smarta brandvarnaren som är på bottenplan då brandvarnarna pratar med varandra.

Vad är skillnaden mellan en vanlig brandvarnare och en smartbrandvarnare?

En vanlig brandvarnare utan uppkoppling till ditt trådlösa nätverk har inga larmfunktioner som skickar pushnotiser till din smartphone eller andra smarta funktioner. De enklaste modellerna är inte heller seriekopplade. Därmed kan du inte få reda på om det är brand i ditt hem när du inte är hemma.

Varför investera i en smart brandvarnare?

Fördelen med en smart brandvarnare är du kan få reda på om de utvecklas en brand i ditt hem utan att du är hemma utöver sirénen som låter lokalt i ditt hem. Du kan då agera eller ta hjälp av bekanta eller grannar i närheten för att vidta rätt åtgärder för att minimera skadorna vid en brand. De flesta smarta brandvarnare testar även sig själv om allt fungerar som tilltänkt så du slipper göra detta manuellt. Är batterierna låga så kommer brandvarnaren skicka en notis till din smartphone om detta.

Använd belysning vid larm med din smarta brandvarnare

För de mer avancerade modellerna av smarta brandvarnare kan du koppla ihop andra smarta enheter till din smarta brandvarnare. Ett exempel är att du kan se till så att dina Phillips Hue lampor blinkar rött när din brandvarnare varnar för brand. På detta sätt kan du både via siréns signal och via lampornas blinkande bli uppmärksammad snabbt på eventuell brandutveckling i ditt hem.

Vad ska man tänka på om man vill köpa en smart brandvarnare?

Vid köp av en smart brandvarnare så är det viktigt att se över så enheten är CE-märkt med nummer SS-EN 14604 så den följer den standard som finns uppsatt idag för brandvarnare. Det som också är viktigt att tänka på är att täcka ytan över hela ditt hus vid köp, precis som de vanliga enkla modellerna av brandvarnarna. Placeringen är också viktig, sätt inte en enhet för nära köket exempelvis. Ett generellt tips som gäller alla brandvarnare är också att inte försöka laga din brandvarnare. Skulle elektroniken gå sönder och du tror din brandvarnare fungerar och du har fel så kan de innebär stora risker vid en brand.

Kan man använda en smart brandvarnare i existerande hemlarmslösning som är kopplat till en larmcentral?

Tyvärr kan man inte kombinera de smarta brandvarnarna med de större företag som leverar hemlarm idag. De har en kombination av hemlarm som består av kameror och brandvarnare som är kopplade till en central enhet som sedan skickar larm till en larmcentral vid rörelse eller brand. Dessa system är slutna och du behöver använda larmoperatörens hårdvara för att de ska fungera ihop (inlåsningseffekt).

Brandvarnare som ingår i hemlarmslösningar med koppling till larmcentral är slutna system. Här är en seriekopplad brandvarnare från Verisure.

Planera vilka produkter du vill köpa i samma ekosystem

Innan du köper enskilda smarta hem produkter kan de vara bra och se i vilket ekosystem du vill utöka med längre fram. Köper du en enskild brandvarnare från Nest så kan denna enhet ej kommunicera med exempelvis ett hemlarm från Somfy eller Yale. Helst ska du undvika att köpa enskilda produkter från flera olika tillverkare då enheterna ofta inte kommunicerar mellan varandra och använder inte samma app i din smartphone. Tillverkarna vill att du ska köpa just deras produktserie och sedan utöka efter ditt behov.

Kombinera flera smarta produkter för fler funktioner

Det du kan göra är att ersätta larmoperatörens hårdvara med fler produkter från samma tillverkare som utvecklat din smarta brandvarnare. Exempelvis så kan du kombinera Googles Nest-produkter med varandra så de kan trigga händelser om ett brandlarm utlöser. En kombination precis som larmoperatörerna använder är att om de varnas för brand så sätts övervakningskameran igång och du får ett meddelande i din telefon direkt och kan se vad som sker. I detta fall så finns det ingen koppling till någon larmcentral utan man måste själv vidta åtgärder.

Fördelar och nackdelar med smarta brandvarnare kombinerat med övervakningskameror

Det finns så klart både för och nackdelar med alternativen ovan. Om du inte har en koppling till en larmcentral så kan branden utvecklas fort om du eller dina bekanta exempelvis inte ser pushnotisen i din smartphone. Om larmcentralen ej får tag i dig och de ser en brand utvecklas så tillkallar de brandkår direkt. Ur en ekonomisk synvinkel så är alternativet med smarta brandvarnare billigare per månad då du slipper månadskostnader men du tappar kontrollen som larmcentralen gör vid brand. I slutändan så måste du välja vad du känner dig trygg med för dig och din familj.

Några alternativ för dig som letar efter en smart brandvarnare

Om du är ute efter att köpa en smart brandvarnare finns de några som kan vara värt att titta närmare på. Neda finns två alternativ som är populära.

Nest Protect

Den kanske mest populära modellen av smart brandvarnare är Nest Protect som säljs av Kjell & Company bland annat. Denna smarta brandvarnare har flera sensorer bla kolmonoxid. Denna smarta brandvarnare testar även sig själv med jämna mellanrum och skickar så klart pushnotiser till dig i mobilen vid larm utöver en röst som talar om att den känner av exempelvis rök. Modellen finns i två versioner, en med batterier och en med strömkabel. Tänk på att välja den modell som passar ditt hems förutsättningar. Om vi skulle välja bland smarta brandvarnare så skulle Nest Protect vara den vi skulle investerat i då de man kan kombinera det med andra Nest produkter från Google såsom övervakningskamera m.m. Du hittar Nest Protect på Kjell & Company.

Nest Protect smart brandvarnare

Nest Protect är en populär smart brandvarnare.

Somfy Protect rökdetektor

Somfy har en hel rad med smarta hem produkter i sitt erbjudande och som en del av deras produktutbud finns Somfy Protect rökdetektor. Precis som med andra smarta brandvarnare får du notis i mobilen vid röklarm och en ljudande sirén vid larm. Du kan även kombinera denna med en Somfy One säkerhetskamera och deras Home Alarm system. Rökdetektorn är batteridriven och Somfy Protect rökdetektor går att köpa på Somfys webbbutik.

Somfy Smoke Detector

Somfy Rök detektor kan kopplas till Somfy Home Alarm för smidig överblick i deras app Somfy Protect.